Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Zápasy na Zámečnické a mat dvěma jezdci

K tradiční Zbrojovce (tedy ŠK 64) a Universitě přibyla letos k nájemníkům rozlehlých, leč věkem omšelých prostor v centru Brna nad restaurací Mc Donalds na náměstí Svobody (s vchodem z ulice Zámečnické) i Moravská Slavia - dvojzápas jejich prvních dvou týmů proti Hodonínu a bystrckým Olejářům nám včetně všech (!) partií přiblíží Jan Kalendovský. Dokonce přidá i partie z vítězného druholigového duelu Lokomotivy B se Žďárem nad Sázavou.

Kdo na Zámečnickou nechodí hrát nebo fandit pravidelně, určitě ho překvapí vzhled klubovny. Z jedné místnosti se starými bytelnými stoly a předpokoje nepředstavitelně napěchovaného rozklíženými skříněmi s vypadávajícím nejnemožnějším haraburdím, zejména s hromadami popsaných i prázdných a desítky let nepoužívaných tiskopisů zavátých vrstvou prachu, vznikla moderní zasedačka ve tvaru písmene L, kde je radost hrát.

Vítězný tým letošního KP II. B Bystrc Oilers neměl se zálohou Moravské Slavie mnoho práce a vyhrál zaslouženě vysoko 6 : 2.

Mnohem zajímavější, pravděpodobně i po stránce sehraných partií, byl druhý duel mezi prvním týmem Moravské Slavie a ŠK Hodonín. Jak se dočteme i v krátké reportáži Jiřího Myšulky ihned po skončení zápasu, štěstí se přiklánělo střídavě na tu i onu stranu, až se definitivně rozhodlo spravedlivě podělit (nebo poškodit, při dnešním způsobu bodování ) oba týmy za remízu 4 : 4.

Rozhodně nejzajímavější partie, která by patrně našla uplatnění i v lecjaké učebnici koncovek, se hrála na 1. desce. Bílý (Karel Švihel) postupně obětoval černému (Michal Provazník) 2 figury za 4 pěšce. Protože oba soupeři jsou šachisté na úrovni, plánovitě od této chvíle směřovali každý ke svému cíli - bílý vyměnit posledního černého pěšáka a pak se co nejrychleji zbavit pěšců svých, černý zachovat jednoho z bílých pěšáků pro potřebné vytempování před matem dvěma jezdci. Velmi zřídkavý úspěch (viděli jste to někdy na vlastní oči?) se podařil černému. Vzorovým postupem dostal bílého až do následující pozice.

Zde už je bílý ztracen. Během několika tahů se jeho král octne na h8 uzamčen černým králem na f7 a jezdcem na f8. Pak už mu nezbude než postupovat pěšákem až na h7, aby následoval potupný mat jezdcem na g6 - opravdu učebnicový příklad.

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal David Ciprys dne 31.03.2010 | sekce:


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009