Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Konference JmŠS diskutovala s předsedou ŠSČR

Bez velkých emocí a vzrušených diskusí, ale také bez jednoznačných závěrů a vytýčení budoucích cest skončila první únorové pondělí v hrací místnosti Lokomotivy Brno na Staňkově výroční konference Jihomoravského šachového svazu.

Po úvodním přivítání hostů, kterých bylo tentokrát téměř tolik jako delegátů, se účastníci na minutu ztišili, aby vzdali hold památce zesnulých členů a příznivců jihomoravského šachu. Jmenovitě byli vzpomenuti někdejší předseda OŠS Vyškov a pravidelný účastník konferencí Jiří Čupr, dále Petr Vlček, Jiří Del Favero, stoletý Jan Maláska a učitel jihomoravských rozhodčích Otto Gutdeutsch (a to ještě účastníci netušili, že v tu chvíli již stoupal do šachového nebe Miroslav Kunderka).

Do pracovního předsednictva zasedli předseda ŠSČR Vlastimil Sejkora (nahoře vlevo), řídící schůze a jihomoravský šéf STK David Hampel (uprostřed) a prezident domácí Lokomotivy Brno Dosi Točev. Úvodní zpráva předsedy JmŠS Davida Cipryse ocenila pořadatele špičkových akcí a konstatovala spokojenost s celoroční prací výkonného výboru (snad s výjimkou opožděné nominace na Polofinále MČR juniorů), s úsporným hospodařením, které snadno vstřebalo neplánovaný propad příjmů o více než 40,000Kč, s kvalitním řízením soutěží a informováním na webu, s excelentním obsazením školení trenérů i rozhodčích a registrací členské základny - jsme největším krajem v ČR počtem hráčů i šachových klubů.

Šéf rozhodčích Ladislav Palovský podle svého zvyku pozorně naslouchá, IM Petr Pisk je lehce sklíčen propadem šachové aktivity na svém rodném Břeclavsku, Petr Trávníček vede zápis a Jiří Myšulka počítá hlasy

Bohužel letoškem možná končí osmileté období "dětství" našeho svazu a bude třeba hledat nové cesty, které nás provedou nástrahami, okolo nichž se točila konferenční diskuse neustále. Stručně shrnuto, musí naše loď, která bude mít od příští konference nového kapitána, proplout těmito hlavními nástrahami:
- pravidelný růst svazových příspěvků, které budou muset uhradit i ti, za které je zatím mnohdy hradí bossové jejich klubů;
- pokles počtu registrovaných hráčů ohrožující kompletnost účastnické listiny v krajských soutěžích družstev a samotnou existenci dosavadních soutěží okresních;
- rozštěpení doposud jednotného hnutí na "závodní" hráče a kluby a "rekreační" šachisty hrající nízkonákladové soutěže mimo oficiální svazové struktury po vzoru někdejších soutěží odborářských;
- pokles zájmu dětí a mládeže o pravidelnou a tvrdou tréninkovou dřinu, jíž konkurují moderní techniky komunikace a počítačové hry;
- útlum a někde i zánik tradičních míst na šachové mapě a koncentrace šachových činností do velkých měst a jejich nejbližšího okolí.

Dobře naladěný hospodář JmŠS pochválený Revizní komisí Bronislav Chmelíček a pořadatel oblíbených šachově-turistických akcí Jan Gorčák

Recept na řešení výše uvedených hrozeb nenašel nikdo, tak si alespoň připomeňme bez velkého ladu a skladu pár bodů z diskuse. Nejobsáhleji z obšírného vystoupení Vlastimila Sejkory - práce s mládeží je základ, děti si musí platit, aby jim klub zajistil kvalitního trenéra, ŠSČR podporuje snahy FIDE o zařazení šachu mezi olympijské sporty, vše prudce zdražuje - ŠSČR musí přispívat na výrobu televizního pořadu V šachu, FIDE zpoplatňuje další služby (např. licence pro trenéry a rozhodčí), naopak příjmy z ČSTV vyschly, ČSTV má v Sazce omezenou působnost pro blokační ustanovení ve stanovách, za útoky na Sazku stojí skryté zájmy konkurence, prvotní zájem sponzorů není prezentace jejich loga, chtějí sprostředkování byznysu a kontakty s vlivnými lidmi, kraje by měly usilovat o krajské granty a zvážit právní subjektivitu, výpadek příjmů ze Sazky by nahradil členský příspěvek ve výši 400Kč, ŠSČR by měl zvážit zaplacení profesionálního manažera pro získávání grantů a dotací, takto získané prostředky by měly být méně směřovány do akcí typu MČR, naopak více do trenérů v klubech.

Nejveseleji bylo u stolu OŠS Znojmo, kde se o náladu staral zejména Tomáš Rösner uprostřed (vlevo pořadatel Znojemské královny Josef Lahodný, vpravo vedoucí soutěží na Znojemsku Zdeněk Kavan)

U dalších diskutujících stručněji. J. Vachek - zvážit slevy v soutěžích pro mládežnické oddíly a vytvoření fondu na podporu soutěží z krajských příspěvků; nesouhlasí s funkcí manažera grantů a dotací. D. Točev - prostředky na trenéry se dají získat vedením kroužků na školách, měli bychom lobovat na Ministerstvu školství. M. Hurta – jen ředitel školy (nikoliv ministerstvo) rozhoduje, zda dá peníze učitelům nebo vedoucím zájmových útvarů; OŠS Blansko by nemělo dostat peníze na činnost, dokud řádně nekonstituuje okresní šachový svaz. T. Rösner – jako hráč kulečníku platí za rekreační i závodní hru několikanásobek toho, co za šachy; zvýšení příspěvků očistí kluby od mrtvých duší, které se stejně šachového života neúčastní. J. Gubáš (a někteří další) – zvyšování plateb by nemělo být paušální, více by se mělo platit za služby. Z. Vojáček a M. Hurta – svazové služby někdy nejsou na požadované úrovni. M. Pakosta – mohou si zahrát hráči na reprezentačních akcích na vlastní náklady? Zájemci o neklíčová MČR by měli svazu za přidělení loga MČR platit.
Speciální výňatek z diskuse viz níže.

Stůl s delegáty Brna - města a Brna - venkova. První zprava předseda Lokomotivy Brno Jiří Vachek, ob jedno místo předseda extraligového Durasu Brno Rudolf Moulis

Diskuse byla spíše klidná než vzrušená, někdy (při hodnocení stavu soutěží družstev na Vyškovsku S. Vémolou a svých trenérských zkušeností P. Piskem) až sklíčená, jediným místem, kde třecí plochy zažehly pár jisker, byla debata o rychlém či pomalém zvyšování příspěvků ŠSČR. Snad se aktéři neurazí, když se tuto část diskuse pokusíme parafrázovat celkem věrně: 

M. Hurta – členská základna klubu letos poklesla o 100 hráčů, tj. o cca 2/5, platit víc by měli ti, kteří více využívají služeb, členské příspěvky se dají snadno rozdělit podle hráčů s FIDE Elem, podle hrané soutěže atd., hrozí vznik konkurenčních soutěží, případně se nižší soutěže otevřou neregistrovaným.
J. Vachek – už teď v Brně uvažujeme o soutěžích pro neregistrované, kteří platí jen klubové příspěvky.
V. Sejkora – buďme chlapi nikoliv bačkory, kolik propijeme příspěvků v hospodě?
M. Hurta – o 100 hráčů poklesla registrovaná základna, to jsou fakta.
V. Sejkora - co je zadarmo, stojí za h..., pane Hurta, kandidujte do VV a zaveďte systém, kde nikdo nic neplatí, sekretariát musí perfektně fungovat, jsme velká firma, v níž všichni všechno dělají zadarmo.
R. Moulis – na klubové úrovni musí dělat všichni všechno zadarmo.

Toš tak. Názory jsme si vyříkali, většinou si ponechali ty svoje, ale pozitivum je, že jsme schopni spolu mluvit a hledat kompromis. Po dlouhé době konference nezavázala delegáty pro celostátní sněm žádnými omezujícími pravidly a tak se nemohou vymlouvat, že k nějakému rozhodnutí nemají mandát. Nakonec je celkem typické pro naši zrelativizovanou postmoderní dobu, že jediná správná řešení už neexistují a musíme se dobrat ke kompromisům. Tak uvidíme, jaký bude ten havlíčkobrodský 27. února.

Zápis a usnesení konference jsou v příloze. Materiály ke konferenci najdete zde.

Soubor ke stažení: [rtf]

přidal David Ciprys dne 05.02.2010 | sekce: Výkonný výbor


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009