Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Jm KP I. - debakl Znojma ve Veselí

Výkony TJ Znojmo jsou (nejen) letos jako aprílové počasí - v minulém kole rozdrtili Znojemští Tatran Poštorná 7½ : ½ a dnes se vrátili z Veselí nad Moravou s přídělem 6 : 2! Na prvních třech deskách neuhrála hostující trojice zkušených kandidátů Škaroupka - Dvořák - Kavan ani bod...

Vedoucí tým soutěže a po zimním posílení sestavy i hlavní favorit Lokomotiva Brno D odcestoval do Kuřimi k duelu s místním béčkem, které dlouhodobě dlí na přesně opačném konci tabulky. Vymalováno bylo brzy po obědě, ale za výsledek 1½ : 6½ zaslouží pochvalu spíše domácí s propastně nižšími ratingy.

V Kuřimi měla Lokomotiva hezky na očích zápas svého pronásledovatele Spartaku Adamov, který hrál v sousední klubovně s Kuřimí A. Moc nechybělo a mohla mít Lokálka v čele už tříbodový náskok. Kuřimským se totiž fatálně otočila partie Jana Gubáše na 4. desce, kde seniorský exmistr ČR Jan Píše kouzlil a ze zcela prohrané pozice vykouzlil rozhodující bod na 4½ : 3½ pro Adamov.

Na třetí místo se vrátil Podlužan Prušánky po celkem zaslouženém, byť jen těsném vítězství 4½ : 3½ nad Tetčicemi.

V souboji o bytí a nebytí v KP I. se Duras Brno C opět sešel v reprezentační sestavě a přehrál ŠK Rosice 5 : 3, byť i díky jednomu kontumačnímu bodu, který byl oceněn prémií 200Kč z pokladny Rosic na účet JmŠS.

Lokomotiva Brno s písmenkem E dorazila (alespoň její první část uhánějící po dálnici) ke klubovně Tatranu Poštorná  dokonce dříve než domácí kapitán a rozhodčí v jedné osobě. Při podupávání před hrací místností na čerstvém vzduchu o teplotě (či spíše chladnotě) -15°C je držela naděje, jak se ohřejí ve vytopené hrací místnosti, ale ouha. Ráno vypadla v celé Břeclavi elektřina a zatímco "ve městě" se ji podařilo nahodit vzápětí, okrajová Poštorná včetně šachové klubovny drkotala zuby.

Hosté zaslouží uznání, že ujištění domácích "na odstranění závady se pracuje" vzali na vědomí bez reptání, za což se jim chtěl domácí kapitán revanšovat velkomyslným, "Abychom nezmrzli, káva a čaj v bufetu pro všechny zdarma!" "A na čem si ji tak uvaříme???", zněla odpověď. Alespoň se všichni zasmáli, což si zopakovali ještě několikrát. Nejprve když rozhodčí opět zapomněl na zamrzlé elektrické zásuvky a ze zvyku se zeptal "Bude někomu vadit, když zůstane zapnutý počítač...?" a poté, když podruhé, potřetí a počtvrté některý ze soustředěných a zamyšlených hráčů vznesl hlasitý dotaz, "A jakým se hraje tempem?"

V dobré náladě pak utkání pokračovalo až do konce, rozhodčímu lehce zatrnulo jen dvakrát. Poprvé, když na obchůzce místností uslyšel tiché, ale zřetelné "píp, píp" (naštěstí to byl signál ze vzbuzené tiskárny po němž se klubovnou rozezvučelo tak toužebně očekáváné bublání horké vody v radiátorech a dala se uvařit i ta slíbená káva), podruhé, když uslyšel mírně napruděná slova od jedné ze šachovnic. Naštěstí o nic nešlo, jen jeden ze soupeřů se rozhodl posnídat u partie ořechy, které ze skořápek vylupoval docela nepřívětivě vyhlížejícím nožem. Reakce jeho protějšku byla pochopitelná.

Samotné utkání začalo nabírat grády, když domácí, kteří se tentokrát sešli v základní sestavě a jiný výsledek než vítězství si vůbec nepřipouštěli, prohrávali záhy 0,5 : 2,5. Nejprve Miloslav Němec zmožený ranním půlhodinovým startováním a rozmrazováním automobilu přemluvil k remíze Michala Kaloda, aby se vzápětí dopustil fatálního oslabení diagonály a2-g8 Petr Věžník s mladým Radkem Přibylem a Jan Bohuslav podlehl hezkému kombinačnímu vyústění vzorné centralizace Oldřicha Šípka.

Ve všech zbývajících partiích však stáli domácí lépe, snad kromě věžovky Miroslava Cupala s Janem Kalendovským, kde výhoda byla více zbožným přáním bílého než reálnou skutečností.

Na 3 : 3 srovnali domácí lídři Ondřej Nepomucký (ten podle svého zvyku po šachovnici korzoval zdánlivě bezcílně dámou a jezdcem, až se mu podařilo jezdce obětovat za pěšáka a7 a utéct vlastními pěšáky dámského křídla do dámy) a Martin Ciprys. který rovněž podle svého zvyku zahájil černými agresivně a záhy uloupil Michalu Šípkovi kvalitu.

Poslední dva souboje na 4. a 8. desce jako by si z oka vypadly. Domácí s černými poměrně snadno vyrovnali a v soupeřových krutých časovkách získali rozhodující výhodu. Hostující Martin Dufek na osmičce podle některých svědků dokonce i překročil čas, ale rozhodčí měl vlastní časovku a soupeř František Veverka si více než hodin všímal pozice, kde mu z ničeho nic chyběla figura. Jak partie nakonec dospěla do remízového přístavu, to asi zjistíme až z turnajového bulletinu. Klubko kibiců bylo naprosto neprodyšné a rozešlo se až po mnohonásobných výzvách, že je čas přemístit se do jiného bufetu, kde kromě sladkých limonádových bublinek podávají i poctivou hořkou chmelovou pěnu.

Partie Davida Cipryse s Miroslavem Petruškou skončila kuriózní pozicí, v níž poslední krok černého pěšáka na pole proměny zastavil svým vlastním tělem bílý jezdec, který ale nešel sebrat králem pro mat! Nedotknutelný, ale nepohyblivý bílý jezdec byl vykompenzován nepohyblivým černým střelcem a tak se vlastně hrála koncovka nestejných střelců, která nemohla skončit jinak než remízou.

Celkově tedy Tatran Poštorná - Lokomotiva Brno E po těžkém boji 4 : 4. Když na začátku domácí kapitán předával ostatním zprávu energetiků, že "oprava potrvá max. několik desítek minut", neodbytně se mu vkrádala při pohledu na studené topení a -15°C za okny myšlenka, že kdyby někdo přišel s návrhem "Dejme to za 4 : 4!", nemusel by se nad jejím vyslovením tvářit tak pohoršeně a nesmiřitelně jako obvykle. A hle, ono by se zase tak moc nestalo...

Příští kolo bude celkem "nezajímavé", střetnou se favorité se soupeři, které by měli za normálních okolností porazit. Ale kdo ví... Utkají se Rosice se Znojmem, Lokomotiva E s Veselím, Lokomotiva D s Kuřimí A, Adamov s Poštornou, Tetčice s Kuřimí B a Duras s Prušánkami.

Soubor ke stažení: [rtf]

přidal David Ciprys dne 24.01.2010 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
20.06.2010 Přehled soutěží družstev JmŠS ke stažení
20.04.2010 Jm KP I. - Závěrečná zpráva ke stažení
17.04.2010 Jm KP I 2009-2010, partie z 1.-11. kola ke stažení
11.04.2010 V Jm KP I. potvrzeno - Adamov a Veselí do 2. ligy ke stažení
21.03.2010 Jm KP I. - Adamov a Veselí krůček od 2. ligy ke stažení
07.03.2010 Jm KP I. - dohrávka v Rosicích pro Veselí ke stažení
21.02.2010 Jm KP I. - po porážce Adamova ve Veselí tlačenice v čele ke stažení
07.02.2010 Jm KP I. - z mrtvých vstalý Duras, Adamov v čele ke stažení
24.01.2010 Jm KP I. - debakl Znojma ve Veselí ke stažení
10.01.2010 Jm KP I. - Lokomotiva přehrála Prušánky a vede ke stažení
13.12.2009 Jm KP I. - radost v Prušánkách, do čela Lokomotiva ke stažení
29.11.2009 Jm KP I. - 4. kolo dle očekávání, v tabulce vše při starém ke stažení
15.11.2009 Jm KP I. - bomby v Prušánkách a Kuřimi ke stažení
25.10.2009 Jm KP I. - bez bodové ztráty Adamov a Prušánky ke stažení
15.10.2009 Jm KP I 2009-2010, partie z 1. kola ke stažení
11.10.2009 Jm KP I. - favorité odstartovali úspěšně ke stažení
27.09.2009 Jm KP I. - Prušánky chtějí do ligy ke stažení
27.09.2009 Soupisky a rozlosování KP I. 2009-2010 ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009