Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Událo se před čtvrtstoletím - dokončení

"Orwelovský" rok 1984 s jeho v krátkém sledu už druhým Smutečním pochodem za Jurije Andropova, aby vzápětí následoval i třetí za Konstantina Černěnka (Víte kdo to je Blekota? Fakt ne? A víte, jak se řekne anglicky "černý"? Správně, "blek"! A teď jak se řekne Černěnko...? - tak vítali do funkce opět zjevně krátkometrážního nového sovětského prvního tajemníka tehdejší pamětníci) jsme si slovem a trochu i obrazem přiblížili "nedávno", tak by bylo dobré po 11 měsících vše dokončit .

Událostí tehdá bylo nepřeberně a zpětně se zdá, že první polovinu 80. let můžeme na jižní Moravě označit za dobu šachového boomu ve všech oblastech - no posuďte sami. V červnovém přeboru armády sice zvítězil četař absolvent Ing. Marek Vokáč (uniformovaného velmistra jsme viděli v předchozím článku), ale hned za ním se umístil Pavel Popela a další brněnští borci.

V samostatném krajském přeboru žen velmi vysoké úrovně startovalo 11 žen a dívek, mezi 28 dorostenci najdeme Zbyňka Hráčka a Tomáše Poláka nebo také Luboše Rišku, Dalibora Mlénského, Ivana Markoviče, Jiřího Sekaninu a další. Mistrem ČR dorostenců se následně stal Pavel Blatný.

Čtyřčlenná družstva blicala už tehdá v Boršicích, z vítězů si můžeme udělat obrázek o elitě v tehdejším "velkém" Jihomoravském kraji - 1. Universita Brno, 2. Jiskra Staré Město, 3. TJ Gottwaldov, 4. Lokomotiva-Ingstav Brno atd.

Jedním z vrcholů sezóny byl 9. ročník Veletržního víkendového turnaje 6.-7.10., v němž v obří sokolské hale na Leninově (dnes Kaunicově) ulici hrálo 627 hráčů a vše řídil (už tehdá!) počítač.

Vzhledem k termínu uveřejnění tohoto článku určitě zaujme i následující zpráva: Memoriál ing. Olexy 1984/1985 (9. ročník). V 9. ročníku startovalo 150 šachistů z ČSSR, NDR, Polska a Rumunska. Účastníci byli rozděleni do 12 skupin podle své výkonnosti. Hlavní pozornost byla soustředěna na 4 kandidátské turnaje.

V soutěžích družstev se (na rozdíl od loňska a letoška) mimořádně dobře vyvíjela národní liga (tj. dnes 1. liga) - nakonec první 2 místa obsadila Universita Brno před Zbrojovkou a prvně jmenovaný tým tak zahájil svou spanilou jízdu za dvěma mistrovskými tituly v extralize.

Z dalších událostí roku 1984 zmiňme 1. ročník Openu Čedok v Praze, kde se 255 hráčů ze 17 zemí stalo jakýmsi předobrazem pozdějšího Czech Openu v Pardubicích (připomeňme si, že do té doby bylo podobných Openů jako šafránu, hráči mistrovských a vyšších tříd zpravidla plnili a obnovovali své normy v uzavřených kruhových turnajích). Ze smutnějších událostí připomeňme odchod dr. Jaromíra Floriana, mistra ÚJČŠ a vicemistra světa nevidomých.

Na závěr si dáme pár ilustračních obrázků a pak už se začtěte do přílohy. Možná tam najdete i sebe...

Takto bojovala v národní lize Zbrojovka a Universitou B

Jak vidno, mívaly akademické přebory jižní Moravy velmi silnou účast

Na horním snímku vidíme akademického přeborníka, byť v jiném turnaji téhož roku

Poslední obrázek nepotřebuje komentář. A nezapomeňte na tu přílohu!

Soubor ke stažení: [doc]

přidal David Ciprys dne 27.12.2009 | sekce:


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009