Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Max Dietze, tragický symbol své doby

V říjnu jsme si na smutném příběhu brněnského studenta práv a přeborníka Brněnské šachové župy Leona Ehrlicha připomněli 70 let od první deportace protektorátních židů do pracovních táborů na východě - na podnět jednoho z čtenářů nám Jan Kalendovský připravil pozoruhodný příběh šachového mistra "vymazaného z paměti dějin" na opačné straně barikády.

"I za okupace se konaly u nás zajímavé mistrovské turnaje, z nichž největším byl velikonoční turnaj v Praze 1943. Mezi jeho účastníky byli např. mistr světa Francouz Aljechin, kandidát mistrovství světa Estonec Keres, pražský komunistický funkcionář Bedřich Thelen, úředník pražského Gestapa Dietze, vášnivý odpůrce Hitlera německý velmistr Sämisch, vídeňský příznivce nacionálního socialismu Lokvenc, mladičký Luděk Pachman, jehož bratr Vladimír se krátce před tím vrátil z koncentračního tábora, pozdější rektor VUT v Praze a akademik Miroslav Katětov a také žena - Růženka Suchá! Něco takového vyhlíží dnes až neuvěřitelně. A protektorem turnaje byl známý komik Vlasta Burian!"

Ač máme historii českého šachu pevně spojenu s "Ústřední jednotou československých šachistů", nebyl to jediný celostátní šachový spolek a organizátor šachového života. V roce 1921 založili němečtí šachisté (sčítání lidu v témže roce napočítalo v Čechách 32,6% Němců oproti 65,7% Čechů) samostatnou organizaci "Der Deutsche Schachverband in der ČSR". Prvním předsedou se stal Viktor Tietz, po němž nese dnes jméno šachový klub v Karlových Varech.

Jedním z německých šachistů, který však hovořil česky bez nejmenšího přízvuku a dvakrát se zúčastnil sjezdů ÚJČS, byl pražský účetní Max Dietze. Kterak se stal "kancelářským pracovníkem" Gestapa (což si snadno ověříme na stránkách Ústavu pro studium totalitních režimů), tedy tajné státní policie spadající pod jednotné velení SS v čele Heinrichem Himmlerem, už asi nikdo nezjistí.

Pozoruhodnou příhodu z pražského turnaje 1943 uvádí ve své knize "Jak to bylo" Luděk Pachman, který si s naivitou sobě vlastní pustil před Dietzem "hubu na špacír". Zatímco "gestapák" Dietze přešel velezrádné přiznání se shovívavým úsměvem, dva čeští mistři neváhali osvědčit svou loajalitu předpisovým nacistickým sražením pat a zdvižením pravice při předání cen z rukou šéfa šachového svazu Německa a tehdejší "nové Evropy". Jeden z nich, budiž mu země lehká, o čtvrtstoletí později obhajoval zákaz Pachmanovy šachové činnosti, protože její povolení by nebylo "komunisticky zásadové..."

Těžko říct, v jaké zásady věřil Dietze, ale v každém případě mu po osvobození několik desítek Čechů písemně dosvědčilo, že je zachránil před zatčením. V té době byl Dietze v sovětském zajetí a jako členovi gestapa mu akutně hrozilo okamžité zastřelení. Další ironií osudu se o záchranu Dietzeho postaral kovaný soudruh, mistr Bedřich Thelen, který na velitele zajateckého lágru zapůsobil svým předválečným členstvím v KSČ a funkcí předsedy Federace proletářských tělovýchovných jednot. Dietze byl dokonce vyňat z odsunu a mohl zůstat doma v Československu.

Největší ironie dějin však přichází na závěr. Ačkoliv se o to snažilo mnoho lidí, najít práci Dietzemu se nepodařilo. "Vždyť by mi lidé nafackovali, kdybych vzal Němce...", zněla typická odpověď. Cizinci ve vlastní zemi Dietzemu nezbylo než se dobrovolně vystěhovat do Německa. Tam sehrál ještě několik turnajů, aby se v prosinci 1953, ve 49 letech, stal jednou z mnoha obětí fémových vražd, tj. odplaty bývalých soukmenovců z SS trestajících "zrádce věci národního socialismu".

V rozhovoru pro Československý šach 1/1997 Pachman uvádí, že pracuje na námětu filmu "s dramatickým obsahem ze 2. světové války a z doby krátce po ní. Hrdinou příběhu bude autentická postava někdejšího pražského šachisty německé národnosti za záhadných okolností zemřelého..."

Škoda, že k tomu nedošlo. Psychologická sonda do myšlení a charakterů lidí v mezních situacích spojená s detektivní zápletkou by to byla prvotřídní. My si alespoň přečtěme přílohu, kde najdeme nejen řadu výsledků a partií Maxe Dietzeho, ale i námětů k přemýšlení nad naší minulostí a námi samými. Vánoce jsou k tomu jako stvořené.

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal David Ciprys dne 25.12.2009 | sekce:


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009