Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

STK JmŠS vydala Rozpis soutěží družstev 2009-2010

Rozpis soutěží družstev byl hlavním bodem jednání společné schůze VV a STK JmŠS konané v pondělí dvaadvacátého června v nové klubovně Lokomotivy Brno.

Účastnická listina KP I. nedoznala změn, letos se opět můžeme těšit na mimořádně kvalitní a vyrovnanou soutěž. Zakřany letos zrušily své prvoligové A družstvo a hráči béčka v KP I. se rozhodli přejmenovat na ŠK Rosice. Prozatím tak však neučinili.

U KP II. už na mapce vidíme několik změn oproti stavu na konci minulé soutěže. O postup neprojevilo zájem 1. ani 2. družstvo z Vyškovska a do soutěže se tak vrátilo Jevíčko. Z Hodonínska místo vítěze OP Hodonína B postoupil Sokol Bzenec. Z oprávněných účastníků KP II. odstoupil pro termínovou kolizi s 2. ligou Ořechov B a byl nahrazen Ivančicemi.

Pojďme se nyní podívat na některé klíčové okamžiky pondělní brněnské schůze, jejíž zápis najdete zde. Z drobností uveďme jen to, že Dobšice a Šardice jsou posledními jihomoravskými kluby na "černé listině" těch, co ještě nezaslaly do Ostravy registrační seznam členů.

"Rozehřívacím" bodem schůze bylo stanovení výše krajských příspěvků JmŠS pro rok 2010. Jak známo, došlo na poslední Konferenci ŠSČR k oddělení příspěvků pro ŠSČR a pro kraje. ŠSČR si vybere "svých" 100Kč za dospělé a 50Kč za mládež do 18 let a seniory nad 60 let a kraje financované doposud 90% podílem na ještě letos platné taxe (100Kč výdělečně činní, 50Kč nevýdělečně činní, 10Kč mládež) si musí vybrat příspěvky své. Konference JmŠS tento vývoj předvídala (přesněji to Konferenci ŠSČR sama navrhla) a dala VV JmŠS za úkol krajské příspěvky stanovit v takové výši, aby vybraná částka odpovídala minulým letům. Strukturu příspěvů nechala Konference na Výkonném výboru a ten rozhodoval o třech variantách, o nichž se dočtete v zápise.

Kupodivu rychle a bez dlouhých diskusí zvítězila varianta, která by se dala popsat slovy "v jednoduchosti je krása a mládež má zelenou". Oddíly tak budou od příštího roku hradit celkové (tj. ŠSČR + kraj) příspěvky v okrouhlé výši 200Kč za dospělé, 100Kč za seniory a 50Kč za mládež. Z toho si JmŠS ponechá 100Kč od dospělých a 50Kč od seniorů, zbytek připadne ŠSČR. Zvýšení plateb nikoho netěší, ale tentokrát je bohužel nutné pro propad příjmů od ČSTV. Útěchou může být, že stanovený krajský příspěvek bude patrně nejnižší ze všech krajů v ČR.

A nyní už k nejdůležitějším bodům nového Rozpisu. Malá přestřelka v úvodu proběhla při hledání optimálních termínů. Aby KP II. nekončil až po třítýdenní pauze po Velikonocích, hraje se i na Zlatou neděli 20. prosince (2. liga raději tento termín vynechala), ale družstva se mohou dohodnout na předehrávce - nejvhodnějším termínem je asi volné úterý 17. listopadu. Naopak neprošly termíny kolidující se soutěžemi mládeže 4.10.2009, 28.10.2009 ani 7.3.2010.

Předehrou k očekávané debatě o digitálních hodinách byla diskuse o startovném v soutěžích. Že musí být mírně zvýšeno, bylo bez debat, nezvyšovalo se řadu let a alespoň částečně je třeba pokrýt letošní výpadek příjmů od ŠSČR ve výši cca 40,000Kč. Alternativní návrh zněl 1000Kč v KP I., 600Kč v KP II. se slevou 50% kluby hrající mládežnickou extraligu, 1. ligu nebo MČR družstev (přesně tak je to v ligových soutěžích ŠSČR) a 25% pro kluby bodující v Tabulce úspěšnosti mládeže. Po poměrně vzrušené debatě bylo hlasování překvapivě jednoznačné - původní návrh startovného 700Kč v KP I., 600Kč v KP II. a zamítnutí slev prošlo v poměru 6:1.

Následoval nejkontroverznější bod schůze - diskuse o hracím tempu v KP I. Nějaké 3 roky zpět rozhodla Konference JmŠS o moratoriu na zavádění digitálních hodin v následujících dvou sezónách. Tehdy vypadala dvouletá lhůta nekonečně dlouhá, ale čas plyne jako voda při povodni. V letošním KP I. startují výhradně družstva, která už s digitálními hodinami hrála 2. ligu nebo s nimi hrají krajský přebor. Otázka tedy nestála, jestli hodiny máme nebo nemáme, ale jestli chceme hrát přidávacím tempem nebo nikoliv.

Jistě nikomu nevadí přiskakující půlminuta, ale celkové zkrácení partií je zejména pro starší hráče docela citelné. Ale chceme hrát v kraji jinak než všude v okolí? Navíc FIDE má povolená tempa přesně vyjmenována, byť, jak upozornil předseda Komise rozhodčích, tato omezení se týkají získávání mezinárodních norem, nikoliv zápočtu na FIDE ELO. Diskuse účastníky totálně rozpoltila, nějakou dobu to vypadalo, že asi nezbyde než jako u papežské konkláve zamknout jednací místnost zvenčí a otevřít ji, až dotyční oznámí, že se konečně na něčem dohodli . Nakonec pravděpodobně rozhodl argument, že vývoj nelze zadržet a dříve nebo později se digitální přidávací tempo prosadí všude. Ne digitálním hodinám by neznamenalo jejich odmítnutí, ale jen odsouvání toho, co stejně přijde, možná za rok, možná za dva.

Další body schůze už následovaly v rychém tempu, navíc předseda STK musel neplánovaně odcestovat a konkurzy na soutěže tak budou vyhlášeny po mailových konzultacích.

Důležitý je termín tradičního školení rozhodčích II. a III. třídy - 26. a 27. září v Brně.

Na závěr ještě jedno upozornění na placení poplatků za zápočet na FIDE ELO. Pro letošek byla stanovena zásada, že poplatek za loňské FIDE ELO a letošní startovné se platí v jedné platbě. Kluby, které letos hrají KP I. (stálí účastníci a sestupující z 2. ligy) nebo KP II. (sestupující z KP I.) zaplatí poplatek na účet JmŠS. Postupující do 2. ligy (Hustopeče a ŠK 64 Brno) zaplatí na účet ŠSČR. Vše zachycuje přehledná tabulka hospodáře ŠSČR Bronislava Chmelíčka, kterou najdete zde.

Kompletní rozpis najdete v příloze.

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal David Ciprys dne 01.07.2009 | sekce: Výkonný výbor


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009