Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Za Rudolfem Kučíkem

Před několika dny v článku o mistrovství Brna družstev v bleskové hře nás Jan Kalendovský seznámil se smutným osudem Rudolfa Kučíka, který tiše a osaměle odešel z tohoto světa v požehnaném věku 86 let.

Dnes nám Jan Kalendovský představí tohoto prvotřídního hráče, pomenšího, ale stále neklidného až hyperaktivního, rtuťovitého staříka v obnošeném šatě s břitkými komentáři a jednoznačnými soudy jako autora řady pozoruhodných partií.

Kdo ví, z jakých partiářů autor přílohy čerpal. Ty páně Kučíkovy totiž přesně odpovídaly jeho neklidné a těkající povaze - klikyháky přes několik řádků, bohatě zdobené desítkami vykřičníků (zpravidla u svých tahů) a otazníků (zpravidla u tahů soupeře), které se začínaly v partiáři nekontrolovatelně množit už někdy okolo 5. tahu.

Docela typickou partii sehrál s panem Kučíkem autor těchto řádků na jednom z pamětihodných festivalů na brněnském Výstavišti. V nepřehledné koncovce a závěrečné časové tísni měnil pan Kučík svou polohu na židli doslova s každým tiknutím hodin, vítěznými pohledy i gesty ubezpečoval své přátele v okolí, že partie nebude mít dlouhého trvání a vršil do partiáře jeden vykřičník a otazník za druhým. Ti, které k partii přilákal, většinou jen kroutili hlavami, klepali na čelo a marně se snažili rozluštit z jeho partiáře poslední tahy, když soupeř už nějaký čas nepsal. Teprve když někdo ze soupeřů zatáhl, ozvalo se pobavené "Ahá..." V divoké koncovce se dvěma lavinami postouplých pěšců totiž všichni nově příchozí diváci žili v domnění, že soupeřům patří opačná barva figur než ve skutečnosti.

Pan Kučík byl svéráznou postavou brněnského šachu, ale určitě si zaslouží naši tichou vzpomínku. Kdo se může pochlubit, že hrál 34x II. etapu (pro venkovany okresní přebor)?

Čest jeho památce! 

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal David Ciprys dne 05.06.2009 | sekce:


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009