Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Pohodové školení rozhodčích v Dubňanech

Pouze 8 účastníků se sešlo v sobotu 23.5.2009 v prostorách Kulturního domu v Dubňanech na školení a semináři rozhodčích III. třídy a semináři rozhodčích II. třídy. Díky výpravě brněnských a kuřimských šachistů, zde nemusíme číst: "Pozor! Školení zrušeno!" (jak se již stalo v květnu 2007). Přitom hlavní cílovou skupinou byly oddíly z Kyjova, Hodonína, Veselí, Prušánek a řady dalších zájemců, kteří se nemůžou z různých důvodů zúčastnit tradičního podzimního školení v Brně. Z původních 15 přihlášených jmen, tak polovina účastníků mohla pilně naslouchat výkladu o pravidlech šachu FIDE (hovořilo se již o pravidlech, která budou platná od 1.7.2009).


Celkový pohled na "střed parketu" Kulturního domu v Dubňanech


Výklad pravidel v podání předsedy "krajské a celostátní" komise rozhodčích

Jelikož pravidla jsou hlavním bodem programu, podařilo se mi nedodržet stanovený harmonogram (jak už se stalo dobrým zvykem) a roztáhnout přednášku zhruba o hodinku a nějakou tu minutku navíc. Snad praktické ukázky a důkladná exkurze do světa pravidel a neobvyklých situací, které číhají "na každém turnaji či soutěži ve vážných partiích, rapidu či blesku", byl náplastí všem účastnikům školení.  Krátce po poledni přijel "čerstvý předseda STK ŠSČR" a předseda JMŠS David Ciprys, který posluchačům naservíroval úskalí a nástrahy Soutěžního řádu.


"Myslivci opravdu nerozhodují o způsobilosti hrací místnosti ke hře..."

Poté už v rychlosti následoval klasifikační řád a pak ve své lektorské premiéře Petr Galuška přednesl počítání pomocných hodnocení (sonnenborn-berger, buchholz, progres atd.), sestavování schurigových tabulek a scheveningenu. V poslední části jsme se věnovali nastavování digitálních hodin - tentokrát to byly DGT 2000 a DGT XL. Každý z budoucích rozhodčích si tak sám vyzkoušel a naučil nastavovat digitální hodiny.


A k tabuli příjde počítat Moulis, který neustále zlobí a vyrušuje ...

Výsledky závěrečných písemných testů si můžete prohlédnout v příloze,  k absolvování zkoušky stačilo 75%, tj. 54 bodů (72 bodů bylo maximum). Pro účastníky semináře nebyla zkouška povinná. Seznam rozhodčích krajské listiny JMŠS se tak rozroste o nová 4 jména (2 uchazeči si rozhodcovskou kvalifikaci prodloužili účastí na semináři) a dva neúspěšní účastníci mají šanci ještě v opravném termínu (možná to způsobila tréma, slabá příprava nebo nové otázky, které jsem do testu vložil).

Na konec bych zde rád chtěl poděkovat Petru Galuškovi, který jakožto známý dubňanský funkcionář, do posledního puntíku všechno organizačně zařídil a obstaral tak, jak to většina z Vás dobře zná, když každoročně přijede do Dubňan na festival (kávička, občerstvení, tabule, šachy, hodiny atd.). Jeho postřehy a pohled na tuto akci si můžete přečíst zde.


Kuřimsko-brněnská větev
 

a naproti
znojemsko-hodonínsko-brněnsko-dubňanská skupinka 

Po znojemské a hodoninské zastávce nás vítr zanese v příštím roce severním směrem od Brna, pravděpodobně do Blanska nebo Adamova. A již na podzim nás samozřejmě čeká tradiční školení v Brně ... 

Soubor ke stažení: [xls]

přidal Ladislav Palovský dne 28.05.2009 | sekce: Informace komisí


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009