Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Tah do prázdna aneb sedmdesátka Jana Píšeho

Kdybychom měli spočítat na prstech symboly brněnského šachu v posledním půlstoletí, s pravděpodobností hraničící s jistotou by se dostalo i na Jana Píšeho. Dr. Píše, pro bližší známé Honza či dokonce Hanes je možná vůbec nejvýkonnějším jihomoravským šachistou počítajícím sehrané soutěže na stovky a partie na tisíce (a kdo ví, jestli v tomto odhadu ještě jedna nula nechybí ).

Kromě pár vrásek navíc je dnešní sedmdesátník Jan Píše stejný jako před třiceti lety. A že ani šachová síla nepolevuje, byť se plně projeví jen občas, svědčí záběr z posledního kola velmistrovského rapidu v Hustopečích 2006, kde náš oslavenec nevzdoruje na první desce nikomu menšímu než vítězi Sergeji Movsesjanovi.

Kulaté výročí nemohlo samozřejmě uniknout dlouholetému souputníkovi šachového doktora z Lokomotivy Brno Janu Kalendovskému. "Tah do prázdna aneb šachy v životě tvrdohlavého borce doktora Jana Píšeho", to je titulek přehledu či spíše spisku, neřekneme-li přímo knížečky o šachovém putování našeho oslavence v posledních 55 letech.

Začneme už v roce 1954 první vážnou partií, po které si tehdy patnáctiletý junior dal několikaletou pauzu, abychom se od roku 1958 s jeho jménem setkávali prakticky každodenně až dodnes. Nechybí partie z mistrovství Brna 1969, v níž oslavenec prý poprvé použil svůj "Tah do prázdna" (tedy výpad střelcem ve druhém tahu na g5, ať už stojí kůň na f6 nebo ne), který se pak stal neodmyslitelnou součástí aury okolo doktora, k níž patřilo i většinou jen šeptané vyprávění o tvrdohlavé cestě hlavou proti zdi po roce 1968 vedoucí nakonec z Akademie věd až na místo pomocného dělníka v brněnských papírnách.

Legendy se ovšem na doktora přímo lepí. Moc pěkná je ta o ligovém zápase Brna s Olomoucí v roce 1972, kdy si Jan Píše dovolil zarochovat ve 43. tahu! Jeho soupeř byl tak vyjevený a tak dlouho nevěřícně zkoumal, jestli do té doby nebylo táhnuto králem nebo věží, až mu spadl praporek a Brno úplně prohraný zápas dovedlo do vítězného konce. Neméně pamětihodný byl i zoufaný výkřik olomouckého kapitána ke svému přemýšlivému spoluhráči, "Vy prase, vy jste nám prohrál zápas!!!"

Přes desítky a stovky výsledků se dostaneme až k dvojnásobnému titulu mistra ČR seniorů, který je důstojnou korunou na padesátileté dráze jednoho z nejznámějších a nejslavnějších šachistů Brna a širokého okolí.

Popřejme oslavenci hlavně hodně zdraví, nikdy nevysychající zásobu jeho pověstných originálních nápadů a když nic většího, tak alespoň ještě jeden seniorský titul do sbírky.

Autorovi přílohy Janu Kalendovskému můžeme vyslovit obdiv za neuvěřitelných 88 stran výsledků, tabulek, partií a historek, které by si určitě po nezbytné úpravě zasloužily vyjít tiskem. Obraz jednoho bohatého šachového života je to téměř dokonalý.

Soubor ke stažení: [zip]

přidal David Ciprys dne 26.03.2009 | sekce:


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009