Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

JmKPIIC 10.kolo

Nejočekávanějším výsledkem 10. kola JmKPIIC byl konečný stav utkání ŠK Slavoj Velké Pavlovice - ŠK Lokomotiva Brno F. Přímý souboj o postup zvládli lépe hosté, zvítězili těsně 3,5-4,5 a po 10. kole je Lokomotiva stále na čele tabulky. Ba co víc – aby o vedení přišla musely by Velké Pavlovice v posledním kole vyhrát více jak 6 partií v Kyjově a Lokomotiva by nesměla zaznamenat ani jedinou partiovou výhru v duelu s Domanínem. Pravděpodobnost nechť si čtenář spočte sám – dle mého zběžného propočtu se limitně blíží nule… Druhý titul můžeme s naprostou  jistotou přidělit již nyní. A je to titul hrobař favoritů letošního ročníku – ŠK Hodonín. Poté co sestřelil z boje o postup v 8. kole SK STAK Domanín, nyní pohřbil definitivně naději S.K. Horáček Sudoměřice na postup v případě klopýtnutí Lokomotivy v posledním kole. A vzhledem k pravděpodobnému masivnímu sestupu z KPI, prekérní situaci hustopečské zálohy v tabulce a rozpisu utkání 11. kola (ŠK Hodonín - ŠK HPM TEC Hustopeče B) je docela možné, že si Hodonín zahrobaří i v posledním kole… Ale nechme se překvapit! Nyní k dalším výsledkům.

V souboji SK STAK Domanín - TJ Tatran Poštorná B dali domácí příležitost náhradníkům (nastoupilo jich pět!). Hosté, aby docílili kýženého počtu osmi hráčů, taky sáhli hluboko do soupisky. Oba celky už měli své jisté – Poštorná, že nesestoupí a Domanín, že nepostoupí.... Domácí dle předpokladů zvítězili 5-3.


V dalším duelu ze středu tabulky TJ ŠK Veselí n./M B - KŠ TJ Bučovice  také dali domácí příležitost náhradníkům na chvostu soupisky a vše jistili mazáci na prvních třech prknech (2,5/3). Body tak zůstali ve Veselí – celkem 4,5-3,5.

Domácí v zápase Šach Pavlov - Š.K. 1923 Sokol Kyjov si již stloukají kříž… Za poslední tři utkání si připsali pouhý jeden bod skóre (za dvě remízy z 24 partií). Kyjov je po Vánocích pořád při chuti a nadělil domácím pěkný výprask 0,5-7,5.

V dalším souboji ŠK HPM TEC Hustopeče B - ŠK Dubňany A šlo domácím o hodně. Z KPI sestoupí určitě čtyři družstva a tedy ze všech skupin KPII sestoupí osm celků. V případě, že se počet sestupujících z KPI nezvýší, ze skupin A, B a C JmKPII se zachrání pouze nejlepší celek na 10. místě. A o to dnes bojovali hustopečští. Hosté však tento souboj pojali jako boj o svou čest a do Hustopečí přitáhli po dlouhé době i s dvěma brňáky! Díky tomu, přestože domácí vedli již 3-1 a posléze 4-3, se nakonec družstva rozešla smírně 4-4. Tím domácím výrazně klesá šance na záchranu v soutěži – je-li ještě vůbec nějaká. Hosté již tu svou bohužel dávno propásli a pomalu se šikují do OPI okresu Hodonín…

Poslední byl souboj tradičních rivalů S.K. Horáček Sudoměřice - ŠK Hodonín. Domácí jakoby rezignovali na možnou šanci na postup (remíza v utkání ŠK Slavoj Velké Pavlovice - ŠK Lokomotiva Brno F, nebo klopýtnutí suveréna soutěže v posledním kole ŠK Lokomotiva Brno F - SK STAK Domanín) a hned na startu jim chyběl jeden hráč.


(pohled na 5. – 7. šachovnici, vlevo hosté – Z. Hasík, T. Vlčko a F. Taptič, vpravo domácí V. Janás a J. Schöndorf, v povzdálí mapuje situaci pan Provazník)

Hosté zase startovali bez kapitána, ale nezapomněli na náhradníka, tak hned v úvodu vedli 0-1. Po třech hodinách hry se dohodli na remíze borci na 4. šachovnici, následovala pěkná výhra lídra hostů, srovnaná výhrou domácích na 3. a 6. šachovnici.


(pohled na 1. – 4. šachovnici, vlevo domácí R. Pešák, R. Kusalík a J. Kocáb, vpravo hosté M. Provazník, J. Myšulka a I. Provazník)

 A bylo vyrovnáno 2,5-2,5. Na zbylých šachovnicích to ale s domácími nevypadalo vůbec dobře. Navíc v té chvíli kapitán Hodonína (dnes nehrající B. Ling) přicválal ihned po odpracované směně své ovečky zkontrolovat, povzbudit a utkání zdárně dokaučoval do vítězného cíle: na 2. desce po krásně sehrané partii vítězí P. Trávníček nad R. Pešákem, cenný skalp si připisuje taky F. Taptič s R. Dryšlem. Pak se půlilo na 5. šachovnici a konečný stav byl 3-5.

Nemohu nezmínit důležitý aspekt tohoto zápasu. Dlouho jsem přemítal, zda se o tom vůbec zmiňovat, ale z lidského hlediska nemohu jinak. Po třech hodinách hry, kdy se schylovala k závěru hra na první šachovnici, hráč hostujícího družstva pan I. Provazník (ŠK Hodonín) s rohlíkem v ruce usedl na židli černého na první desce (hráče Hodonína – M. Provazníka) a zakusuje zasloužené svačinky zkoumal pozici. Pana Provazníka všichni známe jako dlouholetého výborného šachistu a kultivovaného člověka. Poslední léta bojuje s vážnou nemocí, která mu komplikuje soustředění a koordinaci pohybů, ale přesto v každé partii bojuje jako lev a bedlivě pozoruje a hodnotí partie všech členů družstva. V této chvíli byl velmi arogantním a nevkusným způsobem slovně napaden a vykázán bílým v inkriminované partii – P. Strakáčem. Ten se odkazoval na to, že to odporuje regulím soutěže (budu si je muset znovu pročíst, už zapomínám…). Tentýž hráč pak po dvou dalších tazích, kdy partii vzdával, až do konce utkání „blical“ přímo v hrací místnosti. Na závěr utkání, kdy byl upozorněn na svoji hlučnost, si ještě slovně, velmi vulgárně „vyřizoval“ účty se svými vlastními spoluhráči. Z čistě šachového hlediska lze takového člověka napomenout, ze sportovního hlediska se nad ním pozastavit a z lidského hlediska ho zavrhnout… Pevně věřím, že projevy takového hulvátství a arogance se do šachu nebudou dostávat častěji, protože tam nepatří.


Jiří Myšulka

vedoucí soutěže JmKPIIC

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal Jiří Myšulka dne 22.03.2009 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
07.03.2010 JmKPIIC 7.kolo - dohrávka ke stažení
05.07.2009 Vedoucím KPII B Jaroslav Benák, aktuální Rozpis ke stažení
07.05.2009 Postupy a sestupy v soutěžích družstev JmŠS ke stažení
12.04.2009 JmKPIIC Závěrečná zpráva + ALL STARS ke stažení
05.04.2009 JmKPIIC 11.kolo - oprava ke stažení
22.03.2009 JmKPIIC 10.kolo ke stažení
22.02.2009 JMKPIIC 9.kolo ke stažení
08.02.2009 JMKPIIC 8.kolo ke stažení
25.01.2009 JMKPIIC 7.kolo ke stažení
11.01.2009 JMKPIIC 6.kolo ke stažení
21.12.2008 JmKPIIC 5.kolo ke stažení
07.12.2008 JMKPIIC 4.kolo ke stažení
23.11.2008 JMKPIIC 3.kolo ke stažení
09.11.2008 JmKPIIC 2.kolo ke stažení
12.10.2008 JmKPIIC 1.kolo ke stažení
24.09.2008 JmKPIIC – Úvodní zpráva ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009