Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

1. liga východ - Brňané bez bodu, do čela před rozhodující bitvou Slavoj Poruba

Pro zpravodajství z dnešního 9. kola 1. ligy východ chybí výsledek zápasu Tatran Litovel - Slavia Orlová, a tak se zřejmě dočkáme první soutěžní pokuty. Hrálo se několik důležitých zápasů, především o záchranu. Klidem před bouří by se dal nazvat souboj na dálku mezi Durasem a Porubou. Lepší výchozí pozici budou mít v příštím přímém souboji Ostravští, kteří jednoznačně vyhráli v Rychnově, zatímco Duras si v druhém těžkém zápase v řadě tentokrát neporadil, když těsně podlehl Starému Městu. Se soutěží se pomalu loučí Slavia Kroměříž, která nezvládla klíčový duel v Karviné, dobře na tom není ani Lokomotiva Brno, která v nejsilnějším složení těsně podlehla oslabené Jihlavě. No uvidíme, co přinesou závěrečná dvě kola.

Jäkl Karviná přivítal ve veledůležitém zápase Slavii Kroměříž. Domácím nenastoupily obě polské posily IM Tazbir a IM Mikrut. Hosté v tradiční sestavě měli tedy šanci, no na Elo byli přesto mírným favoritem domácí hráči, kteří vsadili především na zkušenost, která se v takto důležitých zápasech hodí. Důležitým mottem jistě bylo to, že Karvinští mohli, zatímco Hanáci museli. A jak už to tak bývá, hra na brejky bývá mnohdy účinnější, než hra do plných. Tak tomu bylo i v tomto zápase. Severomoravané využili chyb riskujících Mudráka a Karlíka a především díky těmto momentům nakonec dovedli zápas k vítěznému konci. Slavia Kroměříž tak pomalu naplňuje smutné proroctví, její šance na záchranu je už jen teoretická. Karviná má naopak záchranu už téměř jistou, vynikající skóre jí hraje do karet při v podstatě jakékoliv bodové rovnosti. Pokud zvládne příště neprohrát s Rychnovem, bude se zřejmě moci na 1. ligu těšit i pro příští sezónu. Jäkl Karviná - Slavia Kroměříž 5 : 3.

Panda Rychnov nad Kněžnou nastoupila proti namotivované Porubě oslabená nejen o Martiny Kořenovou a Folkovou, ale i o manžela druhé jmenované Petra Folka. I přes nadějný začátek domácích se nakonec projevila zkušenost a hráčská síla Ostravanů. Ti si po úvodním vedení 0,5 : 2,5 ještě do časové kontroly připsali další bod v podání Petra Veličky proti Petru Čechurovi. Po časové kontrole to sice vypadalo s Porubskými všelijak, avšak i díky nahranému náskoku se nervózním domácím nepodařilo stav korigovat, ba dokonce otočením některých partií se zrodil druhý rychnovský debakl v domácím prostředí. Svou troškou do mlýna k tomu přispěl i porubský boss Petr Dostál, který má letos fazónu a výsledkem 2,5/3 jde svým ovečkám dobrým příkladem. Panda se po porážce ocitla již v pásmu sestupovém, no zápasy v Karviné a na závěr doma s Kroměříží dávají Rychnovským docela dobré šance. Možná by to ale do těchto zápasů chtělo o něco více pandic, co říkáte pane Danieli? Panda Rychnov nad Kněžnou - Slavoj Poruba 1,5 : 6,5.

Duras Brno nastoupil po vítězství v Zakřanech proti dalšímu těžkému soupeři, tradičnímu rivalovi ze Starého Města. Domácí byli oslabení hned o čtveřici hostujících hráčů - Poláka, Chytilka, Buchníčka a Lahnera, a tak hosté, za které poprvé v této sezóně nastoupil GM Vlastimil Babula, byli mírným favoritem. Průběh zápasu se hodně měnil a domácí podobně jako v zápase s Lokomotivou Brno nevyužili důležité momenty, které nakonec rozhodly ve prospěch hostí. Po úvodní rychlé porážce Petra Červeného s Vlastíkem Babulou kontroval na druhé nekompromisně IM Peter Michalík proti Petru Bažantovi ml., pro kterého je to po loňské skvělé sezóně již pátá porážka v řadě. Do vedení vrátil hosty Miroslav Jurásek, který využil nepozornosti Vladimíra Ševčíka. Pak ale Durasu svitla naděje, když naplno zabodovali na posledních dvou deskách náhradníci Ondřej Přidal a Lubomír Kiša, kteří přehráli Miroslava Plška resp. Antonína Vavrušku a poslali Duras do vedení 3 : 2. Náhradníci jsou letos v Durasu vůbec velkou chloubou, vždyť v dosavadních osmi utkáních zaznamenali již 6,5 bodu. Co to však platno, když chybí i trocha toho sportovního štěstí v důležitých okamžicích. Pěšcovou koncovku s IM Janem Sosnou pokazil neprůstřelný Miroslav Jurka, který s velkým časovým náskokem a lepším postavením krále zatáhl pěšcem a nadvakrát a neštěstí bylo na světě. Následné pěšcové dostihy s postavením dam nahrálo černému, který pak dokázal vyhrát koncovku K+D - K+D+pěšec g. Nejasná partie Vymazal - Vrána kulminovala okolo 30. tahu, kdy domácí hráč nenašel dobrou, ale ne jednoduchou možnost 29.De4! s dobrými šancemi na vítězství. A jak už to v ostrých pozicích bývá, po tomto momentu už tasil meč jeho soupeř. Za stavu 3 : 4 si už mohli hosté dovolit dát remízu z pozice síly v partii Bažant st. - Vyskočil a tak si odvážejí za vítězství 3,5 : 4,5 tři body. Po této porážce to bude muset Duras v Ostravě naplno rozbalit, aby za 14 dní notně přiblížil extraligový sen ve skutečnost.

Zakřany přijely do Ostravy, kde na ně už čekal o záchranu bojující Mittal. Domácí, jak se na záchranářský boj sluší, nastoupili v základní sestavě, zatímco bydelníci postrádali svého killera GM Radka Kaloda. Na první pohled naprosto vyrovnaný souboj v podstatě na všech šachovnicích, rozhodli ve svůj prospěch domácí, a to dosti nevídaným způsobem. Po úvodních remízách na první a páté šachovnici, se zakřanský teamwork sesypal jak domeček z karet a Ostravané naložili unaveným Brňanům pořádný ranec v podobě výsledku 6,5 : 1,5. Tento výsledek současně znamená zlaté tři body pro domácí, kteří i přes těžký závěrečný los (Staré Město, Poruba) můžou dýchat poměrně v klidu, i když ostravské klimatické podmínky tomu ne vždy napomáhají

Lokomotiva Brno nastoupila po vyhazovu z Bobycentra ve svém dočasném působišti, restauraci U Češků, která se nachází jen pár kroků od Sportovní haly na Vodové, kde své domácí zápasy hraje Duras. Zmíněný stánek, druhdy známý například pracovním působením Josefa Mudráka či oslavou 75. narozenin pana Františka Blatného, Lokomotivě mnoho štěstí nepřinesl. Proti oslabené Jihlavě, v jejímž středu nehráli bratři Hábové, byli Brňané i přes nepříznivé tabulkové postavení favoritem, ale nervózní Lokomotiva si nakonec zápas prohrála sama. Přitom všechno začala pro domácí dobře. GM Milko  Popčev přehrál černými v zavřené sicilce Viktora Žiga a i přes porážku IM Josefa Augustina s jihlavským bijcem Vlastimilem Pízou, udržovali vedení po výhře Dobrovolského nad Bínou. Obrat jihlavských započal udržením horší pozice Pavel Švanda s Petrou Blažkovou. Pak vyrovnal skóre Vladimír Šenkýř proti Martinu Šklíbovi, a protože souboje na druhé a třetí šachovnici skončily nerozhodně, rozhodla o vítězství Jihlavy Eva Kulovaná. Ta černými ve výměnné slovanské postupně přehrála IM Bogomila Andonova, který hrál tak dlouho na jistotu, až na to doplatil. Lokomotiva tak po porážce 3,5 : 4,5 musí pro zachování naděje bezpodmínečně vyhrát v Orlové, protože v závěrečném zápase s Bydem Zakřany to i přes dnešní zakřanský debakl bude mít velmi složité.

A nyní už k chybějícímu zápasu Litovel - Orlová. Domácí nastoupili v podprůměrné sestavě, ve které nechyběl ani litovelský boss Michael Knajbl. Na Orlováky, kteří zase postrádali dvojici Poláků IM Walach a FM Helis, to však stačilo, když rozhodnutí padlo na šachovnicích 3, 4 a 5, kde svá utkání vyhráli Jan Krejčí ml., IM Ladislav Stratil a poprvé nastoupivší Michal Stýblo. Dílčí úspěchy Orlovských si připsali Jacek Dawidów, který černými na první odpůlil IM Rafala Antoniewského a kapitán Jiří Novák, který v bafuňářském souboji remizoval s Janem Krejčím st. Své si uhrály také sestry Olšarovy, když starší Tereza splnila povinnost a mladší Karolína uhrála pěknou remízu černými s IM Zdeňkem Beilem. Tatran Litovel - Slavia Orlová tedy 5 : 3.

A co udělaly dnešní výsledky s tabulkou? Do čela se vrátil Slavoj Poruba, kterému za 14 dní proti Durasu bude zřejmě stačit nerozhodný výsledek. Velké finále však favorita mít nebude, a protože v tomto případě bude zřejmě platit, že vítěz bere všechno, můžeme se těšit na rozuzlení postupové tajenky. Více otazníků nabízí boj o záchranu, pro analytiky nabízím pořad závěrečných dvou kol:

10. kolo - 15.3.2009
Slavia Kroměříž - Gordic Jihlava
SLavia Orlová - Lokomotiva Brno
Bydo Zakřany - Tatran Litovel
Staré Město - Mittal Ostrava
Slavoj Poruba - Duras Brno
Jäkl Karviná - Panda Rychnov nad Kněžnou

11. kolo - 29.3.2009
Panda Rychnov nad Kněžnou - Slavia Kroměříž
Duras BVK Brno - Jäkl Karviná
Mittal Ostrava - Slavoj Poruba
Tatran Litovel - Staré Město
Lokomotiva Brno - Bydo Zakřany
Gordic Jihlava - Slavia Orlová

Výsledky a tabulku si můžete prohlédnout buď na webu ŠSČR nebo na stránkách chess-results. Zpravodaj bude jako již tradičně dodán později.

Soubor ke stažení: [doc]

přidal Neklan Vyskočil dne 02.03.2009 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
19.05.2009 Závěrečná zpráva 1. ligy východ ke stažení
31.03.2009 1. liga východ - partie 11. kola ke stažení
31.03.2009 1. liga východ - Duras po 27 letech do Extraligy, sestupují Lokomotiva Brno, Rychnov a Kroměříž ke stažení
24.03.2009 1. liga východ - partie 10. kola ke stažení
16.03.2009 Duras vítězí v Porubě a je blízko Extralize, prvním sestupujícím Lokomotiva Brno ke stažení
02.03.2009 1. liga východ - Brňané bez bodu, do čela před rozhodující bitvou Slavoj Poruba ke stažení
19.02.2009 1. liga východ - partie 8. kola ke stažení
15.02.2009 1. liga východ - Nahoře vše při starém, dole Lokomotiva míří k záchraně ke stažení
04.02.2009 1. liga východ - partie 7.kola ke stažení
01.02.2009 7. kolo 1. ligy východ v režii favoritů ke stažení
26.01.2009 1.liga východ - partie 6.kola ke stažení
18.01.2009 1. liga východ - Náhradníci sunou Duras do čela ke stažení
17.12.2008 1. liga východ - partie 5. kola ke stažení
14.12.2008 1. liga východ - Povstání ponížených ke stažení
05.12.2008 1. liga východ - partie 4. kola kompletní ke stažení
03.12.2008 1.liga východ - partie 4. kola ke stažení
01.12.2008 4. kolo 1. ligy východ - Duras vítězí v Litovli a je jediným stoprocentním týmem ke stažení
26.11.2008 1.liga východ - partie 3. kola ke stažení
16.11.2008 3. kolo 1. ligy východ - první kanár! ke stažení
04.11.2008 1. liga východ - partie 2. kola ke stažení
03.11.2008 1. liga východ - 2. kolo ke stažení
22.10.2008 1.liga východ - partie 1. kola ke stažení
19.10.2008 1. liga východ - 1. kolo ke stažení
07.10.2008 1. liga východ - úvod ke stažení
20.09.2008 1. liga východ 2008/2009 - úvodní zpráva ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009