Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Novoroční Pásci a šachové perličky

První sobota roku 2009 byla vyhrazena už 120. dílu blicařského seriálu U Pásků na Starém Brně - svůj rekordní náskok v počtu prvenství opět zvýšil David Holemář a pronásledovatele vedené Renkem Přibylem zanechal dááleko za sebou.

Tradiční doprovodný fejetonek dnes Jan Kalendovský přepustil Pavlu Hubenému z Boskovic. Ten mu přinesl pár perliček k zasmání i poučení z (nejen) boskovického šachu.

První okruh je věnován pozdním příchodům, proti kterým tak ostře vytáhla do boje FIDE na poslední Olympiádě. Mělo-li by podobné pravidlo platit i v nižších soutěžích, asi by si někteří chroničtí opozdilci moc nezahráli.

Mimochodem při nedávném zápase KP II. jsme s nejvzdálenějším hráčem hostí, který musel urazit na tuto soutěž rekordních 150km probírali, jak je možné, že pár minut před zápasem polovina domácích nikde (aby toho nebylo málo, lídr hostí bydlící pár set metrů od hrací místnosti dorazil s půl hodinovým zpožděním) a čím vzdálenější účastníci, tím jsou na místě dříve. Nakonec jsme vše shledali zcela logickým. Čím kdo jede do hrací místnosti déle, tím má přece větší šanci své zpoždění dohnat! Komu trvá cesta minutu, ten chudák nedožene opravdu nic.

Druhý perličkový okruh má všeříkající název - Alkohol. Inu byly a jsou šachy pro mnohé "Hrou krčemnou původu vrhcábního". Dokonce i Ottův slovník naučný praví, "... hraje se na vrhcábnici tvaru čtvercového ... každý šik, náležitě seřazený, má za úkol poraziti druhý, učiniti náčelníka čili krále mat..."

Tak si prohlédněte tabulku příloze a pak už se dobře bavte.

Soubor ke stažení: [doc]

přidal David Ciprys dne 04.01.2009 | sekce: Turnaje


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009