Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Nevidomí mají mistra, kdo jim pomůže na Olympiádu?

Titul mistra ČR nevidomých obhájil Jan Kalík ze Zory Praha, byť týdenní finále MČR v Brně-Komárově vyhrála 19 letá juniorka Kateřina Skočková (pěkné šachové jméno - skoček = polsky jezdec) z Ostravy.

Zleva Josef Šereda, Roman Krčil a Katka Skočková, přihlíží náš zpravodaj Jan Kalendovský

Jak to přijde, že někdo vyhraje a druhý si odnese titul, si přečtěte v přiložené zprávě Jana Kalendovského. Nevidomí a slabozrací, stejně jako ostatní handicapovaní sportovci, mají prostě svoje specifika, která mohou někdy lehce překvapit až zaskočit a u některých vidících vyvolat v krajních případech i pocit, že si někdy "vynucují" speciální podmínky, ačkoliv jejich handicap není zdaleka takovou překážkou, jak jej navenek prezentují.

Ovšem známe to všichni - každý bez výjimky máme nějaký svůj viditelný či skrytý handicap, z něhož nejsme nadšeni a nejistota před druhými může občas "vysublimovat" ve zdánlivě bezdůvodnou podrážděnost či "nevděčnost". Ze všeho nejméně čekají handicapovaní na soucit a většinou přímo nesnášejí pózu "Tak jsme vám pomohli, máte radost, jste nám vděční?"

Naopak neokázalá pomoc a tolerance při integraci mezi nás "zdravé" (no, kdo z nás o sobě prohlásí, že je zcela zdravý a nikdy si na nic nestěžoval?) může něco přinést oběma stranám. Když vidíte vesele rejdit na svém vozíku a pokřikovat na spolužáky před gymnáziem svého bývalého šachového svěřence (dokonce se hlásí i na vysokou školu), který má i po letech nejvíce kamárádů mezi šachisty, a vzpomenete si na šok, významné pohledy a nejistotu vás i všech ostatních, když ho maminka, uzavřeného do sebe a skrouceného v dětském kočárku (jako desetiletý ještě vozík neměl) přivezla poprvé na trénink, řeknete si, "Stálo to za to, možná je v nás více pochopení a méně bezohlednosti než dřív".

František Blatný (vpravo) je tím, bez něhož si soutěže handicapovaných šachistů nelze představit v českém ani mezinárodním měřítku. Uprostřed stejně nepostradatelný šéf šachové sekce Českého svazu zrakově postižených sportovců Zdeněk Horák z Násedlovic a našeho zpravodaje vlevo jistě poznáte (fotky laskavě poskytl Zdeněk Závodný)

A právě nyní by nevidomí pomoc potřebovali. Olympiáda zrakově postižených je až na Krétě a prostředky zatím nejsou. Přitom by na první desce hrál mistr Evropy! Připomenout si tento výjimečný úspěch můžete zde, případně i zde.

Pokud nejste těmi, kteří by na účast našeho týmu a nezbytných průvodců mohli přispět, můžete si alespoň prohlédnout tabulku a článek v příloze, podívat se na pár partií nebo si zkusit představit konverzaci nad zcela remízovou koncovkou nestejných střelců dokreslující domácké prostředí šampionátu a snad i něco z odstavců v úvodu.

Hráč A k doprovodu: "Mám nabídnout remízu?" Doprovod: "Jasně, nabídni!" Hráč A k soupeři: "Nabízím remis!" Hráč B: "A mám ji přijmout?" Hráč A: "Tak ji neber, když nechceš!" Hráč B: "Tak to udělám, jak mi radíš, nepřijímám..."

Zbývá dodat, že se oba nevidomí orientovali v pozici naprosto skvěle a po několika odblicaných tazích ji skutečně dali za nevyhnutelnou remízu.

Stojí za to navštívit i jednoduché, ale maximálně přehledné stránky oddílu zrakově handicapovaných Zora Praha, kde byly výsledky brněnského MČR úplně nejdříve a najdete tam i fotografie všech účastníků.

Soubor ke stažení: [doc]

přidal David Ciprys dne 05.07.2008 | sekce: Soutěže dospělých


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009