Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Šachista proti šachistům aneb umíme se prezentovat?

Padla kosa na kámen. Zazvonila a hlasem z telefonního sluchátka rozechvěla mysl Jana Kalendovského jediným pocitem - s jeho pravidelným sloupkem v bývalé Rovnosti je amen.

 

Je anebo není? Co vlastně chtějí číst čtenáři regionálních novin – to, co jim doposavad předkládá šachový zpravodaj nebo to, by si představoval pan sportovní redaktor? Je jeho cílem změnit strukturu šachového zpravodajství k lepšímu nebo změnami vyšachovat stálého přispěvatele a rubriku zrušit?

 

A zajímají vůbec někoho šachy na sportovních stránkách novin? Čtou je sami šachisté? Čtete je vy? A co vás nejvíce zajímá?

 

Je šachová rubrika s přehlednými výsledky za uplynulý týden v době internetu a on-line přenosů vyhledávaným čtivem nebo jen reliktem minulosti? Pokud se ji podaří z novin tlakem redakce nebo neschopností čtenářů ozvat se vystrnadit, nahradí ji jiné šachové zprávy nebo zmizí z novin úplně?

 

Je reálné, aby si čtenáři přečetli výsledky, pokud možno i s komentáři např. z extraligy (nebo v našem regionu z 1. ligy), z mistrovství ČR mužů nebo jiné špičkové události na sportovní straně hned v pondělí ráno jako fanoušci ostatních sportů? V čem je problém – v nezájmu novin nebo v naší neschopnosti dodat v termínu čtivý text? Fotbaloví komentátoři takové články určitě psát nebudou.

 

Mnohem více otázek by se dalo diskutovat – nakonec proč to nezkusit. Třeba na diskusním fóru tohoto webu nebo ještě lépe formou mailu nebo dopisu těm „vašim“ novinám, v nichž aktuální a čtivé zprávy ze šachu postrádáte.

 

Smutný až nešťastný přispěvatel do regionálních novin Rovnosti od roku 1973 (což nemohu zcela potvrdit, tenkrát jsem ještě neuměl číst) vypsal svůj bol nad nečekaným telefonátem v níže přiloženém článku, který plynule pokračuje v příloze písemným stanoviskem pana redaktora Zabloudila a Otevřeným dopisem Jana Kalendovského.

 

V „Brněnském deníku“ nastoupil nový vedoucí sportovní redakce. Je to pan Antonín Zabloudil. K mému poslednímu příspěvku mi odpověděl e-mailem, že by rád znal moje telefonní číslo a chtěl by se se mnou domluvit o mé šachové rubričce. A dnes (to bylo 3. října 2007) kolem jedenácté mi pan Zabloudil opravdu zavolal…

 

 Nebudu reprodukovat celý náš rozhovor. V podstatě jsem se dozvěděl, že o šachu se píše v „Brněnském deníku“ moc a pan Zabloudil by chtěl více prostoru i pro jiné sporty! „Bere mne čert“, řekl, „když čtu v našich novinách, jak hrála v nějaké podřadné soutěží Lokomotiva G. Nebo ve zprávě o bleskovém turnaji uvádíte jména i posledního účastníka. Nebo když píšete o náborovém turnaji dětí, jako v minulém týdnu. To podle mne do novin vůbec nepatří! Hráči „Lokomotivy G“ přece hrají jen pro svoji zábavu.“

 

Bylo pro mne obtížné adekvátně reagovat na slova, plynoucí z telefonního sluchátka. S tímto přístupem k šachu jsem se v redakci Rovnosti nikdy ještě nesetkal. Tam byl vždy velmi vstřícný. Jenomže tehdy podle pana redaktora Zabloudila uveřejňovali to, co jim kdo napsal. A to se teď musí změnit. Po mém vysvětlení, jaká je struktura šachových soutěží, mi pan Zabloudil řekl, že hodlá uveřejňovat výsledky družstev nanejvýš tak od divize výše! Můj argument, že „krajské noviny“ by snad měly spíš uveřejňovat „krajské výsledky“ – tedy z jedné skupiny KP I a tří skupin KP II – příliš nezapůsobil. A z turnajů jednotlivců nanejvýš první tři – to ostatní přece nikoho z čtenářů nešachistů nezajímá. „Noviny neděláme pro dvacet šachistů, kteří se najdou ve zprávě o třetí sobotě.“

 

Uznal jsem pochopitelně, že jako dopisovatel (sice dlouholetý, ale přece jen dopisovatel) nemám právo do rozhodnutí redakce mluvit, že „Brněnský deník“ jsou dnes asi poslední noviny na jihu Moravy, kde se o šachu něco dočteme, a zmohl jsem se ještě na dotaz, kolik má pan Zabloudil let. Řekl mi, že 35 a že o šachu taky něco ví, neboť kdysi chodil do šachových kroužků manželů Gillarových v Moravské Slavii Brno. Tož jsem zalitoval, že „šachista je proti šachistům“ a požádal jsem pana Zabloudila, aby mi své argumenty poslal e-mailem. Abych to mohl ukázat lidem, kteří se jistě mne budou ptát, proč šachy z novin (z)mizely. To mi slíbil a prohodil něco v tom smyslu, že mu asi vyhrožuji tím, že mu teď budou šachisté psát protestní dopisy, ale to že jej vlastně ani nezajímá a že to jeho rozhodnutí „získat prostor pro jiné a mnohdy mnohem významnější brněnské sporty“ nijak neovlivní.

 

Můj záznam tohoto nepříjemného telefonního rozhovoru je trochu ovlivněn tím, že byl pro mne nečekaným šokem. Ale velmi oceňuji řešení pana Zabloudila, který mi řekl své argumenty a vyslechl pár mých. Když mi zrušili například šachovou rubriku v „Mladé frontě Dnes“, tak se na moje mínění redaktoři neptali vůbec.

 

Smutný šachový příspěvatel (od roku 1973!) Rovnosti

Jan Kalendovský

 

Soubor ke stažení: [doc]

přidal David Ciprys dne 04.10.2007 | sekce:


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009