Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

To byl Jiří Látal

Dnes se v brněnském krematoriu definitivně uzavřela pozemská pouť "stařecké schránky" (řečeno slovy jejího majitele) bývalého místopředsedy Jihomoravského šachového svazu a doyena brněnského funkcionářského sboru ("Vy vypadáte dobře..." "Já? Já jsem starší než černé uhlí v rosicko-oslavanské pánvi ..."), pětaosmdesátiletého Jiřího Látala.

Muž, který si do nejvyššího věku uchovával neobyčejnou fyzickou i duševní svěžest a jehož prvním přikázáním bylo Nezarmoutíš, nakonec podlehl zhoubné chorobě, která ho začala trápit v posledních měsících. Za všechny šachisty, kteří mu přišli vzdát poslední poctu,

se se zesnulým rozloučil Jiří Vachek. Osnovu jeho projevu si můžete přečíst v příloze.

Ke článku z těchto stránek oznamujícímu úmrtí pana Látala přišlo několik mailů nejen z jižní Moravy, jejichž společným jmenovatelem bylo "Ano, to byl pan Látal, člověk který vše věděl (nebo rychle zjistil), vše zařídil, nikdy nikoho nezklamal a vše činil s noblesou, jemným humorem a sebeironií vyhrazenými jen výjimečně silným osobnostem."

Za všechny si dovoluji uvést mail Zdeňka Vojáčka, tryskající podobně jako zmíněný článek na webu z okamžitých pocitů po obdržení nečekané zprávy.

"... Vzpomněl jsem také na ÚSP na Kociánce, kde vlastně pan Látal ještě 1-2 roky nazpět začal s osvětovou šachovou činností, jejímž výsledkem je trvalá účast družstva založeného klubu v Základní soutěži.
 
Pan Látal mne před mnoha lety školil v základním kurzu na rozhodčího. Tvrzení  v článku na webu jsou pravdivá a vypovídají o osobitém projevu pana Látala, jak jej známe. I na mne měl pan Látal osobitý vliv.
 
Vlastně díky němu jsem jako "čerstvý student VŠ" na podzim 1987 přestoupil do Durasu, když jsme se před tím seznámili během červnového turnaje mem. Antonína Mikesky, který řídil na Lesné pan Olin Vítek (tehdy Tesla Lesná). Jeden den během turnaje pan Látal řídil v  prostorách budovy bazénu turnaj družstev. Mám za to, že šlo o blesk brněnských družstev.
 
Díky panu Látalovi jsem začal před patnácti lety navštěvovat dnes známý Czech Open (tehdy ještě Trimex). Plných šest let po sobě jsem během turnaje sdílel jeden týden pokoj právě s panem Látalem.
 
V té době jsem se o něm dozvěděl mnoho informací z jeho soukromí, jeho pracovní kariéře a jeho hereckému a konferenciérskému a hudebnímu nadání. Seznámil se mnohými šachisty a také pořadateli turnaje, mezi jinými také Dr. Mazuchem. Pan Látal byl velmi otevřeným člověkem a svým stále usměvavým přístupem boural bariéry v komunikaci s lidmi v jeho okolí.
 
V souladu s jeho odchodem do šachových výšin musím na závěr uvést, že při jednom již z posledních nahodilých kontaktů s ním, se při svých vlastních zdravotních problémech obával o osud své paní, kdyby se jeho "stařecká schránka" (jeho vlastní slova) s plánovanými zdravotnickými zásahy nevypořádala.
 
Takový zůstane pan Jiří Látal v mé paměti.
Zdraví
Zdeněk"
 
Soubor ke stažení: [doc]

přidal David Ciprys dne 29.05.2007 | sekce: Výkonný výbor


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009