Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis diskuzního příspěvku

Petr Harasimovič | 22.02.2008
Re:Pravidla a jejich (zne)užívání

To Tom: Ignorování byť hloupého pravidla pochopitelně nemohu schvalovat. Ale uvědomte si několik věcí. Když pánové ve FIDE schvalovali toto pravidlo, evidentně přitom nemysleli na děti. I já souhlasím, že u dětí toto pravidlo nemá význam, a pochybuji, že ho kdy bude někdo reklamovat (tedy z hráčů, ambiciózní trenéři se vždycky ozvou). Ale znovu opakuji, od toho je tam rozhodčí, aby posoudil situaci a odkázal prudiče do patřičných mezí.

Smysl tohoto pravidla je především v tom, zabránit situacím, kdy si některý hráč předepíše do partiáře sérii vynucených tahů a snaží se pak soupeře shodit. A všichni jsme se už s takovými případy v praxi setkali. Proto neočekávám, že by se to pravidlo brzy opět rušilo, není pro to důvod.

Otázku, jak učit děti šachy, raději nechám trenérům, ti tomu rozumí líp. Učit děti psát tahy dopředu je však staví do konfliktu s pravidly. V žákovských kategoriích to nebude problém, ale až tyto děti vyrostou (fyzicky či šachově), nemusí být snadné se toho zvyku zbavit. Ale jak jsem řekl, nechám na trenérech, ti ví líp jak na to. P.H.



Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009