Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis diskuzního příspěvku

Miroslav Hurta | 17.06.2014 | sekce:Soutěže dospělých
Odpověď panu Sodomkovi

A to si, pane Sodomko, opravdu myslíte, že rozhodčí si měli před začátkem mistrovství vzít do ruky kalkulačku a ručně přepočítat průměr soupisek všech 28 družstev a zpozdit kvůli tomu začátek turnaje o cca 20 minut? Navíc podle podmínek konkurzu pořadatel musel použít k řízení soutěže losovací program Swissmanager, přičemž ruční zásahy do losování jsou při mistrovské soutěži téměř vyloučeny! Neobviňujte tedy prosím naše rozhodčí z toho, co jednak z časových důvodů udělat nemohli, jednak podle konkurzních podmínek ani nesměli.

O této chybě Swissmanageru, který počítá průměr základní sestavy nikoli ze základní sestavy, ale jednoduše z nejsilnějších hráčů (takže pokud je mezi náhradníky hráč se silnějším ELO, průměr základní sestavy zobrazuje chybně) se všeobecně ví. Nezdá se mi však, že se jedná o problém pořadatelů, jako spíše o problém ŠSČR, který by měl vstoupit do jednání s autorem programu, aby tuto chybu odstranil.

Osobně ani nepovažuji tuto chybu za nějaký zásadní problém. Každý, kdo s mládeží pracuje, ví, že hodnota ELO zobrazuje výkonnost mládežníka jen velmi přibližně a s velkou odchylkou (a u rapidELO zvláště!), takže průměrný rating mládežnického družstva je jen přesný průměr naprosto nepřesných údajů. A protože pořadí družstev závisí především na uhraných výsledcích, nemůže nějaké pořadí na startovní listině konečné výsledky ovlivnit.

Co však může výsledky ovlivnit, je úmyslné zmanipulování losu tak, aby pořadatel „přibrnkl“ svému anebo jinému „sympatickému“ družstvu lehčího soupeře, než mu podle losu náleží. Proto by měl být los pod veřejnou kontrolou. Dosadíte-li si stejné výsledky, musí Swissmanager kolo losnout naprosto stejně. K tomu je ovšem potřeba, aby rozhodčí neměnil pořadí na startovní listině a neměnil ani výsledky. Pak každý musí při kontrolním losu dojít ke stejným výsledkům jako rozhodčí, který los udělal. Uděláte-li si kontrolu letošního mistrovství, vše funguje bez jediné chybičky. Zato u loňského Tábora mi vychází los prvního, druhého a třetího kola jinak.

Navíc chci upozornit, že loni v Táboře nešlo zdaleka jen o tento nedostatek. Článek, kde jsem to kritizoval, vnikl více než před rokem, tedy v době, kdy jsem neměl ani tušení, že příští rok budeme tuto akci pořádat v Brně. Patří k dobrému tónu tohoto webu, že se zde nejen chválí, ale i poukazuje na nedostatky, a to slušnou formou. Jestli Vy to nazýváte „posmíváním“, tak prosím, je to Váš názor, ale já to tak necítím – podle mě jsem napsal pravdivou kritiku toho, co se tehdy před rokem dělo.



Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009