Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis diskuzního příspěvku

Josef Plch | 07.04.2013
Tři soupisky

1. Už dlouho platí, že hráč základní sestavy musí odehrát nejméně 2 partie. Znám oddíl, který si toto ustanovení vykládal tak, že může do sestavy A napsat několik mrtvých duší, aby si posílil o soutěž níže hrající B, které tím pádem bude bojovat o postup a tím zachrání případný sestup družstva A. A udělená pokuta byla vnímána jako správní poplatek za nadstandardní posílení B-družstva. Kterým pochopitelně nadstandardně bránili postupu družstev jiných oddílů.
2. Kdysi dávno se v rámci MŠS schvalovalo hostování. Bylo zdůvodněno tím, že existuje řada talentovaných mladých šachistů - vysokoškoláků, kteří studují ve velkých městěch, kde se městské soutěže hrají přes týden. A že toto hostování jim umožní, aby si v týdnu zahráli na hostování ve městě a o víkendu hráli za mateřský klub. Znělo to rozumně a tuším nikdo nebyl proti. Kdeže dávné důvody jsou...
3. Kdysi dávno se v rámci MŠS schvalovalo zavedení volného hráče. Bylo zdůvodněno tím, že existuje řada družstev pracujících s mládeží, která by mohla hrát základní soutěže dospělých - akorát že je problém s dopravou k zápasům venku. Že málokoho baví je tam odvézt a pak se jen dívat. A že by mládežnickému šachu pomohlo, kdyby jejich trenér - obvykle dobrý hráč základní sestavy - mohl být tím řidičem a přitom si zahrát. Znělo to rozumně a tuším nikdo nebyl proti. Kdeže dávné důvody jsou...
4. Ihned po zavedení těchto možností došlo k využití způsobem, jaký rozhodně nebyl při zdůvodnění prezentován. Došlo k radikální proměně soutěží i vnímání této otázky. Hráči dnes běžně hrají nejen za více družstev stejného oddílu, ale i za různé oddíly, což vede k udržení počtu družstev i přes pokles členské základny. Stává se, že velmi podobné sestavy oddílu hrají ve 2 soutěžích nad sebou, takže v případě postupu družstvo z nižší soutěže postup odmítne, protože by neměl reálně kdo hrát, nebo je kvůli postupu doplněno hosty (takže hraje de facto jiná sestava), nebo postoupí na zkušenou a hrají hráči z tohoto oddílu, ale slabší, kteří by sami o sobě nepostoupili.
5. Uvidíme, co přinesou hráči na 3 soupiskách.



Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009