Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis diskuzního příspěvku

Krolop Petr | 19.03.2013
Šachová dekadence.

Člověk, to zní hrdě. Dekadence, to zní honosně. Přičemž, oba pojmy ve skutečnosti znamenají jen pouhý úpadek.

Jenže, stejně záleží na tom setsakramentským úhlu pohledu. Pokud se třeba vysloví jména jako Paul Verlaine, či Oscar Wilde - tu zjišťuji, jak velice potřebuji jistou dekadenci ke svému skromnému bytí.

Dekadence v podání fotek pana Toma Rosnera, je mně velice blízká a milá. Přátelé, ano ! Šachy jsou přecejenom sportem opravdových mužů, džentlmenů, chlapů, no mnohdy i alkoholiků. Proč ? To je jasné, šachy jsou fajnová hra, fajnové umění ! A jak známo fantazie a alkohol, toť velmi silná lákadla pro muže - džentlmeny !

Úplně jinak pojal dekadenci pan David Ciprys, a to připomenutím tzv. Černobílé knihy. To už je fakt, jiný kafe, to už je skutečná dekadence ! Velmi živě si pamatuji, jak v době budování socialismu, byla v každém obchodě, v každé prodejně tzv. Kniha přání a stížností ! Přátelé, moc dobrej nápad, skvělá věc ! Pravda, banány jste sice nesehnali, ale mohli jste, alespoň vepsat na té, či oné prodejně stížnost, anebo přání do té kýžené Knihy přání a stížností ! No, pravda, moc Vám to nepomohlo, ale garantuji Vám, že to alespoň to někdo přečetl a musel se tím zabývat.

Já samozřejmě, nebudu do Černobílé knihy psát žádné podněty, návrhy, či připomínky. Nemám na to vzdělání, inteligenci a navíc se domnívám, že je to stejně /slovy hostinského Palivce/ na hovno. Když jsem byl mlád a začínal jsem se šachem, podařilo se mně /považte/ zadarmo zahrát si v simultánce s tehdejším mezinárodním mistrem Fr. Blatným. Byl to pro mě obrovský zážitek a navíc mně pan Blatný, tehdy nechal remízu ! Myslím, že není třeba, žádných knih ! Ani černobílých, ani modrých, ani jinak barevných. Šachy potřebují lidi, dobré lidi, jako ostatně všechna odvětví lidské činnosti. Alibismus a kravinismus je k ničemu, byť se tváří sebesnaživěji !



Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009