Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis diskuzního příspěvku

Pavel Chrz | 14.08.2012
diváci na ME nesmějí....

Obecně s panem Kalendovským souhlasím i já píši proti nebezpečí uzavírání naší hry. Pak si budeme hrát bez zájmu nikoho sami pro sebe a možní partneři, sponzoři, veřejnost o šachy ztratí i ten malý zájem. Víme co vše se dělalo nyní v Londýně pro diváky.
Problém není jen kvůli nápověděl. Tam vždy říkám, náhodně chycený ať je na mnoho let dištancován a napovídající na mnoho let vyloučen ze všech akcí. Což již se "naštěstí" stalo (jako odstrašující příklad), chybí přeci jen ještě legislativa podobná dopingu na možnost náhodné kontroly (kterou sice hráč může odmítnout s poukázáním na "vyšší směrnici" "svobodu práv", ale pak je považován jako "pozitivní", protože tak určuje legislativa, (jako u dopingu). Na to, že potřeba dodělat (obšlehnout z dopingu) tuto legislativu, musí ještě FIDE přijít, já to zatím radím v diskusích a psal jsem VV.
Problém je však i (a možná vážnější) prostorový. Jako nepustíme během utkání ve fotbale diváky na hřiště (byť by hráčům uhýbali) a šachy jdou hůře sledovat z tribuny než fotbal, tak pustit diváky mezi již tak natěsnané stoly, by mohlo býti zničující. Jen členů doprovodů na ME/MS mládeže je více než hráčů a k tomu kdyby se podařilo dostat mnoho diváků do sálu, hrát by snad ani nešlo.
Byl bych pro ohrádky, zábradlí, tribuny. Hezky vyřešeno ve Vietnamu, sledování z tribun, či balkonů. V Gruzii 2 průkazky na vstup během celé partie na reprezentační výpravu a přenosné. Co se olympiád týče (navštívil jsem 4), tak nejlépe vyřeno v Turíně. Tam ohromná rychlobruslařská hala, vstupné se vybíralo, za cca 100 Kč na tribunu, kde bylo hodně vidět, za 300 Kč na koberce kolem ohrádek, kde bylo vidět vše. S novinářskou průkazkou se dalo dostat všude i tam, kam hráči nemohli. V Drážďanech a Bledu sledování z ochozů a za provazy, něco vidět bylo něco ne, na Mallorce to bylo slabší, jen z balkonů. Ne každý pořadatel najde obrovský sál nejen pro hru, ale i diváky za překážkami. A počty narůstají (nájmy také).
A poslední nezanedbatelná, je bohužel, zvlášť u 1000 dětí ze všech končin, ten bezpečnostní. Víme co se ve světě děje.
Stačila prkotina při olympiádě dětí a mládeže, kdy jedno individuum pozorovalo z plotu dívčí sprchy internátu, bylo spacifikováno ochrankou MP za 90 vteřin, ale novináři (přes zvaní pořadatelů předtím) nejevíce zájem se bleskurychle slétli jak supy a byly titulky o tom zda děti jsou při akci v bezpečí. Jeden primátor dal rozkaz k okamžitému návratu celé výpravy kraje. Naštěstí mu vedoucí výprav a trenéři vypověděli poslušnost. A to šlo fakt o houby o okamžitý zásah. Mohou hrozit horší věci, zvlášť při mezinárodní akci. Vím, důsledné kontroly diváků, jako na letištích, jdou tomu předejít (skoro a náklady navíc), ale je to prostě velká zodpovědnost.
Tak snad až si šachisté (na rozdíl od rychlobruslařů) budou moci dovolit postavit rachlobruslřkou halu, jako v Turíně, tak i pro diváky bude na mostr akcích místa dost. Ikdyž jak píši v úvodu, obecně s panem kalendovským souhlasím a rád bych byl pro trend otvírání místo zavírání akcí. Propopagace šachu, sponzoři, partneři, zájem veřejnosti. Jen vyřešit "pár" technických věcí, za nemalý peníz.



Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009