Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis diskuzního příspěvku

IGMihail | 18.08.2011
ad p. Korcián

ad p. Korcián.
Oklikou k hracímu tempu. Zítřejší datum si hystorie pamatuje jako 20. výročí pokusu o puč v bývalém SSSR (SNS). Skupina idiotů (tak ty pučisty předvčírem na tiskové konferenci nazval sám Michail Gorbačov) se pokusila vrátit kolo dějin zpět. Neuspěli a hystorický vývoj po té nabral nevídané tempo. Co bylo před tím si pamatují nejlépe ti, kteří si zároveň pamatují
i sedmihodinové partie v soutěžích družstev. Naprostá nehybnost starců v ústředních výborech, status quo, žádná ochota k změnám. Další odbočka - celý fotbalový svět volá po změnách, zavedení techniky do pravidel. A co se děje v sídle FIFA? Něco podobného jako jako za Černěnka v ÚV - nehybnost a neochota ke změnám. Ty nepochybně přijdou, až starý pán Blatter, který myslí pouze peněženkou, odjede. Analogye s neochotou zavést do mistrovských partií soutěží družstev rychlejší tempo se, podle mého názoru, přímo nabízí. Pokud pláčeme, že ubývá hráčů a družstev, měli bysme zároveň i konstatovat, že šestihodinové partie jsou zajisté silným podpůrným faktorem tohoto trendu. Doba nabitých okresních přeborů první třídy je nenávratně pryč. Čas je čím dál tím vzácnější zboží. Kdo je dnes v Zástrkově ochoten v neděli ráno odjet do Lhoty a vrátit se ve tři hodiny a poslouchat reptání manželky? Který základní škole odrostlý dorostenec je dnes ochoten pravidelně dělat totéž? Argumenty starých strejců jsou známé - kvalita partií je úměrná délce přemýšlení (v OP, pravda, trochu směšný) a když už nějak jedu, tak si chci zahrát a ne jet za tři hodiny zpátky. Chudáci fotbalisti, ti musí domů po dvou hodinách. Myslím, že před hystorickým vývojem není úniku. Strejdové, co si chtějí pořádně zahrát postupně umřou a ti mladší, pokud nezběhnou od šachu k něčemu akčnějšímu, si zavedou hrací tempo úměrné době, "poptávce" a časovým možnostem hráčů. Staré generace tu prostě z principu nejsou od toho, a dostávám se opět na začátek svého příspěvku, aby určovali vývoj. Ty jsou tu ze svojí přirozenosti od toho, aby jej brzdili.



Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009