Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis diskuzního příspěvku

David Ciprys | 28.11.2010
Přispěvky a Fortuna

Čtyřletý plán postupného zvyšování příspěvků byl přijat mimo jiné i proto, aby se na každé konferenci (a před ní) nevedly nekonečné a pořád se opakující, často velmi emotivní a osobní diskuse.
Letošek dopadl z pohledu peněz od státu a Sazky nad očekávání, ale výhled pro příští roky je mizerný až katastrofální. Proto bych za sebe doporučoval letos do vosího hnízda nepíchat a počkat, jak to dopadne v "reformním" roce 2011.
Ovšem "zákaz hazardu s rezervami" bych neodmítal. Taková regulace je zcela běžná např. v penzijních fondech i jinde.
Láďa ve svém prvním příspěvku popsal "nadějné vyhlídky" akcií Fortuny, ale to jsou věty, které investiční bankéři přenášejí z jednoho prospektu emitenta do druhého metodou Ctrl C - Ctrl V.
Vyhlídky všech nových emisí jsou v prospektech a na road show pro investory skvělé, protože majitelé společností uváděných na burzu i aranžéři jejich emisí potřebují vydělat, tj. upsat co nejvíce a co nejvýše.
Všechny akcie upsané v uplynulých několika letech na pražské burze klesly pod úpis (často o desítky %), ačkoliv měly stejně skvělé vyhlídky jako Fortuna.
Ta se upisovala za 106Kč, ŠSČR nabízel cca 100Kč, dnešní cena je 88Kč. Příjde-li rally, může to být za 2 měsíce 120Kč, ale také může přijít další vlna finanční nejistoty, drakonický zákon proti hazardu, neplánované náklady na rozjezd nových her nebo otrávenost investorů z "mrtvé akcie" s mizernou likviditou a pojedeme z kopce. O tom investiční prospekty většinou mlčí.
Pokud mám dlouhodobě vyšší příjmy než výdaje a miluju adrenalin, je burza skvělá. Pokud však spravuju cizí peníze, jsou to rezervy, o nichž nevím, kdy je budu potřebovat a nejsem zrovna burzovní profík, pak opatrně. Vydělanými procenty se každý rád pochlubí, ale kdopak se přihlásí ke ztrátě?
Prostě burza je riziko, které u svazových rezerv (resp. u peněz, které odvádím svazu na příspěvcích) neakceptuju.



Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009