Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis diskuzního příspěvku

David Ciprys | 04.08.2010
Re: 10 kol

To je dobrý dotaz. Qualifikace od I. tř. nahoru mi sice chybí, ale přidám ještě jeden prehistorický důvod lichého počtu kol.
Kdysi v pravěku se losoval švýcar ručně. Dodnes mě fascinují vzpomínky na doslova taneční kreace rozhodčích přesunujících v neuvěřitelném tempu obouruč losovací kartičky zavěšené na špendlících zapíchaných do nástěnky. Namátkou z mistrů tohoto umění třeba pan Ludvíček na turnaji v Březolupech nebo pan Hájek v Zaječicích.
Aby se vše urychlilo, losovaly se jinak sudá a lichá kola. V lichých kolech se hráči skládali výhradně podle bodů bez ohledu na barvy. V sudých kolech se musely "vyrovnat barvy", aby počet bílých a černých byl 1:1. Žádná výjimka pro poslední kolo neexistovala. Proto turnaj musel končit lichým kolem, kde se střetávali ti nejlepší podle aktuálního pořadí.
Stejně jako Pavlovi ve mě hlodá červík pochybnosti, jestli by v dnešní době nebylo skutečně logičtější mít kol 8 nebo 10.



Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009