Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis diskuzního příspěvku

David Ciprys | 31.01.2005
Zkrácení hracího tempa v KP II.

Návrh Konferenci předložil pan Plch. Jeho návrh s drobounkými formálnimi úpravami přikládám. V podstatě je součástí obecnější snahy zrychlit průběh soutěží a současně omezit nehrané nebo jen formálně hrané zápasy ("dáme 4:4 a jedem rychle domů").

Na jednání VV JmŠS (tuším v květnu či červnu) po skončení a před vypsáním krajských soutěží družstev jsem navrhoval (mimo jiné) zkrácení hracího tempa v KP2 na 2 hodiny pro každého hráče, tedy maximální délka partie 4 hodiny. Důvodem je to, že v soutěžích FIDE, v naší extralize a (snad i podle plánu) v 1. lize by mělo být tempo 90 minut + 30s za tah, což při délce 60 tahů (řekněme nadprůměrné) dává právě ty 2 hodiny pro hráče a tedy 4 hodiny na zápas. Považuji za nelogické, aby se nižší soutěže hrály delším tempem než vyšší. Znám sice argument, že u elektronických hodin "nehrozí" časová tíseň, ale domnívám se, že rozvržení času je věcí svéprávnosti každého hráče (ať se hraje 2x 5, 2x 15, 2x 20, 2x 60 či jakkoli), navíc by stačila prostá úvaha, že je k dispozici asi tak 2 minuty na tah - a čas si průběžně hlídat. V KP2 by to mohlo být "na zacvičení", po zavedení elektronických hodin do 2. ligy by pak toto tempo (4 hodiny celkem) mělo jít i do KP1, aby si všichni zvykli na svižnější tempo. Navrhuji, abychom se konference jen vyjádřila k záměru zkušebně dát toto tempo do KP2 a STK (VV) aby následně určila konkrétní podobu (např. 2x 120 nebo 25 tahů za 1 hodinu + 1 hodina na dohrávku nebo 40 tahů za 90 minut + 30 minut na dohrávku). I tak budeme na hony vzdáleni době, za niž se odehrají mistrovské zápasy ve fotbale, hokeji, košíkové, kuželkách či v jiném sportu, mezi něž šachy rádi počítáme.
V obou případech tehdy hlasování VV rozhodlo tuto záležitost přenechat na rozhodnutí konference.



Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009