Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis diskuzního příspěvku

Josef Plch | 04.04.2009
Obětovaní v soutěžích mládeže

Několik let hráli mí chovanci všelijaké soutěže od družstev mladších žáků po 1. ligu družstev mladšího dorostu. Takže trošku vím, o čem píšu.
První veliký problém je všesportovní - je prvořadým kriteriem úspěch nebo etika? Podle výběru kriteria je dobré / špatné simulovat, faulovat, domlouvat výsledky či obětovat první šachovnici.
Druhým všesportovním problémem je, zda jediným kriteriem SPRÁVNOSTI je soulad s řády - nebo zda kromě toho je i jakási ETIKA. Ani na to nejsou názory jednotné - mnoho lidí se - i ve sportu - neřídí oním CO NEZAKAZUJE ZÁKON, ZAKAZUJE STUD, ale opačným CO NENÍ ZAKÁZÁNO, TO JE DOVOLENO. Respektive ještě jinak - dělají i to, co je zakázáno - s tím, že počítají s postihem. Takhle některé oddíly plnily soupisky mrtvými dušemi, za něž korektně zaplatily pokutu - a braly to jako správní poplatek za posílení nižšího družstva.
Můj názor - argumentovat číslem ELO mi přijde směšné, protože 200 elo je rozdíl bývalé pouhé jedné VT. Sám jsem zažil situaci, kdy junior se III. VT porážel elisty nad 2000. Sestava je opravdu věcí vedoucího. Ale vedoucí u mládeže by - podle mne - měl být kvalitní i lidsky - a s tím se mi obětování např. první šachovnice kvůli výsledku neslučuje.



Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009