Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis diskuzního příspěvku

David Ciprys | 27.06.2004
Dlouhý rozpis - krátké spory

Jako "vedoucí autorského kolektivu" Rozpisu soutěží musím přiznat, že i mě se zdá trochu dlouhý. Ovšem po zkušenostech s několika soudními přemi, které vedl několik let nejmenovaný pražský oddíl se šachovým svazem a vedoucím extraligy (vedoucího žaloval o pakatel, 200,000Kč), si nejen JmŠS dává dobrý pozor, aby si za formulacemi ve svých předpisech mohl stát a nebyl soudem a žalobcem roznesen na kopytech. Odtud tedy pocházejí některé delší a šroubovanější formulace.
Požadavek na kvalifikované rozhodčí je logickým důsledkem toho, že se konečně rozjely školení a semináře rozhodčích. Každý sportovní svaz si dodržování pravidel a udržování kvalifikace rozhodčích pečlivě hlídá. Kdo někdy zažil hádku hráčů nebo vedoucích družstev (kteří na sebe pak několik let nemluvili), a která se rozhořela jen a jen proto, že v inkriminovaném okamžiku nebyl na místě nikdo, kdo by autoritativně vyložil Pravidla nebo Soutěžní řád, ten mi dá za pravdu, že dobrých rozhodčí je u nás jako šafránu. V KP I. a KP II. by měli převážně pískat hrající rozhodčí, tedy žádní strejdové, kteří přijeli jen proto, aby si přečetli noviny a shrábli odměnu.
Finančních pokut je Rozpisu skutečně hodně, ale rozhodně jsme ještě daleko od kdejaké okresní fotbalové disciplinárky, která zasedá 1-2x týdně a pořád má co řešit. Přiznám se, že i já bych některé poplatky oželel, ale je-li povinnost udělit pokutu přímo v Soutěžním řádu a rozpis vyšších soutěží se tím striktně řídí, je cílem JmŠS maximálně sladit pravidla v navazujících soutěžích. Jinou věcí jsou pokuty za pozdní hlášení výsledků, odeslání přihlášek, nesehrání utkání apod., kde si hříšníci narušující celou soutěž plně zaslouží přibít na pranýř. Jen tak pro zajímavost - v celém letošním KP I. nebyla uložena jediná pokuta.
Doping v šachu je vděčné téma vtípků, že šachisté sportují opravdu jen když potřebují odběhnout na onu místnost a odpustit tam část z vypitých půllitrů. Pokud však chceme, aby kredit šachu rostl (a bez toho nebudou ani noví příznivci ani noví sponzoři), musíme jej neúnavně prezentovat jako standardní součást sportovní rodiny, k čemuž patří i to, že se v něm bojuje s plným nasazením na všech výkonnostních úrovních. Jinak jsme na úrovni mariáše nebo taroků, což jsou sice ušlechtilé zábavy, ale každý si tam hezky platí vše ze svého a o mnohastupňové pyramidě pravidelných soutěží s přesně danými pravidly si mohou nechat jenom zdát. V nejvyšších soutěžích už dopingoví komisaři byli, hráči si museli ulevit a nechat si udělat analýzu. Pokud by výsledky byly pozitivní a svaz dopingovou problematiku nijak neřešil, mohl by těžce tratit na státních dotacích i příjmech z ČSTV. Na druhé straně doufám, že dopingových kontrol v krajském nebo okresním přeboru se naše generace snad už nedožije.



Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009