Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis diskuzního příspěvku

Petr Galuška | 21.10.2008
Nekonečný příběh - nebo snad diskuse???

Jsem pravidelný a horlivý čtenář webu JMŠS, přesto se k diskusnímu fóru dostávám jen sporadicky. No a psát příspěvky jsem zatím nezvládl, takže premiéra.
Zaujaly mě sáhodlouhé argumentace nejen pana Rösnera a jeho náhled na \"demokratické modifikace pravidel\". Okamžitě se mi do hlavy vnukla vcelku komická představa malé vesnice, kde k nedělnímu fotbalovému utkání \"nejvyšší horské ligy\" musí nastoupit všichni chlapi, aby postavili jedenáctku. O jedné takové vesnici vím a není daleko od Brna. Na zápas jim tam přijedou tři rozhodčí (delegovaní) a oni jim musí zaplatit za cestu i za pískání a je tradice i nějakého malého pohoštění.
Nedovedu si představit, že by se hráči \"demokraticky\" domluvili že se dnes nehraje na \"ofsajdy\" a že včera bylo v hospodě veselo, tak se dnes hraje jen na šířku hřiště aby to nebylo tak daleko.......
My šachisté to máme docela fajn. Oproti třem fotbalovým rozhodčím na 22 hráčů, máme jednoho na 16 šachistů a ten je ještě hrající.
Jen je potřeba dodržovat nějaké ty základní pravidla které znají všichni a jsou dána rozpisem soutěže, kterou hrajeme a do které jsme se dobrovolně přihlásili.
Znám atmosféru malého oddílu hrajícího okresní soutěž. Tady se dějí občas demokratické modifikace. Pokud ale hrajete nějaký kraj, hraje soutěž KP2 36 družstev x moc hráčů. A tady pokud nebudou jasná pravidla nikdo to nemůže udržet a to fair play se v globálu vytratí včetně regulérnosti výsledků.
Pokud si někdo zkusil cokoliv zorganizovat, ví co to obnáší práce. Za řízení soutěží není žádná odměna (nepočítám tu malou almužničku), je to tudíž hobby.
Nekomplikujme tedy život těm pánům Palovským, Ciprysům, Hampelům, Hurtům a mnoha dalším, kteří místo toho, aby si sedli k šachovnici, což je cíl nás všech šachistů, sedí nad pravidly a řády a tvoří podmínky k tomu, abychom si my mohli v neděli zahrát jasně specifikovanou soutěž družstev.
Vzhledem k tomu, že jsem znám svým vyhraněným vztahem ke kuřákům (méně oponuji dobrému moku, i když v míře únosné), dovolím si poslední myšlenku.
Do herny, která je plná kouře a kolem šachovnic jsou lihoviny všeho druhu bych své děti nikdy hrát nepustil. A to může být docela problém. Před víc jak třiceti lety jsem začal hrát šachy a věřím že moji rodiče by mě asi šachy rozmluvili. Určitě bývalo mnoho \"demokratických\" oddílů a dnes se na ně jen vzpomíná (nebo taky ne).



Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009