Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

MČR juniorek a polofinále juniorů dnes v polovině

Hotel jménem Přibyslav na kraji města jménem Přibyslav je už podruhé za sebou hostitelem finále MČR juniorek a dorostenek do 20 a 18 let a kvalifikačního polofinále juniorů a dororostenců pro březnové uzavřené MČR v Koutech nad Desnou.

Výsledky najdete zde, stránky soutěže pod názvem ACO CUP zde

Přibyslav je malebné městečko uprostřed Vysočiny v půli cesty mezi Žďárem nad Sázavou a Havlíčkovým Brodem. Jedeme-li od Havlíčkovy Borové (rodiště Karla Havlíčka Borovského), míjíme nejdříve rozsáhlé haly hlavního sponzora MČR firmy ACO Industries (komplexní systémy odvodnění) a naproti nim přeplněné, na na poměry malého městečka obří parkoviště svědčící o tom, že ACO dává práci stovkám lidí z širokého okolí. Za terénní vlnou se nám otevře nádherně starosvětský pohled na historické centrum s dominující gotickou věží z roku 1497.

Z mírného kopečka sjedeme na náměstí, odkud se můžeme dát buď doprava k další historické dominantě nebo doleva k hracímu sálu. Autor tohoto článku řídil na první pokus "pravicově", což jej trochu odvedlo od vlastních šachových bojů, ale zato byl odměněn krásným a typicky vysočinským stromořadím stoletých stromů

lemujících silnici tak úzkou, že dokonce ani na nově položeném koberci není žádná půlící čára, jen úplně u okraje uzoučké čáry hraniční (ono by se i běžné auto mezi čáry sotva vešlo) a míjení s náklaďákem nebo autobusem je nádherně adrenalinovým zážitkem s bržděním a klouzáním po mokrém trávníku mezi tlustými kmeny.  Podle informační tabule mělo stromořadí padnout pod pilami dřevorubců v zájmu rozšíření vozovky, ale místní obyvatelé si vyvzdorovali jeho zachování. Budiž jim za to čest a sláva - co by pak zbylo z pojmu charakter krajiny? Tato krajina má staletý název Žižkovo pole, protože zde na podzim 1424 ležela husitská polní vojska mířící "osvobodit Moravu" a bratr Žižka tu 11. října poručil svou duši Pánu Bohu, jak se blíže dočteme na konci článku z loňského roku.

Vraťme se však od Žižkovy mohyly asi 3km zpátky na Přibyslavské náměstí a odbočme na něm směrem k Polné a Jihlavě - projedeme okolo zámku na vysokém ostrohu nad říčkou Sázavou ukrývajícím Hasičské muzeum, okolo jezdecké sochy bratra Žižky a busty Karla Havlíčka Borovského (vše opět ve zmíněném loňském článku) a na konci města odbočíme doleva k příjemnému a hlavně cenově mimořádně příznivému hotelu Přibyslav patřícímu (jako skoro všechno v Přibyslavi ) hasičům.

Vystoupáme po schodech do prvního patra s hracím sálem a restaurací a první, co nás zaujme, budou loga a reklamní panely sponzorů. Osvědčený tým vedený Václavem Paulíkem (vidíme ho dole při proslovu před kolem, vzadu je "králem sýrů" hlavní rozhodčí Jiří Siebenbürger)

dokázal kromě příznivých pobytových nákladů doplnit akci několika pobočnými turnaji, zajistit pěkné věcné ceny, krásné poháry pro vítěze nebo ručníky s vyšitým nápisem "MČR juniorů v šachu Přibyslav 2010" na památku pro všechny účastníky a ještě ušetřit šachovému svazu část dotace. K turnaji patří i aktuální turnajový web plný fotografií, přítomnost zástupců sponzorů na slavnostním zahájení, široká informovanost v regionálních médiích, drobné ceny v jednotlivých kolech nebo reprezentační pitný režim.

Šéftrenérem mistrovství je IM David Kaňovský (na snímku dole vyhlašuje nejlepší partii kola), ale chodit sálem, rozebírat partie a prohánět své svěřence za tabletenisovým stolem můžete vidět i velmistra Tomáše Poláka.

V soutěži je spojeno nejen finále MČR dívek s polofinále chlapců, ale i dvě věkové kategorie do 18 a 20 let. To je důležité zejména při tipování favoritů na postup do uzavřeného MČR chlapců - každá kategorie má 3 postupová místa. Přímý postup do finále mají Jaroslav Bureš, Tadeáš Kriebel, Cyril Ponížil a Lukáš Kuchynka. Uvážíme-li, že každá kategorie má ještě jednu divokou kartu (u juniorů by se o ni mohl ucházet např. Jan Krejčí nebo Jakub Tuma, u dorostenců Vojtěch Plát nebo Jiří Kočiščák), je účast v Přibyslavi poměrně reprezentativní. No 1. je Václav Svoboda z OÁZY Praha (snímek dole, vedle Helena Grussová).

U děvčat chybí především Kristýna Havlíková a Sněženka Tereza Olšarová. Za první nasazenou Karolínou Olšarovou z Orlové (dole vedle Luďka Volčíka)

jsou podle ratingu seřazeny Magdalena Miturová z Frýdku-Místku (dole uprostřed, vlevo Karolína Zavadilová, vpravo Martin Hošek),

Helena Grussová z Klášterce nad Ohří a Barbora Kolomazníková ze Zlína.

První nasazená z dvacetiletých juniorek je Gabriela Sabolová z Vysokého Mýta.

Z chlapců dorostenců - H18 je nejvýše nasazen (jako turnajová dvojka) Lukáš Vlasák ze Sokola Klatovy (dole vlevo vedle Lukáše Mikulů).

K papírovým favoritům v H18 patří i Joel Jančařík ze Sokola Kobylisy,

Jakub Rabatin z Frýdku-Místku (dole vlevo, vpravo Milan Kratochvíl)

Petr Čižinský z Polabin (dole uprostřed s mechem ve vlasech , vlevo Marek Papay, vpravo Adam Čáp)

nebo Adam Gabriel z Boršic (uprostřed proti Martinu Stachoňovi, vzadu Jan Kovář).

V polovině turnaje je po remíze s Lukášem Vlasákem a výhře s Joelem Jančaříkem v čele nedávný přeborník Moravy v H16 Štěpán Seidl ze Sokola Bedřichov. Od moravského přeboru v Koutech Štěpánovi už trochu pohasl plamen ve vlasech, ale forma zdá se vydržela (bez ohledu na zaznamenaný výraz tváře ). Vpravo dumá Lukáš Fusek.

K turnaji se v nejbližší době vrátíme přehledem jihomoravské účasti a samozřejmě si všimneme i celkových vítězů vyhlašovaných okolo sobotního poledne.

přidal David Ciprys dne 17.11.2010 | sekce: Soutěže dospělých


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009