Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Olympiáda Khanty-Mansiysk 2010 - 6. a 7. kolo

Dobrá zpráva z jednání komise rozhodčích letí do ČR – počet mezinárodních rozhodčích se rozrůstá a tak vězte, že na jednání rozhodcovské komise byl udělen titul IA Petru Harasimovičovi (formálně pak jen vše odhlasuje kongres). Nás to těší o to více, že Petr Harasimovič jakožto člen brněnského Durasu rozšiřuje řady mezinárodních rozhodčích v jihomoravském kraji. Gratulace zasílám do Bristolu v Anglii, kde teď již nějaký ten pátek Petr pobývá na pracovním (postgraduálním) pobytu. Duras Brno se tak vedle Lokomotivy Brno stává klubem, který má ve svých řadách dva mezinárodní rozhodčí


IA Carol Jarecki (USA)

Když už jsme u těch rozhodčích, tak nadešel čas představit si trošku blíže moji sektorovou rozhodčí Carol Jarecki z USA - vím, že u žen se to „nedělá“, ale na svých 75 vypadá skvěle . Titul mezinárodní rozhodčí ji byl  udělen v roce 1984 a působila jako „deputy arbiter“ na několika Olympiádách, zápasech o MS v Lyonu (1990)  a Las Vegas (1999). Určitě jedním z vrcholů pro ní byl zápas o MS organizace PCA Kasparov-Anand ve Světovém obchodní centru v roce 1995, stejně tak slavný zápas počítače IBM Deep Blue proti Kasparovovi v roce 1997. Jejím koníčkem je létání a od doby získání své licence je zaníceným pilotem.


GM Svešnikov (vpravo) a GM Meijers (vlevo) - oba Lotyšsko

V šestém kole na 32. stole mě čeká utkání Kostarika – Lotyšsko. Hned na začátku debatujeme s kostarickou jedničkou a mezi řečí se neslušně ptám: “Zda-li dnes zkusí, proti velmistru Svešnikovovi zatáhnout 1.e4 ?“ IM Mauricio Santana Arias mi odvětí, že není sebevrah a že ho čeká již třetí zajímavé jméno v jeho šachovém tažení na olympiádě (už vyfasoval GM Vladimíra Akopiana a GM Veselina Topalova). Utkání je dramatické a opět mě čeká „rozhodcovská služba“ až do samotného konce. Na třetí desce to vypadá, že IM Bernal Gonzales porazí syna Svešnikova – Vladimíra, v konečné fázi však chybí kousek štěstíčka (hlavně zapracoval faktor času) a partie končí koncovkou krajního pěšce s falešným střelcem (ještě jako demonstrace totální frustrace kostarický mezinárodní mistr provádí několik již „zbytečných tahů“) a Vladimír může po remíze utíkat s lístkem hokejové KHL (pravděpodobně na středeční utkání Jugry Chanty-Mansijsk proti Dynamu Minsk) oslavovat vítězství družstva. Já pak ještě na památku uloupím kopii zápisu velmistra Svešnikova (třeba se bude chodit p.Kalendovskému do archívu, kdo ví?), ale zjišťuji, že jedná červená kartička je v čudu . Tu se zjevuje jeden mladý ruský rozhodčí a podává mi náhradní se slovy, že je to dárek (a že jich má mnoho – tak vidíte, jak to tady nakonec chodí ).


Rusko 5 - Honduras

V sedmém kole se po rotaci rozhodčích dostávám na 37. stůl a čeká mě utkání Rusko 5 – Honduras. Asi je zbytečné zde vést debatu, jak je možné, že na olympiádě hraje pět družstev domácího celku a nikde se ani oficiálně či neoficiálně žádné rozumné vysvětlení nedozvíte. Nikdo nejde proti domácím a vše je rychle zameteno neurčitými odpověďmi. Mimochodem při tomto utkání poprvé zjišťuji dvě zajímavé věci. Když úplně člověk vypustí obrazový materiál a zaposlouchá se do zvuků v hrací místnosti, tak s úžasem zjistíte, že slyšíte jen dvě věci. Není to zvuk figurek, ani klapot hodin, ani posouvání židlí – je to kašlání, kuckání, kýchání a tichý šum pohybujících se lidí. Druhá zajímavá věc je, že ačkoliv je všechno perfektní a nedá se organizátorům nic vytknout – nejsou tady diváci! Diváci jsou vlastně hráči, kteří skončili své partie, kapitáni, delegáti a něco málo místních (úplně jiná situace než v Drážďanech). Nejbližší větší město je snad 300km vzdálené (Surgut) a ostatní města se nachází ještě o několik stovek kilometrů dál, diváci tak sedí u svých počítačů a sledují vše on-line. „Russkaya komanda 5“ nenechává nikoho na pochybách, kdo je favoritem utkání a vítězí 4:0. Já opět mířím do malého sálu a obdivuji partie světové mužské a ženské špičky. Večer pak narážím čepici, šálu a rukavice a za mírného mrholení odcházím koupit džus a „Jugra“ vodku – je čas ochutnat místní speciality.


Vzkaz čtenářům JMŠS ze Sibiře

přidal Ladislav Palovský dne 02.10.2010 | sekce: Zajímavosti


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009