Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Olympiáda Khanty-Mansiysk 2010 – Klid před bouří

Podle ohlasů v mailové poště a díky SMS zprávám jsem zjistil, že mám pozorné čtenáře a měl bych si vzít ponaučení, že nemám psát do pozdních nočních hodin. Nu což – jestli je to Panama nebo Bahamy, hlavně že to není „Maňána“. Důležité je, že se mi podařilo zakoupit bezlimitní WIFI kartu, což znamená, že  hned na začátku nemusím své povídání ukončit.... Ještě před včerejším druhým kolem byla opět svolána schůzka všech rozhodčích – nazval bych to „Co všechno bylo špatně v 1.kole“. Hovořilo se snad o všem – o hodinách, o deskách, o chování rozhodčích, o červených kartičkách (k těm se dostanu později) atd. – „mytí hlav“ trvalo zhruba 45 minut, pak ještě museli zůstat domácí arbitři, kteří dostali další nášup v podobě 15 minutového přídavku….

Na chodbě ve vestibulu mám sraz s Petrem Piskem, protože mu musím předat kameru (kvůli natáčení záběrů z Olympiády pro ČT), ale všechno má jeden zádrhel – výměna disku by ještě nebyla tou nejsložitější operací. Problém nastává v momentě, kdy kamera chce formátovat disk a dotykový displej jednoduše nefunguje, tak jak má. Je tedy zřejmé, že dnes se pořizovat žádné záběry nebudou a mě čeká ještě večer stahování manuálu a hezké počteníčko (nakonec již dopředu svazové kolegy uklidním, že ve třetím kole jsme již nějaké záběry pořídili, ale vůbec netuším jaké).

Pat a Mat v akci aneb "Tady to zmáčkneš Peťo a ... nic"

Když jsem opět vstoupil do hrací místnosti a sektoru 2 v mužské části, tak jsem nevěděl, zda-li jsem zlobil, byl hodný nebo si mě jen někdo oťukává , ale opět jsem dostal dva zápasy – 31. stůl - Island – Švédsko a 32. stůl - Turecko – Katar. Ovšem pohledem na vedlejší stoly by zaplesalo srdíčko nejednoho fanouška – kolem se to hemží známými tvářemi – na 28. stole hraje Arménie s Levonem Aronianem a Vladimirem Akopianem, na 29. stole usedají „tulipány“ - Loek Van Wely, Ervin L'Ami, Anish Giri a na třicítce Rustam Kasimdzhanov (Uzbekistán).

 

 Sympaťák Levon Aronian

A pozor – přichází chvíle pro všechny fanynky, za 5 minut tři vchází do sálu první šachista aktuálního ratingu FIDE – světová jednička Magnus Carlsen. Novináři se můžou umlátit, blesky šlehají a norská hvězda usedá na 35.stůl k první desce. Tak a tady ho máme děvčata a chlapci.

  Norská hvězda Magnus Carlsen

Opět nemastný a neslaný pokyn k zahájení hry (např. na konci haly nejde slyšet vůbec nic), „nulová tolerance“ funguje systémem – opět ruce nahoru a ještě 2 minuty před startem obchází sektorový rozhodčí všechny stoly a kontroluje, zda-li jsou všichni na svých místech (časomíra s odpočítáváním nefunguje).


 Loeka Va Welyho najdete, ale najdete i mne?

Já se začínám věnovat svým utkáním – a sem tam se projdu podívat na výše uvedené „TOP hráče“, popřípadě shlédnu zajímavé pozice na sousedních stolech. Utkání Island – Švédsko (takové malé severské derby)  se snad během deseti minut rozhodne při první časové kontrole. Sympatický mladíček Nils Grandelius vítězí, Slavko Čičak sice by rád nabídnul remízu (kapitán však rezolutně odmítá) a tak v časovce kazí a prohrává (mimochodem stále ho chodil hypnotizovat během zápasu GM Jansa, ale Slavko se koncentroval na svůj výkon). Pak obě první desky remizují a zápas končí remízou 2:2. Podáváme si všichni ruce, přejeme hodně štěstí do dalších kol a já dělám úkrok směrem k „horké půdě Perského zálivu a Malé Asie“. Tam už je momentální stav 1,5:0,5 pro Turecko a dohrávají se dvě partie – na druhé a čtvrté desce.  Ještě se mihne Michal Konopka, prohodíme pár slov a především mě informuje o prognózách a výsledcích českých týmů. Mezitím se na poslední desce zápasu Turecko - Katar projevuje rozdíl 250 bodů a Turecko v zápase vítězí, jen se ještě neví, jaké bude konečné skóre. Na druhé desce totiž hraje jedenáctá mistryně světa číňanka Zhu Chen, která již nějaký ten pátek reprezentuje Katar – vysvětlení tohoto transferu je jednoduché – vzala si totiž za manžela katarského velmistra Mohammeda Al-Modiahkiho. Ta má sice pěšce více a je zřejmé, že realizace nebude jednoduchá (mimochodem je to krásná ukázka pěšcové koncovky na téma opozice - alespoň doufám, že nekecám). Hraje se více než 100tahová partie a tah před patem partie končí. Katar tak prohrává s Tureckem 1:3 a já zjišťuji, že jsem posledním rozhodčím u poslední partie v celém hracím sále (zase si tak připisuji nějaké „nej“ ).  

Pak opět stejná písnička – večeře, vyřizování korespondence, zpracovávání fotek a zápisky do tohoto blogu. Tedy druhé kolo bylo poklidné, ale to třetí, které Vás čeká příště je „hotová bomba“ a bude  se jmenovat "Pohádka o červené kartičce".    

přidal Ladislav Palovský dne 23.09.2010 | sekce: Zajímavosti


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009