Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Vítězové MČR mládeže v rapid šachu ve fotografiích a na videu

Čest vítězům! V tomto článku se můžete podívat na snímky z vyhlášení všech kategorií na MČR mládeže v rapid šachu v klatovském Domě kultury a v závěru si přečíst pohled Jana Hofírka na výkon svého syna Benedikta. Všechny snímky pořídil Jan Blahynka, bohatou fotogalerii najdete i na webu pořadatele.

 

Než přejdeme k hromadným fotografiím, podívejme se ještě na absolutního vítěze Františka Mrkuse ze Starého Města, který docílil v nejmladší kategorii H10 téměř absolutního zisku - 8,5 bodu z 9 partií. A díky tatínkovi jednoho z účastníků, Ing. Miroslavu Osouchovi, se můžeme ještě podívat přímo do sálu v pěkně zpracované minivideoreportáži.

 

Vítězové kategorie H10: František Mrkus ze Starého Města, Jan Vykouk z DDM Most a Jiří Liška z Novoborského ŠK. Na společné foto první desítky, větší, než by se vešlo do toho článku, se můžete podívat zde. Bohužel na něm absentuje mistr EU Nguyen Thai Dai Van.

Vítězky kategorie D10: Blanka Brunová z Plané u Mariánských Lázní, Eliška Kalinová z Ústí nad Labem a Karin Němcová z OÁZY Praha. Společné foto první desítky najdete zde.

Vítězové kategorie H12: Benedikt Hofírek z Lokomotivy Brno, Jiří Rýdl a Vojtěch Filip, oba ze Spartaku Vlašim. Společné foto první desítky najdete zde.

Vítězky kategorie D12: Martina Fusková ze Starého Města, Jitka Jánská z domácího Sokola Klatovy a Nela Pýchová ze Spartaku Vlašim. Společné foto první desítky najdete zde.

Vítězové kategorie H14: Jakub Půlpán z 2222 ŠK Polabiny, Jakub Haman z ŠK Kladno a Vojtěch Dobeš z ŠK Staré Město. Společné foto první desítky najdete zde.

Vítězky kategorie D14: Jana Maříková z Veselí nad Lužnicí, Kateřina Vlčková z 2222 ŠK Polabiny a Nicola Lužíková ze Sokola Šumperk. Společné foto první desítky najdete zde.

A nyní už slíbený pohled Jana Hofírka na výkon svého syna, mistra ČR v kategorii H12 (článek je převzat se souhlasem autora z jeho blogu na iDNES):

Mistrovství České republiky v šachu

V pátek 10.9. se vydáváme se synem do /pro nás/ dalekých Klatov, kde se letos koná MČR mládeže v šachu. Benedikt /dále jen B./ si vybojoval právo účasti v sérii šesti kvalifikačních turnajů v rámci Jihomoravského kraje.

V poslední době se šachu věnuje poměrně intenzívně a tak tam jede svým způsobem "prodat" to, co se dosud v královské hře a jejích těžce přístupných, tajemných a současně i úžasná dobrodružství skrývajících komnatách naučil... Ubytováváme se v hezkém penzionu nedaleko hracího sálu a protože slavný velmistr Vlastimil Hort říká, že šachista musí hlavně hodně spát, jdeme hned "na kutě"...

Na druhý den s úlevou zjišťujeme, že hrací sál "nemá chybu" - a hlavně tam není horko. To je velmi důležité, jinak totiž hrozí - podobně jako u auta v případě motoru - přehřátí /myslím hlavy, resp. mozku.../.

1. partie: B. - Tomáš Vozák
B. přehrává soupeře snadněji, než jsem předpokládal - ten krátce po zahájení ztrácí materiál a pokračuje ve hře v beznadějné koncovce...

2. partie: Jáchym Bareš - B.
S Jáchymem již B. v minulosti sehrál řadu partií, takže celkem dobře zná jeho silné i slabší stránky. Kupodivu i tato partie se hraje poměrně snadno - soupeř se "utápí" v zákeřných peřejích Aljechinovy obrany...

3. partie: B. - Matyáš Szücz
Takže opět "starý známý" z mnoha minulých turnajů. A znovu "spanilá jízda" - Matyáš poněkud nepřesně rozehrál zahájení, dostal se pod tlak a posléze ztratil figuru. Teprve pak začal osvědčovat své kvality hráče s velkým kombinačním talentem, bylo však již pozdě. B. jeho hrozby pozornou hrou odvrátil a připsal si tak třetí bod.

4. partie: Vít Kratochvíl - B.
Soupeřem B. se v této partii stává /dle mého názoru/ největší favorit turnaje, hráč s mimořádně vyvinutým taktickým postřehem a - řečeno fotbalově - obrovským "tahem na branku". Hraje se divoká partie, neboť oba hráči jsou známi svou nekompromisní hrou na vítězství. B. se dostává pod silný tlak, ztrácí figuru, naštěstí však za ni má alespoň dva pěšce - ovšem až do konce bude balancovat na pokraji prohry. Bílý útočí, snaží se partii rozhodnout matovým útokem, černý se však přesně brání a ukazuje se, že jeho pozice je přes materiální manko obranyschopná. Bílý má k tomu již velmi málo času na hodinách a partie končí remízou věčným šachem...

5. partie: B. - Petr Jan
Opět velice těžký soupeř, B. však hraje aktivně a přesně a získává strategicky vyhranou pozici. Pak však po chybě ztrácí pěšce, jeho postavení je však natolik dobré, že jej aktivní hrou opět získává zpět a převádí hru do o něco lepší dámské koncovky, nakonec pak do "pěšcovky", v níž soupeř již v prohrané pozici překračuje čas.

6. partie: B. - Jiří Rýdl
Jirka Rýdl je úřadujícím mistrem republiky v "klasickém" šachu. Je to borec bez slabin, vyznačující se především houževnatostí a chladnokrevností v horších pozicích a takřka počítačově přesnou hrou v situacích, kdy mu soupeř dovolí dostat se k aktivní hře. S takovým hráčem se dá uspět pouze strategicky přesně vedenou partií a pozičním manévrováním - a právě na tuto strunu B. uhodil. Vyšla z toho napínavá partie, v níž bílý svou poziční převahu vystupňoval až k zisku pěšce, k němuž záhy přibyl další a následná věžová koncovka se již hraje snadno...

7. partie: Marek Matyáš - B.
Marek je mimořádně zkušený a dlouhou turnajovou praxí ostřílený šachista - hrál např. velmi úspěšně i na mistrovství světa. Kdysi byl v televizi soutěžní pořad s názvem Deset stupňů ke zlaté a kdybych si měl tímto příměrem posloužit, řekl bych, že B. chybí 3 stupně /tedy 3 partie/ ke zlaté... Zatím je totiž pořadí následující:

1.

Benedikt Hofírek

5,5

15,5

2.

Marek Matyáš

5,0

12,0

3.

Jiří Rýdl

4,5

15,5

4.

Vít Kratochvíl

4,5

14,0

5.

Vít Kostka

4,5

13,0

B. hraje s Markem Matyášem jako vždy na výhru, nějaké taktizování s remízou nemá význam - a skutečně vítězí! Ještě víc než bod v tabulce mne těší způsob, jak toho dosáhl. Ano, takhle se mají šachy hrát - sevřít soupeře a zatlačit ho do defenzívy, hrát "po celé šachovnici", koordinovat poziční tlak s taktickými motivy...

Před předposledním kolem se na čele tabulky vytvořila paradoxní situace - B. má 6,5 bodu a "jede" v čele "pelotonu" stíhaný skupinou sedmi "pronásledovatelů" s 5 body. Pokud vyhraje následující partii, bude první bez ohledu na výsledek té poslední. To je ovšem jen takové "kdyby", které v šachu neplatí, rozhoduje se jen a pouze ha šachovnici...

8. partie: B. - Adam Dvořák
B. je mistrem republiky! V dramatické partii s oddílovým kolegou se mu díky přesnému manévrování v iracionální koncovce podařilo dovést partii do vítězného konce...

9. partie: Vojtěch Filip - B.
V této partii již formálně "o nic nešlo", ovšem nějaká rychlá remíza nepřipadá v úvahu - bylo by to nefér vůči ostatním hráčům a navíc nedůstojné hráče, který již získal titul... Partie však přesto remízou končí, ale až po vyčerpání všech možností v naprosto vyrovnané věžové koncovce. B. je vítězem, na druhém místě se umístňuje Jirka Rýdl, třetí je Vojtěch Filip /oba z Vlašimi/.

Jestliže závěrem řeknu, že organizátorům patří velký dík za skvěle připravené a neméně skvěle provedené mistrovství republiky, pak věřte, že to není pouhá zdvořilostní fráze. Všechno klapalo jak švýcarské hodinky /a to se hrálo celkem 7 turnajů současně!/, na každém kroku mohl člověk vidět, že město tímto mistrovstvím žije, což nakonec ukázala i přítomnost oficiálních představitelů Klatov na závěrečném slavnostním vyhodnocení. Zkrátka - bylo to vydařené mistrovství a to nejen proto, že se syn stal jedním z jeho vítězů...

přidal David Ciprys dne 14.09.2010 | sekce: Soutěže mládeže


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009