Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Vzpomínky na šachy a Jeseníky

"Jubilejního XX. ročníku O putovní pohár lázeňského města Jeseník se zúčastnilo přes 100 hráčů - v turnaji FIDE Open hrálo 46 hráčů a v národním Openu 58 odhodlaných šachových bojovníků...."

Něžnější polovina z překvapivého vítězného dua sourozenců Miturových právě poráží druhého nasazeného Ladislava Urbance (2318)

Tak začíná zpráva od tradičního zpravodaje z tradičně početné vyškovské výpravy Stanislava Vémoly. Tedy úplně přesně řečeno, začíná takto, "Dobrý večer, druhá babička mě včera zachránila od vnuků a tak jsem vytřídil fotky a začal psát krátký komentář ze šachového turnaje v Jeseníku. Píši již dnes druhou zprávu, ta první, odpolední, skončila nenávratně v kosmu při redigaci hotového článku, ach jo..."

A Magda ještě jednou, tentokrát vyvázl její soupeř, kapitán týmu z Kuřimi u Brna Jiří Majer, s remízou

Přidáme-li několik dalších dní zdržení u aministrátora webu, zpozdila se naše zpráva od zveřejnění výsledků o celé dva týdny. Rozhodně však nebude zpozdílé mrknout alepoň v rychlosti na turnaj, který svou příjemnou atmosférou a neopakovatelnými scenériemi pod Pradědem

v kaňonu Bílé Opavy

a nakonec i přímo v opraveném a úpravném centru města,

na vodní tvrzi

nebo ve světoznámých vodoléčebných lázních patří k těm nejlepším cílům pro letní šachovou dovolenou. A teď už dejme opět slovo Stanislavu Vémolovi:

Po Ladislavu Urbancovi a Jiřím Majerovi přišel jako třetí jihomoravan do cíle (celkově 10. místo) sudoměřický Roman Pešák, hrající vpravo proti neratovickému Josefu Purnochovi

Jako vždy má JmŠS početné zastoupení. V obou turnajích úspěšně bodovalo 16 hráčů z 11 šachových oddílů. Hrálo se ve společenském sále MěÚ Jeseník, místně nazývaného Pentagon, v příjemné chladivé atmosféře hrací místnosti při bohatě zásobovaném bufetu a nedaleko s pomocí financí EU nově rekonstruovaného náměstí na přívětivou odpočinkovou zónu se starou radnicí uprostřed. Turistů řádně ubylo, ale dominanty města Vodní tvrz a kostel Nanebevzetí Panny Marie, klášter, katovnu a další pamětihodnosti měli návštěvníci města stále možnost obdivovat.

Tančící fontána před starou radnicí

Výsledky FIDE Openu najdete zde a národního Openu zde

Fotogalerii najdete na rajčeti

V obou turnajích se koňům turnaje nedařilo, po úvodní výhře ve FIDE Openu nejvýše nasazený IM Alexej Gorbatov (2390) z Ruska se vydal v neděli na výlet autobusem na nejvyšší horu Moravy a Slezska Praděd. Zkřížená kladívka v jízdním řádu hostu nic neříkala a tak se stalo, že zpět marně čekal v Karlově Studánce na spoj z Vrbna a k partii se dostavil necelé 2 hodiny po jejím začátku. Hlavní rozhodčí pan Jaroslav Kořínek partii zkontumoval a pořadatelům dalo hodně práce v ruštině přesvědčit Alexeje k další účasti. Ale následující remiz ve 3. kole ukončila jeho účinkování v turnaji, IM Gorbatov jistě není zvyklý mít 50% po úvodních 3 kolech.

Zápas dvou favoritů Jan Krejčí st. - Josef Kratochvíl skončil vítězstvím bílého

Od 5. kola obsadila 1. šachovnici rodina Miturových z BŠŠ Frýdek-Místek, pořadí se v čele v dúsledku odstoupení lídra a prvního pomocného hodnocení Progress neustále měnilo, dokonce i kuřimský kapitán pan Jiří Majer sn. (2101) hrál v posledním kole na 2. šachovnici, ale remíza ho odsunula až na 7. místo, přesto si turnaj pochvaloval. Za pozornost stojí krok pořadatelů, když zařadili do FIDE Openu místní nadějné mladé  hráče Patrika Gridu a Romana Gawlase z TJ Řetězárna Česká Ves, kteří pod vedením Edy Tilla řádně šachově vyrostli dokonce nad své učitele.

Patrik Gnida - Roman Gawlas

I v Národním Openu se první nasazený Pavel Hlubina (1963) z VOKD Poruba propadl níže a tak nejvíce odolával Jiří Bříza (1956) z Tatry Kopřivnice, ale v 7. kole podlehl 28. nasazenému hráči Tomáši Čermákovi (1750) z MKS Vyškov,

Hádejte, kdo je v této partii na koni...

hrajícímu v životní formě. Ten v 8. kole udolal ještě do té doby dobře hrajícího těžkého soupeře Stanislava Jasného (1884) ze Sokola Vidče a tak mu s jednobodovým náskokem v kole posledním stačila pohodlná remiz. Zisk 49 bodů na Elo bude  dozajista šachový bonbonek za dosažené vítězství v národním Openu, blahopřejeme!

Rozhodující partie Tomáše Čermáka a Stanislava Jasného probíhala za značného zájmu spoluhráčů i hlavního arbitra Jaroslava Kořínka v bílé čepičce

Nezapomínejme též na naše mládí, Eliška Vavřínková z ŠK Lokomotiva Brno získala neuvěřitelné 4 body, uhrála si 4. VT a nechala tak za sebou zvučná známá jména, jó talisman jí při hře určitě pomáhal!

přidal David Ciprys dne 05.09.2010 | sekce: Turnaje


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009