Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Veletržní turnaj znovuzrozený

Veletržní turnaj v Brně, plným českým názvem Trade Fair Chess Festival, zažívá letos znovuzrození a chce postupně navázat na někdejší slávu jednoho z největších československých rapidů (až 600 hráčů) v hale Zbrojovky na Leninově (dnes Kaunicově) ulici a poté jednoho z nejprestižních českých festivalů v Domě techniky na Výstavišti za účasti největších světových es typu Alexeje Širova, Petera Leka, Viktora Korčného nebo všech tří sester Polgárových.

Každý šachový řidič projíždějící Brnem nejdříve nevěřícně zamžiká očima při pohledu na šachový billboard (těch stojí u klíčových komunikací celkem 6) a ihned poté ho zahřeje u srdíčka - konečně se po několika letech podařilo propojit Brno, šachy a byznys způsobem hodným druhého největšího města republiky.

Výsledky FIDE turnaje najdete zde, národního turnaje zde, on-line přenos 10 partií zde

Webové stránky festivalu s bohatou fotogalerií najdete zde a díky IM Petru Piskovi se můžete o festivalu a jeho partiích zasvěceně a pravidelně dočíst i na nejpopulárnějším Novoborském webu

A jak to vlastně přišlo, že se letos Veletržní turnaj přestěhoval ze skromných klubovních prostor Lokomotivy do obří haly se třemi tenisovými hřišti, kde se procházejí tři velmistři - např. vlevo nahoře Petr Hába, 8 mezinárodních mistrů a jedna mezinárodní mistryně?

Inu žádný zázrak se nekonal ani obří sponzor z nebe nespadl. Pouze se konečně podařilo klubovým bossům, stojícím už za úspěchy Veletržních pohárů před 30 lety, prezidentovi klubu Dosi Točevovi (určitě jej poznáte nahoře mezi dumajícím Petrem Pokorným a GM Mikulášem Maníkem)

a předsedovi Jiřímu Vachkovi pozorně naslouchajícímu v občerstvovacím koutku hlavnímu arbitrovi FA Miroslavu Hurtovi za příjemné společnosti maminky medailisty MČR žáků Adama Dvořáka, spojit síly s méně ratingovanými, ale o to schopnějšími a v byznysu výkonnějšími členy klubu, jako např. s "mužem na odstřel " Otakarem Šaršonem,

tak trochu hybatelem celého turnajového dění Břetislavem Eichlerem (ten stojí i za webovými stránkami a hracím prostředím na VUT), tatínkem brněnského TOP talenta Martina Blahynky (ten má zase na svědomí už předvedené billboardy, dále plakáty, jmenovky a celkový vizuální styl akce) a abychom nebyli nařčeni z genderové nevyváženosti, mrkněme alespoň na propagátorku šachu na VUT Evu Pekárkovou (dole vlevo, snímek je trochu aranžovaný, přihlížející exmistryni Evropské unie Janu Maříkovou bylo nutné lehce přemlouvat, což však vykouzlilo nádherný úsměv Anny Steinhauserové). 

Když každý přinese svých pár (desítek) tisíc sponzorských peněz a osobních kontaktů se školou, krajem a městem, pak se může vydařit akce s cenovým fondem takřka 100,000Kč, skvělou propagací s on-line přenosy zajišťovanými rovněž krásně usměvavým "panem DGT" Petrem Zálešákem,

velkoplošnými bilboardy u silnic (geniální myšlenka: je léto, okurková sezóna, volby daleko, cena periferních billboardů mimo centrum může být - máte-li správné styky s reklamní agenturou - jen zlomkem standardní ceny), tiskovou konferencí, která, svolána prostřednictvím VUT, měla zcela jinou šanci oslovit novináře než kdyby se o totéž pokoušel samotný šachový klub, a s hracím sálem v prázdninami napůl opuštěné vysokoškolské hale, jejíž ceníkový nájem by jinak spolkl za jediný den rozpočet slušného rapid turnaje.

Mimochodem všechna firemní loga na zadní stěně, o nichž si mnozí jistě myslí, že patří ke standardní výbavě haly propagující sponzory místních sportovních aktivit, náleží výhradně sponzorům šachu a tohoto turnaje . Vstupme však už konečně do haly pokryté koberci (druhá a rychle zavržená varianta byla bílá tenisová obuv pro všechny nebo přezůvky)

a podívejme se na to hlavní - samotné aktéry bojů probíhajících až do neděle 29. srpna. Na první šachovnici usedal v prvních 3 kolech dvanáctý hráč aktuálního českého žebříčku GM Petr Hába,

dokud ve 3. kole neremízoval se zkušeným IM Pavlem Freislerem z Holdie Praha.

Druhým nasazeným je slovenský velmistr Mikuláš "Miki" Maník

a třetím velmistrem, ovšem po 3. kole na 1. místě s plným počtem bodů, je nestárnoucí Ján Plachetka (na snímku dole jej vidíme proti Martinu Hoškovi, kterému se pozice nějak nelíbí už od prvního tahu ), zaregistrovaný letos pro extraligu v Mahrle Praha, ale podle kuloárních zvěstí i budoucí opora některého z jihomoravských druholigových týmů.

Na první desce se dnes vždy dobře naladěný a výřečný Janko Plachetka utká s flegmaticky vyhlížejícím IM Alexejem Kirejevem, který na českém šachovém okruhu tráví více času než doma v Rusku - na dolním snímku jej vidíme vlevo proti Karlu Kredlovi, v pozadí IM Pavel Zpěvák.

Do početné skupiny borců ztrácející pouhou půlku patří dále polský "čepičkář" Pawel Szablowski, na snímku vpravo proti skalnímu vyznavači stejného talismanu Lukáši Sikorovi.

Loňská druholigová opora Lokomotivy Brno, letos však Slavie Kroměříž ve stejné soutěži, IM Alois Lanč

zaznamenal v 1. kole jedno z nejkurióznějších vítězství. Jeho soupeř si předpisově vypnul mobil, zastrčil jej do kapsy a začala bitva. V 7. tahu se nešťastník zavrtěl na židli, mobil se zapnul a pozdravil svého pána obvyklou uvítací melodií. Zda mu bylo za pěkné uvítání poděkováno, není známo... Dnes nastoupí IM Lanč proti členu VV ŠSČR s logem Mezinárodní federace korespondenčního šachu ICCF na hrudi Petru Buchníčkovi.

Petrův kapitán z loňského extraligového týmu Durasu IM Neklan Vyskočil

si sedne k vedlejší šachovnici proti Pawlu Szablowskému. FM Karel Malinovský (dole vpravo proti Stanislavu Staňkovi)

bude mít přetěžkou úlohu černými proti GM Hábovi. Poslední z 2,5 bodových, IM Stanislaw Kostyra z Polska (dole vlevo proti Danielu Gajdošovi),

hloubil v prvním kole rozhodčímu vrásky na čele a spouštěl z nich kapičky potu až na límec. Rozhodl se totiž v prvním kole utahat v koncovce svého nezkušeného a o 450 bodů slabšího soupeře Dalibora Krejčího (dole v obvyklé jogínské pozici proti Renkovi Přibylovi).

Jelikož se však dopolední úvodní kolo celého turnaje podle šachového obyčeje trochu zpozdilo (hodiny tikaly od 10:30 místo od 10:00), začala se po třetí hodině odpolední mezi klubkem přihlížejících (najdete ve fotogalerii z 1. kola) šířit nejistota, zda se při neustále naskakujících půlminutách a neústupnosti polského mistra v pozici s více pěšci, kde se nějaká remíza jen těžko reklamuje, dá odpolední kolo vůbec stihnout. "Už se hraje?" bylo slyšet u venkovních dveří těsně před čtvrtou, "Ještě se hraje!", zněla odpověď. Naštěstí doslova v hodině dvanácté (přesněji čtvrté) si dal mezinárodní mistr říct, mohlo se nalosovat a téměř bez zpoždění zahájit odpolední kolo.

Z dalších účastníků v závěsu za vedoucími hráči mrkněme alespoň na dva domácí, kteří by mohli a měli zasáhnout do bojů o čelná místa. Nahoře jistě poznáte Karla Kratochvíla z Lokomotivy a dole Petra Skácelíka z Durasu.

Právě Petr Skácelík dnes prověří jednoho z nejrychleji rostoucích talentů brněnského šachu a "úřadujícího amatérského vicemistra Evropy", jedenáctiletého Benedikta Hofírka.

Talentů s celorepublikovými úspěchy je v turnaji celá řada, ovšem vyfotit některé - tady Jakuba Skořepu z Bedřichova, to aby si fotograf snad lehl (pravda, benjamínky drtící dospělé zabírá každý fotograf a nemusí jim to být zrovna příjemné ).

Pomalu se tak přesuňme k turnaji B. Tam vede po třech kolech s plným počtem bodů Polák Krystian Hasinski, o půlku zpět jsou Michal Kalod (kterého ještě uvidíme) a "Kamelot u šachovnice" Vladimír Kosina (dole vlevo proti Jaromíru Pelikánovi, za nimi slečna Jana Zpěváková).

V závěsu jsou náš občasný zpravodaj o dění na Boskovicku Milan Boháček - který také zve účastníky turnaje i čtenáře webu do Boskovic na velký bleskový turnaj v neděli 12. září,

a Luboš Svíženský, který se však fotí tuze nerad . Na konci sedí expředseda Brněnského šachového svazu Jaromír Novák. Sluší se ještě pozdravit pana rozhodčího, který funguje také jako prodejce festivalových triček po 150Kč. Na jedno z nich právě vytahuje šrajtofli Ondra Zámečník s předsevzetím "Zítra si ho obleču k partii!" Předsevzetí bylo splněno (viz fotogalerie z 3. kola), leč efekt nulový . Nevadí, zítra vyhraješ!

Na strategickém místě mezi vchodem a parkovištěm je vystavěn stan, který kromě světlé pěnivé limonády čepuje za příznivé ceny i tmavou kofolu, takže je zde stále plno.

Dokud svítilo sluníčko, bylo zde navíc ideální místo k posezení a poklábosení po partii. Tuto společnost složenou z WIM Věry Medunové, GM Plachetky, lokomotivního bosse Jiřího Vachka a dalších dobře baví Michal Kalod.

Od pivního stanu vystoupejme ještě po schodišti k V.I.P. místnosti, kde můžeme mrknout na on-liny (ty jdou vidět o mnoho lépe než na nepovedené fotce) a zanalyzovat právě skončené partie.

Pokud vystoupáme ještě o pár schodů výše, až ke stadionu, kde se před 5 lety konala zcela výjimečná Olympiáda dětí a mládeže, uvidíme turnajovou halu jako na dlani a vpravo také nepřehlédnutelný věžák strojní fakulty VUT, podle kterého se můžete orientovat při příjezdu na turnaj. Přijďte se podívat!

přidal David Ciprys dne 24.08.2010 | sekce: Turnaje


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009