Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Bílej kůň, žlutej drak a v Murecku šach a mat...

Před rokem rozbouřila lehce zahnívající český literární rybník (kde jsou ty časy, kdy každý čtvrtek vyhrazený novinkám stály před knihkupectvími fronty táhnoucí se přes půl ulice) Literární cena Knižního klubu udělená - geniální devatenáctileté Vietnamce Lam Pai Thi za novelu Bílej kůň, žlutej drak.

Po pár měsících poprasku mezi literáty i na pultech knihkupectví pomalu vyplavalo na povrch, že nejen novela samotná, ale dokonce i "geniální devatenáctiletá Vietnamka", která mezitím poskytla e-mailem několik interview včetně svých fotografií , je jen geniální mystifikací jednoho jihočeského spisovatelského filuty.

Tak trochu podobně zapůsobila zpráva z jihorakouského Murecku, kde bronzoví medailisté z českého šachového MČR do 10, 12 a 14 let bojovali o tituly mistrů Evropské unie, že jedinou medaili - a hned tu nejcennější zlatou, si do Česka odváží devítiletý chlapec bez Ela, který vůbec nehrál na MČR, dokonce ani na Mistrovství Čech nebo Moravy - Nguyen Thai Dai Van!

Vítězové jednotlivých kategorií MEU

Výsledky MEU si můžete prohlédnout zde, případně na stránce pořadatelů, několikrát a s ohlasy přímo z místa konání se soutěži věnoval i Novoborský server a díky laskavosti Zdeňka Fialy můžeme uvést i odkaz na bohatou fotogalerii českých hráčů a hráček, z níž jsme si dvě fotky na tuto stránku vypůjčili.

Vítězství malého Vana Nguyena v kategorii do 10 let přece jenom asi žádnou mystifikací nebude, letos se stal v barvách ŠK Smíchov přeborníkem Prahy do 10 let a významně na 2. šachovnici přispěl k postupu Smíchova do dorostenecké ligy.

Toto jméno si budeme muset zapamatovat, asi se bude na šachových stránkách vyskytovat častěji. Ostatně bylo na čase - vietnamská komunita je u nás početná a její pracovitost a ctižádost pověstná. Nakonec už před více než 100 lety pěkně vystihl jeden novinář obavu Američanů z přílivu přistěhovalců z jihovýchodní Asie slovy, "Tito lidé nikdy neskončí se svými ohavnými zvyky - šetrností, pílí a sebeovládáním..."

MEU nepatří mezi nejprestižnější soutěže, ale konkurence je zde slušná. V kategorii do 10 let hrálo 51 dětí z 21 zemí, z nich 28 mělo Elo, nejvyšší 1830. Van Nguyen se zařadil k předchozím třem mistrům EU Vojtovi Plátovi, Janě Maříkové a Tadeáši Krieblovi.

MEU se tradičně hraje v Murecku, půvabném štýrském městečku u hranic se Slovinskem. Mureck má pouhých 1700 obyvatel! Přitom se zde kdysi (v roce 1998) hrálo v místní tenisové hale dokonce i mistrovství Evropy mládeže. Po otevření zrekonstruovaného městského Kulturního centra v roce 2000 se v jeho prostorách začaly pravidelně pořádat šampionáty EU. Účastníci musí hledat ubytování v penzionátech v okolí až do vzdálenosti 20 km, což je ale vykompenzováno mimořádně pohostinnými majiteli a příjemným rodinným prostředím. Nejinak tomu bylo i letos, jak je vidět na spokojeném výrazu výpravy trenérsky vedené Pavlem Benčem z Frýdku-Místku.

přidal David Ciprys dne 15.08.2010 | sekce: Soutěže mládeže


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009