Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Starosta, víno a velmistři on-line

Úderem desáté hodiny a patnácté minuty se v Městském kulturním středisku Města dobrého vína Hustopečí ujal slova pan starosta Ing Luboš Kuchynka (naštěstí nemusel místo toho držet řeč a pytel s pískem na krizovém štábu u protržené hráze Svratky v sousedních Uherčicích ) a přivítal opět excelentní sestavu v čele s 24 a 25 hráčem světa Davidem Navarou a Sergejem Movsesjanem. Nechyběli ani dvojka a trojka českého žebříčku Viktor Láznička a Zbyněk Hráček a čerstvá hráčka první světové stovky Eva Kulovaná.

Partie hrané on-line si můžete stáhnout zde

Výsledky najdete zde

Fotogalerii najdete zde

Odkazy na články a fotografie najdete především na Šachových správách a Novoborském serveru, kde si v závěru článku můžete všechny on-line partie rovnou přehrát.

Zcela zaplněný sál, kde však všichni našli svůj samostatný stůl a dostatek prostoru, plátno na pódiu se čtyřmi dobře viditelnými partiemi těch nejlepších, možnost posezení v sousední restauraci i na zahrádce (v sobotu byl nádherný slunečný den), skvělé finanční i věcné ceny pro všechny účastníky, možnost příjezdu a posezení u vína už v pátek odpoledne a sobotní raut ve vinném sklípku přímo naproti hrací místnosti až do časných hodin v neděli ráno. Takto komplexně pojatou soutěž budete těžko hledat někde jinde a patří za ni obrovský dík panu starostovi města dobrého vína i všem hráčům, kteří přispěli k napínavému a korektnímu průběhu.

Zaslouženým vítězem odměněným potleskem, pohárem, vybranou sadou vín, finanční prémií a diamantovým prstenem se stal Viktor Láznička. Viktor je ztělesněním racionality, koncentrace, cílevědomosti a vytrvalosti a to mu možná pomohlo i ve vítězných soubojích se Sergejem Movsesjanem a Davidem Navarou. Zatímco Viktora nebylo možné vyfotit jinak než v typicky šachové, naprosto soustředěné pozici,

 

Segej Movsesjan a zejména David Navara byli mnohem živějšími a vděčnějšími objekty .

V každém případě je pohár v dobrých rukou. Výkon v závěrečných 4 kolech, kdy celkový vítěz uhrál na pódiu s čtveřicí velmistrů Movsesjanem, Navarou, Hábou a Plachetkou 3,5 bodu, byl ohromující a divácky nesmírně atraktivní.

Projděme se nyní turnajem pozpátku. Kromě převažující chvály se dočtete i o některých nedostatcích, kterým se nikdy nedá zcela vyhnout, ale tradiční hluboká poklona při vyhlašování v podání velmistra Vokáče dokazuje, že klady v turnaji vysoce převažovaly.

Neděle 14:00 Důležitá výzva od pořadatelů! Našla se taška s klíči, léky a dalšími osobními věcmi. Majitel nechť se o ni přihlásí u ředitele soutěže Ing. Kuchynky, tel 606 637 632.

Neděle 10:30 Právě se na tomto webu objevil samostatný článek z vyhlášení vítězů. Zde jen celkové foto.

19:00 Uffff... Předávací maraton skončil, Miroslav Slavík a Stanislav Messerschmidt si vylosovali stříbrné svícny od firmy D.I.C., vítěz turnaje obdržel diamantový prsten v ceně 27,000Kč, nejlepší žena pero s diamantem. Většina V.I.P. hostů se přesouvá na "afterparty" v podobě rautu ve vinném sklípku. Jelikož tam není připojení a s vínkem v ruce se špatně píše, pokračování reportáže až rááááno...

17:35 Dohráno. 1. Láznička, 2. Navara, 3. Hába. Vítězem Grand-Prix ČR Velička.

17:05 A už jedeme. Na první desce proti soustředěnému Viktoru Lázničkovi skvěle naložený a skvěle hrající Ján Plachetka.

Na druhé desce Robert Cvek a David Navara.

16:55 Ach jo, ještě jeden špatně nahlášený výsledek, přelosováváme poslední kolo. Další cena fair-play má docela zajímavý osud. Nejprve manažer turnaje oceňuje Sergeje Movsesjana, který mohl, ale neshodil Pavla Zpěváka, načež si bere mikrofon sám Sergej a předává tuto cenu Pavlu Zpěvákovi, "za mimořádný výkon v obraně pozice s minimem času na hodinách". Moc pěkné...

16:15 Po malé přestávce na velmistrovské kafe a cigára na zdravém vzduchu

vzhůru na předposlední kolo. Na pódium se kromě Petra Háby dostal další nováček - reprezentant sociální demokracie, pardon Prvního Novoborského ŠK Robert Cvek .

Jinak šachy jsou sportem opravdu pro každého. Viz následující souboj Jirky Marka a Franty Vykydala - dva hráči, tři hole...

16:00 A je to tady, další Ferdinand... Opět byl celý sál na nohou. Viktor Láznička měl jen něco přes půl minuty, David Navara o celou minutu více, ale rozmotat matovou síť jezdce, věže a pěšců nedokázal. Už to začíná vypadat, že Hustopeče jsou pro Davida zakleté.

15:30 Tak nám zabili Ferdinanda... Totiž druhého nasazeného Sergeje a čtvrtého Zbyňka. David Navara i Viktor Láznička mají dnes formu zcela mimořádnou a už se těšíme na jejich souboj v 7. kole. Manažer turnaje postavil na jejich stůl tři vína pro nejvzdálenější účastníky. Zatímco vrcholně soustředěný a racionální Viktor dával od rušivých lahví doslova ruce pryč,

pro fantazií sršícího Davida to hned byl důvod k póze pro fotografy - v mžiku vytáhl z kapsy otvírák a "Jednu skleničku před partií můžeme, no ne...?"

Na druhém pódiovém stole se sešel téměř místní Tomáš Polák s vždy perfektně naladěným Jankom Plachetkom.

14:50 V 6. kole opět mimořádně atraktivní dvojice na pódiu. David Navara proti Zbyňkovi Hráčkovi a Viktor Láznička proti Sergeji Movsesjanovi.

Viktor Láznička v poněkud nezvyklé letní vizáži

Zato Zbyňka Hráčka si nespletete, fotka by mohla být klidně z loňska nebo předloňska

Zajímavá dvojice z útrob sálu - dlouholetý přední činovník na poli STK Pavel Chrz a velmistryně Kateřina Němcová 

14:40 Dobojováno (tedy alespoň v tomto kole). Obě partie zvedaly diváky ze židlí a sál byl doslova v pozoru. Prý, že šachy nejsou divácky atraktivní. Škoda, že se v šachu po představení netleská...

14:30 Partie Movsesjan - Navara remis věčným šachem, na dvojce stále vzdoruje Vojta Plát Viktoru Lázničkovi.

14:10 Po předání lahví vína třem seniorům turnaje, pánům Češkovi, Vykydalovi a Zikanovi začíná 5. kolo a s ním souboj titánů, předčasné finále, etc. etc. Sergej Movsesjan (v černém s bílými figurami) - David Navara (v bílém, černé figury).

Ústřední partie turnaje mezi 25. a 24. hráčem světa

Hmm, zákaz fotografování a filmování, to si fotograf všimnul brzy

13:45 Viditelné fronty se ve stylové Mexiko-restauraci Don Pedro ani na zahrádce netvoří a tak asi začneme okolo druhé odpolední, sotva čtvrthodinku za plánovaným začátkem odpoledního programu.

13:00  V sále pořád absolutní klid, možná, že je to následující přestávkou na oběd a potenciální diváci a kibici chvátají zaujmout místo v restauraci. V ní i na prosluněné zahrádce mají podle slov manažera turnaje nachystáno "meníčko za 80Kč", uvídíme, jak rychle jim bude sklouzávat do žaludečku a kdy začne následující 5. kolo. Předběžně by to mělo být ve 14:00.

Igor Štohl hraje na jedničce s Davidem Navarou

12:40 A jedeme 4. kolo. Víno tentokrát získal Petr Hába za fair-play koncovku s Pavlem Jirovským, kde souhlasil s remízou sekundu před pádem soupeřova praporku.

Tomáš Polák hraje na dvojce se Sergejem Movsesjanem

12:30 Malá chybička se vloudila do hlášení výsledků, rozhodčí přelosovává 4. kolo.

11:50 Právě začíná 3. kolo.

11:30 Konečně se podařilo aktualizovat výsledky. Nejprve chtěl rozhodčí důkladně vyčistit startovní listinu, poté přinesl flešku s výsledky s omluvným "Kdyby na tebe něco vyskočilo, nic si z toho nedělej, já už ho tam mám několik let a je neškodný..." A jéje. Po zasunutí flešky začal stroj pištět (naštěstí je dostatečně daleko od šachovnic) a než se spustil antivir a červa pozřel (doufejme, že natrvalo), uteklo trochu času. No ale kdyby se náhodou tato reportáž nečekaně odmlčela, aspoň víte, odkud vítr fouká .

David Navara hraje proti slovenskému hráči z Komárna Zoltánu Jankó, který je oporou místního hustopečského klubu

11:20 Už je opět ticho jako v hrobě a hraje se druhé kolo. Před ním manažer turnaje Petr Pisk předal víno třem oslavencům, kteří zde slaví narozeniny. Možná to nebyla tak zcela nezjištná vložka, po potřepání pravicí oběma mladým mužům se sehnul a dárek slečně Machalové doprovodil polibkem na obě tváře...

11:10 Právě skončilo úvodní kolo. Všechna čest soupeři Davida Navary na první desce Pavlu Káňovi z Kopřivnice. Vzdoroval doslova do poslední sekundy. Když mu praporek spadl, svítila na hodinách Davida Navary přesně 1 sekunda.

Sergej Movsesjan hraje s hrdinou jarního mistrovství Evropy Petrem Partyšem

David Navara v prvním kole vyhrál na čas 1 sekundu před pádem praporku.

10:33 Poslední slovo pana starosty a může se konečně začít hrát. V sále je neuvěřitelné ticho, slyšet je jen opatrné šoupání židlí a mačkání hodin. Snad to vydrží i v dalších kolech, až někteří hráči více okusí dobrého vína .

Pan starosta se pochlubil spravenými chodníky a otevíráním dalších městských vinoték a penzionů, které rády přivítají hosty i mimo konání turnaje. Přes všechny vnější katastrofy jako byly krize, povodně, volby  atd. se podařilo turnaj udržet na obvyklé vysoké úrovni s nespočetnými sponzory včetně "diamantové" firmy D.I.C., tak se máme na co těšit. Úspěchem v politice už se pan starosta nechlubil, tak připomeňme, jako jednomu z mála lídrů na jižní Moravě, tradiční baště sociální demokracie a lidovců, se mu podařilo v Hustopečích přivést k vítězství hlavní stranu budoucí vládní koalice.

10:20 Sergej Movsesjan umí svými slovy potěšit. Nakonec je to člen úzkého kruhu pořadatelů, který rozhoduje o termínu turnaje a stará se o pozvánky nejlepším hráčům.

10:15 Po kratším nahánění předem přihlášených hráčů, zda jsou v místnosti, před sálem, na cestě nebo nedorazí vůbec, losuje David Navara barvy pro 1. kolo.

David Navara losuje barvu z rukou rozhodčího Miroslava Hurty

Eva Kulovaná přijímá gratulaci k postupu do první světové stovky

Úřadující mistři ČR Kateřina Němcová a David Navara si mají co povídat

Průběh turnaje, který pro velmistrovské hosty začal už včera setkáním s panem starostou, si jako vždy přiblížíme on-line přímo z prosluněných Hustopečí. Prozatím se můžete mrknout startovní listinu přihlášených hráčů nebo se pokochat průběhem a výsledky loňského rekordního ročníku.

přidal David Ciprys dne 05.06.2010 | sekce: Turnaje


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009