Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Mistrovství ČR mužů a žen - šachová symfonie Davida Navary

David Navara dnes převzal i formálně žezlo krále českého šachu a způsob, jakým dosáhl rekordního zisku 8½ bodu z 9 kol doslova bral dech! Dramatická partie s Petrem Veličkou nebo souboj se Zbyňkem Hráčkem, který by mohl být ozdobou každé příručky o typizované pozici s izolovaným pěšcem, a vlastně i všechny ostatní partie doslova zvedaly diváky ze židlí. Dokonalé spojení železné logiky s hravou fantazií lze přesně podle výroku Siegberta Tarrache (Šachy podobně jako hudba mají moc učinit člověka šťasným) nazvat šachovou symfonií, nebo spíše fugou, vzhledem k hracímu prostředí s dominujícími píšťalami varhanami.

Výsledky najdete zde, web pořadatele zde, on-line partie zde, partie k přehrání zde a řadu článků o MČR na Novoborském serveru

Jižní Moravu jistě potěšilo, že jediným, kdo v poslením kole vyvzdoroval na vítězi půlku, byl brněnský velmistr Tomáš Polák, kterému tento úspěch přinesl i celkové druhé místo před loňským šampiónem Pavlem Šimáčkem (dole s Karolínou Olšarovou).

Mistryní ČR žen se těsně stala velmistryně Kateřina Němcová před WIM Olgou Sikorovou (obě jsme už viděli zblízka v minulých článcích) a WIM Kristýnou Havlíkovou, která však zaznamenala ohromný úspěch ziskem normy velmistryně (dole vlevo s Kateřinou Čedíkovou).

U mužů norma unikla jen těsně Janu Bernáškovi, Vítězslavu Rašíkovi a Janu Krejčímu. Pavlu Šimáčkovi chyběl mezi soupeři třetí velmistr. Jediným úspěšným bojovníkem se tak stal Cyril Ponížil s normou IM.

Zhodnotit průběh MČR se ještě pokusíme očima přímých účastníků, prozatím se jen projděme po sále tam, kde jsme se ještě v dosavadních článcích nezastavili. Začněme třeba v přísálí - jako na každém pořádném Openu byl výběr šachových suvenýrů nepřeberný. Vpravo nahoře si všimněte masívního bronzového panelu, kterých zde visí celá řada - inu jsme v bývalém Domě kultury Vítkovic .

 

Velký sál s bufetem a výstupem na terasu pro kuřáky slouží současně jako stanoviště komentátora. IM Lukáš Klíma hovoří pěkně hlasitě přes mikrofon, což však má i drobnou nevýhodu - ani v jednom z natočených videí se nepodařilo zaznamenat zvuk tak, aby správně vystihl zasvěcené a vtipné až sarkastické hlášky komentátora.

Silnou stránkou pořadatelů v Ostravě je tradičně zajištění odpovídajícího prostředí pro handicapované. Bariéry tady boří jako nikde jinde a handicapovaní šachisté jsou přirozenou součástí všech velkých akcí.

Své místo měl i mistr Evropy zrakově handicapovaných Jaroslav Olšar.

Tereza Olšarová byla letos první nasazenou (byť jen o bod před Olgou Sikorovou), ale ve skorodomácím prostředí se rozjela až ke konci.

Podobně nebude asi spokojen ani Robert Cvek (dole vlevo, vpravo Václav Pacl)

a možná ani Jan Votava, který se v reprezentaci objevuje zřídka, ale přitom se nenápadně prodral až na pozici českého hráče č.5.

Výkony jako na houpačce předváděl Martin Petr (dole vlevo, vpravo mistr Evropské unie do 14 let Tadeáš Kriebel) - na 10. místo se dostal se 3 prohrami! Neměl totiž v turnaji jedinou remízu a v posledním kole trápil Leona Vološina a netrpělivé pořadatele celých 107 tahů...

Z jihomoravanů si ještě přibližme vlastně dnes třetího brněnského velmistra Petra Veličku

a mezinárodní mistryni Petru Blažkovou, hrající poprvé na turnaji pod jménem Sochorová.

Na závěr snad ještě mrkněme na loňského vítěze Ostravského koníka a šéfredaktora Československého šachu Ivana Hausnera (vpravo proti Janu Malíkovi, v pozadí Leon Vološin)

a na čilého přispěvatele šachových serverů Josefa Kratochvíla.

přidal David Ciprys dne 09.05.2010 | sekce: Soutěže dospělých


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009