Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

MČR mužů a žen - druhá třetina za námi

Šest kol už mají za sebou účastníci Mistrovství ČR mužů a žen v Ostravě - rekordní konkurenci 15 domácích velmistrů zatím fenomenálně kraluje GM David Navara se stoprocentním ziskem 6/6.

Výsledky najdete zde, web pořadatele zde, on-line partie zde, partie k přehrání zde a fandit můžete nejlépe na Novoborském serveru

Dnes David Navara přehrál stále ještě úřadujícího šampióna IM Pavla Šimáčka. Oba borci by mohli dostat prémii pro "nejlépe oblékané muže turnaje". K šachovému králi na nejvyšší domácí soutěži oblek prostě patří, i když se v něm možná nehraje nejlépe.

Ostudu nedělá ani GM Tomáš Polák, jehož mušketýrské vzezření s knírkem a bradkou některé překvapilo, ale není žádnou novinkou. Bojovné vzezření mu dodává už delší dobu a v turnaji je Tomáš prozatím třetí.

Neuvěřitelný pohled - oba brněnští velmistři Pavel Blatný a Tomáš Polák v jednom hracím sále - to už se nestalo pěknou řádku let! Pavlova nynější priorita je zřejmá z oděvu - není na něm nápis Šachy ani Chess, ale Poker... Málokdo si dnes asi vzpomene, že Pavel Blatný je domácím rekordmanem - dvojnásobným mistrem Československa (1988, 1990) i samostatného Česka (1997, 2000).

I ostatním favoritům se daří - na snímku jistě poznáváte turnajovou dvojku a českou trojku Zbyňka Hráčka. Z "druhého sledu" se mezi favority zatím na 2. místě drží IM Vítězslav Rašík (mimochodem šampión posledního československého a prvního otevřeného mistrovství republiky v roce 1992 v Praze), ovšem nehrál zatím s žádným z velmistrů. V čelní 4,5 bodové skupině je i turnajová trojka Jiří Štoček

a trenér našich reprezentantek Petr Hába,

který hned v úvodním kole s jednou z nich (Olgou Sikorovou) prohrál... 

Pak se však rozjel a kromě jiných to dnes odnesl Marek Vokáč, který se pro změnu stará reprezentantkám o dobrou náladu. Vzájemné srdečné a všeobecné podávání rukou a rtů v úvodu turnaje se bohužel nepodařilo zachytit .

Čtyř a půlbodovou skupinu doplňuje IM Jan Bernášek

a IM David Kaňovský.

Ženám prozatím kraluje jediná velmistryně v hracím sále Kateřina Němcová.

Katka porazila čerstvého velmistra Vladimíra Tallu a jedinou prohru utrpěla s Vojtou Plátem.

Vojta tak se 4 body vede pomyslný žebříček juniorů a ačkoliv juniorské MČR bylo už v březnu (Vojta je nehrál pro kolizi s ME mužů), souboj na dálku s ostatnímu juniory a zejména s Honzou Krejčím

bude ještě napínavý. Tím spíše, že v turnaji hraje i druhý absentér juniorského MČR z absolutní české špičky IM Richard Biolek (vlevo proti Vojtěchu Zwardoňovi)

a úřadující juniorský šampión Cyril Ponížil (vedle něj jistě poznáváte Katku Čedíkovou).

Na závěr dvě malé perličky - jedna starší a jedna dnešní.

Nejdříve ta starší. Ostrava je vedle Prahy největším centrem českého šachu, ale mužských šampionátů nehostila mnoho. Naposledy to bylo před osmi lety (před tím až v roce 1976). V roce 2002 se MČR hrálo stejně jako dnes v rámci Ostravského koníka, ovšem tehdá v prostorách Vysoké školy báňské v Porubě - zavřené finále MČR v salónku a FIDE Open v menze. Prostředí Domu kultury s obrovskými provozními náklady bylo bez masivní podpory města nedostupné.

Na své druhé finále přijela do Ostravy vycházející česká hvězda - sedmnáctiletý David Navara. Při zahájení seděl "Davídek" v rohu a trpělivě poslouchal nečekaně vyhrocenou a emotivní výměnu názorů pořadatelů s některými hráči. Hrálo se totiž poprvé s digitálními hodinami a přidávacím tempem a nikdo nedokázal odhadnout, jak dlouho vlastně partie mohou trvat.

"Večeře je jenom do devíti??? A co když se bude hrát 80 nebo sto tahů, to nemůžeme stihnout, nemůžou nám to dát později?" "Bohužel nejsme v hotelu, ale v menze, tady je pevná zavíračka ... jedině, že bychom začali o hodinu dříve." "Vyloučeno, s tím zase nesouhlasím já, místo oběda hrát nebudu, jestli se stravování nevyřeší, odjíždím..."

V tu chvíli by se atmosféra v těsném salónku dala krájet. Najednou se však do napjatého ticha z rohu místnosti ozvala úsečná strojová deklamace připomínající hlasový výstup z computeru, "Když bude partie trvat 40 tahů, maximální doba trvání partie je X hodin, Y minut; když bude partie trvat 50 tahů, maximální doba trvání partie je Z hodin, W minut; když bude partie trvat 60 tahů, maximální doba trvání partie je ..." a tak dále bez jediného zaváhání.

Koutky všech úst se samovolně roztáhly do úsměvu, napětí opadlo a mohlo se začít hrát .

A nyní k té dnešní perličce. Mrkněte na partii Vesselovsky - Karhánek v dnešním FIDE Openu (6. kolo, 3. deska). Vrchní rozhodčí se rozhodl k radikálnímu kroku a výkon černého v této partii ocenil vyloučením z turnaje. O správnosti jeho rozhodnutí se jistě povedou mnohé diskuse. A nebude se nakonec ještě vylučovat i v MČR? Podívejte, jak na digitální desce hrál David Navara s Olgou Sikorovou - je to sice v opačném gardu, ale ještě o tah dříve !

přidal David Ciprys dne 06.05.2010 | sekce: Soutěže dospělých


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009