Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Špičkově obsazené MČR mužů a žen v Ostravě on-line až do neděle

Změna je život. Finanční krize a kolaps příjmů donutily šachový svaz ustoupit od pravidelných zavřených přeborů mužů a žen a minimálně letos je prostřídat otevřeným šampionátem šetřícím kromě prostředků za vlastní finále i nemalý peníz za polofinále a ejhle! Účast špiček je nejlepší za poslední léta.

V čele s Davidem Navarou hraje 7 hráčů z první české desítky a 15 z první dvacítky. U žen, vynecháme-li dnes už neaktivní Janu Jackovou, nastoupilo z elitní desítky 6 hráček.

Výsledky najdete zde, web pořadatele zde, on-line partie zde, partie k přehrání zde a fandit můžete nejlépe na Novoborském serveru

Důvodem kvalitní účasti je kromě vhodně voleného termínu, kdy už hráči nemají každotýdenní povinnosti ve svých klubech, nepochybně i dobrá pověst pořadatelů, kteří dokáží zajistit reprezentační prostředí a vnést šachy do ulic ocelového srdce republiky.

Hracím sálem je Společenský sál obřího Domu kultury Města Ostravy. Dům kultury leží na hlavní tepně spojující Porubu s centrem města (tramvajová zastávka je přímo před ním) a ze dvou stran jej obklopuje centrální městský park - sad Dr. Milady Horákové. Z terasy hracího sálu se dá sejít přímo do přírody nebo k fontáně.

Vstup do Domu kultury nenechá nikoho na pochybách, že tu běží akce mimořádného významu.

Za vstupní halou přejdeme po červeném koberci přes rozlehlý foyer

a po některém ze schodišť vyzdobených plakáty Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů vystoupáme do prvního patra, kde ná své stálé sídlo Janáčkova filharmonie Ostrava - obří varhany jsou hlavní dominantou sálu.

Jedním z prvních příchozích před sobotním zahájením je král českého šachu David Navara. Jakmile zahlédne někoho ze známých soupeřů, okamžitě vstává ze židle a běží si s příchozím potřást pravicí - velmi milé od největší turnajové hvězdy. Přitom neustále srší suchým humorem a všichni kolem musí zapnout pozornost na maximální obrátky, aby pochopili všechny skryté narážky a špičky.

Samozřejmě přišla řeč i na prohraný zápas s Juditou Polgárovou a David s pomocí Znojemské královny Olgy Sikorové ihned názorně ukázal, jaké v tomto mači předváděl výkony .

Mezitím se už sál plnil dalšími velmistry, občas i s velmi půvabným doprovodem.

Příjemnou konverzaci navázal i čerstvý nositel titulu IM (po 4 letech čekání od splnění poslední normy a horečnatém urgování u šéfa klasifikace FIDE v posledních dubnových dnech) Neklan Vyskočil z Brna.

Soni Pertlové to v sobotu slušelo zcela mimořádně - no posuďte sami!

Zatímco pořadatelé, jak je na velkých openech dobrým zvykem, stále ladili startovní listinu, ačkoliv podle propozic už mělo být v plném proudu slavnostní zahájení (nakonec však zpoždění nepřesáhlo akademickou čtvrthodinku), hloučky šachových celebrit si měly pořád co povídat.

   

Nakonec se přece jen ujal mikrofonu ředitel soutěže Marek Jelínek a představil především předsedu ŠSČR Vlastimila Sejkoru a "maskota" turnaje Lukáše Klímu.

Jako vždy při podobných úvodech část sálu pozorně naslouchala (manželé Sikorovi), část zívala (Neklan Vyskočil) a část s šibalským úsměvem v duchu kula trefné repliky a komentáře k řečnickým výkonům šachových potentátů  (David Navara).

A pak už se konečně mohlo začít hrát. Jako první skončil čerstvý člen klubu 2500+ IM Štěpán Žilka, zřejmě veden prastarou zásadou, že v prvním kole švýcaru se má remízovat, pokud člověk nechce dostat do nosu od ještě čerstvých favoritů hned na začátku.

Poté si Štepán pořídil v bufetu jednu pěnivou hořkou limonádu (nikoliv značky Jihlavanka, jak by odpovídalo jeho dresu), usadil se před promítacím plátnem a pozorně sledoval výkony konkurentů fundovaně a vtipně komentované Lukášem Klímou. Mezitím bafuňáři intenzívně jednali o budoucnosti českého šachu, v tomto případě o mládežnické reprezentaci s jejím šéftrenérem Sergejem Berezjukem.

 

Fotografií z Ostravského koníka máme ještě mnohem více a podíváme se na ně v dalším článku zhruba v třetině turnaje.

přidal David Ciprys dne 02.05.2010 | sekce: Soutěže dospělých


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009