Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Lokomotiva a Duras postupují na MČR družstev mladších žáků

Dva nejsilnější mládežnické oddíly na jihu Moravy Lokomotiva a Duras Brno získaly postup do fínále MČR družstev mladších žáků - v krajském přeboru v Hajanech zvítězili dvanáctiletí a mladší žáčci z moravské metropole nad svými soupeři z "venkova" rozdílem třídy.

Výsledky Krajského přeboru družstev mladších žáků najdete zde

Lokomotiva přivezla na poměrně chudé krajské poměry tým snů složený výhradně z finalistů MČR mládeže a úspěšných borců z Turnaje šachových nadějí - Martin Blahynka, Adam Dvořák, Benedikt Hofírek, Filip Svoboda, Vojtěch Jurásek a Eliška Vavřínková, který šest zápasů ze sedmi vyhrál 6 : 0 a jen se druhým Durasem ztratil 1,5 bodu za prohru Filipa Svobody s Ondřejem Koukalem a remízu Benedikta Hofírka s Danielem Daňkem. Na MČR v Kyjově bude konkurence o dvě třídy silnější, ale přesto si Lokomotiva v tomto složení nemůže dávat jiný cíl než boj o medaili.

Druhé postupové místo do MČR (získané díky umístění Lokomotivy na 8. místě v loňském finále v Sezemicích) vybojoval Duras Brno. Durasáci zřejmě vzali slibovanou cestu do Hajan doslovně a začali ospale, jen tak tak, že neremízovali v prvním kole s poslední Poštornou. Dan Daněk prohrál na čas s Ivanou Ciprysovou, Ondra Koukal věnoval celou dámu "už" dva dny registrovanému Michalu Medvedíkovi a na poslední šachovnici to dlouho vypadalo na kontumační výhru Poštorné. Veronika Domská,

kterou si Duras vypůjčil ve Vyškově, se ještě se spoluhráči nesžila, navíc byla na svém prvním turnaji a tak přes intenzívní masáž maminky, vyškovského i poštorenského trenéra (za dobrotu na žebrotu ) postávala zarputile vedle šachovnice a sednout si ne a ne a ne! Nakonec "nátlaku" přece jen podlehla, partii rozehrála velmi pěkně a přes malou "skoronehodu" (soupeř jí mohl odebrat dámu) získala důležitý bod, po kterém už Duras kráčel od vítězství k vítězství, vyjma souboje s tentokrát neporazitelnou Lokomotivou.

Třetí přišel do cíle DDM Vyškov, který měl početný tým a jisté postupové ambice, ale chyběly mu výrazné individuality. Kromě porážky s oběma prvními celky ještě dvakrát remízoval, což zvětšilo odstup od postupové příčky na propastných 7 bodů.

Podobně jako Vyškov na tom byli i mládežníci z Kuřimi. Široký kádr rozestavili do dvou družstev doplněných v Áčku Petrou Masákovou z Adamova (na horním snímku vlevo)

a v Béčku Lukášem Osouchem z Boskovic (Kuřim B vidíme na snímku stejně jako ostatní družstva od konce, od první desky těsně u okna se záběr udělat nedal ). Obě kuřimská družstva přišla do cíle téměř "ve shodném čase" na 4. a 5. místě.

Šesté místo obsadila Lokomotiva Brno B. Tamtamy z lokomotivního tábora duněly, že se zvažovala i varianta dvou vyrovnaných týmů na postup, ale riziko, že stejně postoupí jen jeden a ještě může být ohroženo suverénní zlato pro Áčko, bylo příliš velké.

Předposlední 7. místo dnes zbylo na Sokolíky ze Zastávky

a poslední 8. na Tatraňáky z Poštorné. Osm družstev v krajském přeboru, hmm... moc či málo? Je to důvod ke chvále osmi statečných nebo haně zbývajících desítek klubů, které školní mládež nechávají "ležet ladem"? Ponecháme na čtenářích...

Upřímně řečeno, do zasedačky Obecního úřadu v Hajanech při cestě z Brna do Ivančic by se už více družstev stejně nevešlo. Stísněné podmínky (původně zamýšlená Sokolovna je v opravě) ovšem pan starosta Jaroslav Kokrhánek (vidíme ho na fotkách s medailisty ve žlutém tričku) vykompenzoval zopakováním loňské pohostinnosti z Kyjova.

Kromě cen zajistil i občerstvení zdarma v podobě párků v rohlíku (pro každého několikrát), limonád, buchet...

Vedle obecné snahy podpořit soutěžení mládeže tu byl ještě jeden důvod - potomek pana starosty navštěvuje šachové kroužky hlavního pořadatele a rozhodčího Miroslava Hurty: "Kdo skončí svou partii, může si půjčit míč nebo si zajít do bufetu na párky v rohlíku zdarma...

... ale nenechávejte to až na konec turnaje, kdo přijde pozdě, má smůlu..."

Párků se snědlo nepředstavitelně, někteří si byli pro nášup 3x i 4x a musí je tlačit v břiše ještě teď. Část kalorií se spálila při fotbalu, ale počasí nebylo úplně ideální. Jakmile zašlo slunce, chladil ledový větřík více než citelně. Občas se někteří vedoucí utrhli na své uřícené ovečky, že z nich kape, jako by vylezli z bazénu a s lítáním mají utrum. Jednou si jedna skupinka dovolila drze odseknout, "Ale když ono tam prší...", "Nevykládej, svítí slunce a prší..." "Ale ono tam vážně prší!" A taky, že jo. Přes sluneční paprsky se několik minut lily proudy vody jako z konve - inu aprílové počasí. "Aspoň bude duha...", konstatoval znalecky zmíněný vedoucí. Nebyla. A pak si udržte u dětí důvěru a autoritu...

Kromě fotbalu byly velmi populární "houpačky" - lehce se kolébající kontejnery na odpad. Dolů ani dovnitř naštěstí nikdo nespadl.

Po poledni se objevilo pár návštěv z řad rodičů a dokonce i čestný host, trojnásobný finalista MČR mužů a i v sedmasedmdesáti letech druholigový lídr Lokomotivy Brno B František Vykydal. Turnaj se mu líbil, protože podle jeho vlastních slov nepovažuje za nejdůležitější výchovu velmistrů, ale zapalování šachové jiskry v srdcích co největšího počtu mladé generace. I přes chyby odpovídající nízkému věku a tomu, že k divákům byly obráceny poslední šachovnice, zvedl pan Vykydal občas oči od Čtyřlístku a šel se podívat, jak to ti jeho nástupci válí...

přidal David Ciprys dne 10.04.2010 | sekce: Soutěže mládeže


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009