Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Krajský přebor mladšího dorostu družstev 1.sraz, doplněno

V sobotu odstartoval v klubovně Lokomotivy Brno již 4. ročník Krajského přeboru družstev mladšího dorostu. Soutěž, kterou prosadili hlavně aktivisté z Durasu proti skepsi krajských činovníků. Za definitivní uznání oficiálnosti soutěže budiž fakt, že letos poprvé postoupí vítěz přímo do 1.ligy mládeže, tedy bez dodatečné baráže se sestupujícími ligisty.

Soutěž se proti loňsku rozrostla na 10 družstev o sestupující Poštornou a nováčky Zastávku a Kuřim, která si jako nováček rozhodně nepočínala a po 3 sehraných kolech se usídlila v čele tabulky bez ztráty bodu před favorizovanými mládežníky z Vyškova. Hned za nimi jsou poskládány družstva z bašt mládežnického šachu Lokomotiva D a E a Poštorná.

Tolik lze vyčíst za zápisů prvních tří kol, které si můžete prostudovat v databázi na stránkách ŠSČR. Připojí-li své postřehy některý z osvědčených psavců přímo zúčastněných, budu rád nejen já, ale snad i ostatní čtenáři těchto stránek.

S dětmi je na soutěžích družstev vždycky legrace - jako tady v zápase Kuřimi s Durasem. Na druhé šachovnici bílý právě vystartoval "aktivně" koníkem na g5 a ještě ani on ani jeho soupeř netuší, že jezdec byl svázaný a dáma na e2 se právě octla in-flagranti. Brát jde i přehnaně aktivní koník černou dámou...


Nejdříve hrozící průšvih zaznamenali stojící kapitáni obou týmů, pak spoluhráči a nakonec i sám bílý, který po tahu soupeře dámou o jediné políčko vyprskl v upřímný smích.


"Víš, žes mi mohl vzít dámu a koně, chápeš to...?"


A na závěr malé osvěžení v podání už mnohem zkušenějších borců. Půvabný samomat se podařil černému v partii Hájek - Zuziak. Oba lídři svých týmů měli ještě půlhodinu času, ale holt zkušenost v koncovkách přichází skutečně až s věkem. Bílý získal při přechodu do koncovky pěšce, ale cesta k výhře je ještě daleká. V posledním tahu se černý rozhodl celkem logicky nabourat nastupující lavinu bílých pěšců tahem 1. ... h5, ale nečekaně to byl první hřebíček do rakve vlastního krále.



Po 2. f5+ totiž černému přišlo líto odvážného pěšáčka h5 a místo přirozeného 2. ... Kf6 si zarazil už pořádný klín 2. ... Kh6.



V rychlém sledu přišlo 3. g5+ Kh7 4. Ke3, aby černý definitivně přirazil víko rakve tahem 4. ... f6.


Bílý se nenechal pobízet k 5. g6+ Kh6 6. Vc8 a bylo to. Skutečně jako ze studie, po 1. ... h5 už rychleji mat dát nešlo...


přidal Bronislav dne 07.11.2009 | sekce: Soutěže mládeže


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009