Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

ME mládeže, díl pátý - Oh, Fermo! Magnifico!

Dnes, tj. ve středu s magickým datem 9.9.2009 si můžeme netradičně už od 13:00 naladit přímý přenos z ME mládeže - hlavními želízky v ohni budou IM Jan Krejčí v H18 a Lukáš Vlasák v H16 hrající shodně na třetí šachovnici o medaili! Během posledních tří kol po volném dni se ostatní reprezentanti tak trochu sjednotili v šedi průměru, čemuž odpovídá i shodný bodový zisk ze všech tří kol 7/14.

Na stránky ME se dostanete kliknutím na logo, výsledky českých hráčů hezky pohromadě najdete zde.

Honza Krejčí získal v úterním 8. kole cenný skalp FM Paichadzeho (2420) a v boji o medaili ho dnes čeká chorvatský IM Saša Martinovič. Lukáš Vlasák (dole) porazil včera černými dalšího Gruzína Javachadzeho a dnes mu stojí v cestě Ukrajinec Dmitrij Danilenko.

Bohužel se přestalo dařit Tereze Olšarové, která po prohrách se silnými soupeřkami WGM Vojinovičovou z Černé Hory (2341) a Polkou Kulonovou (2251) vypadla z čelní skupiny. Dnes však má možnost dotáhnout se s přijatelnou Maďarkou Tanacsovou (2073) na 5,5/9, což je slušný technický výsledek. A umělecký dojem také není nejhorší...

Než se rozhodne o medailích, udělejme si krátkou procházku po Fermu, hlavním městě provincie, v níž se ME hraje a také sídle větší části naší výpravy. Fermo je nádherné (magnifico!) město s asi 35,000 obyvateli s tisíciletou historií. Podzemní cisterny na pitnou vodu o obrovském objemu asi 2000m3 vybudované za císaře Augusta sloužily svému účelu až do minulého století. Panorama města s úzkými uličkami šplhajícími po svahu ke katedrále, která se věžemi dotýká nebes, je úchvatné.

Arcibiskupská gotická katedrála pochází ze 13.-14. století (celkem je v městě tucet dalších kostelů) a s okolním parkem

je přímo stvořena k meditacím povzneseným nad každodenní ruch města pod ní, kde už se vystřídaly na tři desítky lidských generací, ale katedrála zůstává stejná.

Pohled z věže směrem k moři splývajícímu s oblaky jako by před 700 lety inspiroval božského Danta, "Svit zvítězil nad jitra chvílí, spěla ta před ním, vítězným, a brzy v dáli se moře plocha před mým zrakem chvěla..."

Abychom se zase nevznesli příliš do oblak, v době návštěvy fotografa žila katedrála svým běžným životem a parkoval před ní nikoliv stylový koňský povoz, leč nablýskaný Rols-Royce čekající na svatebčany.

 

Nejslavnějším fermským biskupem a doktorem zdejší university byl rodák z místního kraje, papež Sixtus V. sedící na Petrově stolci v letech 1585-1590. Místní měšťané postavili svému rodákovi skvostný trůn v průčelí paláce sloužícího dnes jako muzeum a obrazárna.

Z něho Sixtus kyne svým spoluobčanům na hlavním náměstí Piazza del Popolo už 400 let.

Z typického italského náměstí s kamenným podloubím a venkovním posezením

se rozbíhají stejně typicky italské úzké a svažité uličky poskytující v létě příjemný chládek,

kde se ale našinec nemusí cítit zrovna bezpečně, zvláště když místní omladina v černých kombinézách nastartuje své silné stroje...

Vraťme se ale z památkové zóny do zony industriale za Fermem, kde to žije šachovým životem a obchodem. K mání je vše, na co si vzpomenete.

Dokonce i šachové knihy se stále kupují !

Ke kuriozitám patří šachové svíčky, kde si ještě než vám shoří, můžete přečíst, jak vlastně taková figurka táhne

nebo pozoruhodné půl metru vysoké plechovky ukrývající nikoliv něco na zub, ale "Florentské šachy" pro 4 hráče.

Ceny nejsou nijak přehnané

a s některými exponáty si můžete i zahrát.

Co nemůže chybět na žádné podobné akci jsou šachová trička. Kromě těch klasických s logem akce

je na výběr nebřeberné množství dalších, v nichž propagovat šachy slogany typu Chess, king of games, Wanna play?, Chess is life, Bobby was the greatest či Chess addict inside (šachový závislák uvnitř ) by možná leckoho i bavilo.

Na úplný závěr si záběrem na mladou ruskou velmistryni Olgu Giryu připomeňme loňský šampionát v Herceg Novi, kde ji předstihla a zlatou medaili v D18 přivezla Kateřina Němcová.

Také oceňme dosavadní výkony Lukáše Vlasáka v H16, který v tabulce figuruje před v Česku dobře známým nositelem velmistrovské normy s ELO 2515 Nilsem Grandeliem.

Poslední příprava v sále s wifi internetem a jdeme na poslední kolo!

přidal David Ciprys dne 09.09.2009 | sekce: Soutěže mládeže


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009