Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Otto Gutdeutsch, poslední sbohem Panu rozhodčímu

V noci na dnešek přišla z mezinárodního turnaje v Brezové pod Bradlom zpráva z nejsmutnějších - náhle zde zemřel mezinárodní rozhodčí Otto Gutdeutsch, skutečný Pan rozhodčí s velkým P pohybující se s naprostou jistotou a bravurou rozhodcovskou i jazykovou na světových festivalech typu Czech Openu i na komorních turnajích, jichž rozhodoval na jižní Moravě nepočítaně. Patřil k lidem, které když zahlédnete v hracím sále, okamžitě vás zalije i na neznámém místě pocit jistoty, že jste mezi svými, že vše běží jak má a kroky vás samy nesou potřást si s ním pravicí.

Čest jeho památce! Lidé jako Otto se nezapomínají...

Otto Gutdeutsch losuje MČR žen 2008

Postupně se pokusíme přinést několik autentických vzpomínek, jako první zahajuje předseda Komise rozhodčích JmŠS a ŠSČR Ladislav Palovský:

Každý rozhodčí má vždy svého „Gijssena“ - rádce, učitele, vzor - člověka, který od začátku nějakým způsobem ovlivnil jeho rozhodcovskou cestu. Já můžu říct, že já měl takového „tátu“ Ottu Gutdeutsche. Vzpomínám si, že naše první setkání byla Mitropa 2006 v Brně. Hodinu a půl před začátkem kola v konferenčním sále Bobycentra, stál v bílé košili se šachovou kravatou a v ruce už nastavoval hodiny. Už z prvního podání ruky, hlubokého a srdečného úsměvu a slov: Já jsem Otto, tady sou hodiny, já dodělám baby, Tobě nechám chlapy.“ Spíše než česky, mluvil „kompotem“ slovenštiny a češtiny, pak samozřejmě rusky, anglicky a jeho mateřština z něho dělala rozhodcovského polyglota. Už při prvních pozorováních v akci bylo zřejmé, že vidíte člověka, který řešil spory s úsměvem, se zřejmým respektem hráčů a noblesní pohodou. Na sále vždy profík, v zákulisí šprýmař a vtipálek.

Nezapomenutelné zůstanou jeho šťouchance s Tugem (Evgenij Melikset-Bek) v Pardubicích, kdy oba v jednom z ročníků si dělali neustále naschvály, měnili si vizitky (jedno kolo se Tugo procházel s visačkou s ženským jménem a bylo mu stále divné, že každý ho zastavuje a chce se s ním vyfotit), Tugo pak na oplátku pak Ottu oslovoval „Rakušák“, neustále si posílali mezi sebou vzkazy a vyhrůžky po ženštinách z rusky hovořících zemí. Neopakovatelný byl pro mne jeho druh večerní zábavy a určitého způsobu relaxace. Už někdy v polovině Mitropy po skončení kola přišel s hláškou: „Zábava skončila, jde se do práce. Budeš mi dělat bodyguarda?“ Nevěděl jsem o co se jedná, tak jsem svědomitě kývnul. Nasedli jsme do auta a během několika hodin projeli všechny kasína v kraji :-)) Pak přišla nabídka, která se neodmítá - rakouský Oberwart. Tam jsem měl možnost s ním strávit celý turnaj a pro mne to je dodnes zkušenost k nezaplacení. Ta hromada historek by se tady snad nedala ani popsat ...

Pro mne to byla dnes ráno zpráva z čistého nebe, i když dobře vím, že Otto byl silný cukrovkář, prodělal několikanásobný bypass, avšak potíže se zdravím nedával najevo svému okolí. Odchází evropská rozhodcovská osobnost, pravá ruka spousty organizátorů u nás i v zahraničí (zvláště pardubickému týmu bude hodně chybět), člověk, který miloval šachy a cvakání páček šachových hodin. Pro mne skvělý člověk, který se nebál otevřít dveře mladým rozhodčím ...

Podpis autora Jana Kalendovského do knihy pro pana rozhodčího

přidal David Ciprys dne 24.08.2009 | sekce:


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009