Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Šachy pod Znojemskou radnicí s Napoleonem a Mozartem

Znojemská rotunda má letos poněkud skromnější účast, chybějí zejména tradiční hosté ze Slovenska a bývalý organizátor Jan Dočmen Dočekal s několika svými kamarády. Zato se podařila neobvyklá propagace královské hry přímo v centru Znojma za účasti dvou historických jubilantů.

Prvním je titán klasicistní hudby Joseph Haydn (v následujícím článku pravděpodobně nesprávně zaměněný s Mozartem), jehož geniální hudbu můžeme slýchat poměrně často na právě probíhajícím světovém atletickém svátku v Berlíně v tónech německé hymny vypůjčené ze starého Rakouska. Joseph Haydn zemřel právě před 200 lety. Druhou postavou je génius kanónů a bajonetů Napoleon (ten si mimochodem Haydna vážil natolik, že při prvním obsazení Vídně dal postavit ke dveřím jeho domu čestnou stráž), který ve Znojmě několikrát přespal před bitvou u Slavkova a v roce 1809, pár dní po Haydnově smrti, zde "dorazil" zbytky rakouské armády ustupující od jedné z největších řeží Napoleonských válek u Wagramu. Oběma velikánům byl zasvěcen letní znojemský hudební festival Haydn, víno, Napoleon pod patronací Pavla Šporcla.

Výsledky Znojemské rotundy najdete zde

Díky panu Otovi Maškovi si můžeme nejen prohlédnout fotky z této exhibice, ale i přečíst následující tiskovou zprávu.

V rámci šachového turnaje Znojemská Rotunda 2009, který se koná od 15. – 22. srpna v Agropodniku a.s. Znojmo, Dvořákova 21, se hrál také 19. srpna exhibiční bleskový turnaj na Obrokově ulici pod radnicí.Technické zabezpečení se podařilo zajistit díky vstřícnosti firmy Delikatesy s.r.o., která nám zapůjčila stolky a křesla.

Osm mladých šachových adeptů sehrálo sedmikolový bleskový turnaj tempem 5 minut na partii a hráče. Přihlížející mohli shlédnout bojovnost a pohotovost mladých hráčů a vedení matového útoku na krále, či obranné manévry, při krátkém časovém limitu. Celý turnaj byl sehrán za pozornosti široké veřejnosti a historických zlatých postav Napoleona a Mozarta, kteří se pohybují v prostorách před Turistickým centrem na Obrokově ulici.

Nejúspěšnějším hráčem byl Lukáš Mikulů ze G + SPgŠ Znojmo ziskem 6 bodů před Lubošem Hemalou z téhož oddílu. Při rovnosti bodů sehráli vzájemnou rozhodující partii ve zkráceném čase. Rovněž tak o třetí a čtvrté místo bojoval Jan Ryšavý ze Sokola Postoupky s domácí Světlanou Smrčkovou. Třetí pozici v tabulce vybojoval Ryšavý, čestné čtvrté místo obhájila Světlana.

Malou  ukázkou exhibičního turnaje jsme tak předvedli přímo na ulici našeho krásného historického centra, že šachová hra má svá kouzla, napětí a přitažlivost pro každou příležitost. Šachy tak vstoupily do nabitého kulturního dění našeho města, které v prázdninách vrcholí bohatou nabídkou různých žánrů.  Šachové sdružení Znojmo děkuje městu Znojmu za podporu krásného sportu na 64 polích.

Několik záběrů lze shlédnout na webu Znojemské královny a u Dočmena.

přidal David Ciprys dne 21.08.2009 | sekce: Turnaje


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009