Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Prolog na Czech Openu 2009

První festivalový týden na mamutím Czech Openu v Pardubicích patřil tradičně FIDE turnaji čtyřčlenných družstev Océ Open a reprezentační týmové soutěži mládeže - po třech ročnících MS školních týmů se do Pardubic podařilo dostat Mistrovství Evropy juniorských týmů do 18 let, což je prestiží i silou o řád vyšší kategorie, v níž byl v minulosti lídrem českého týmu i David Navara.

Přes krizi a ohlášené snížení počtu loňských přihlášek, je v ČEZ aréně opět hlava na hlavě a oblíbený turnaj čtyřčlenných družstev Océ Open zkondenzovaný do 3,5 dne je stejně početný a stejně silný jako loni. Ve družstvu ukrajinského Charkova hájí první dvě desky 1. a 4. hráč loňského velmistrovského Áčka Anton Korobov a Eldar Gasanov (první a druhý zleva).

Odezvu má Czech Open i v televizi, o čemž se můžete přesvědčit v rozhovoru s Jiřím Petružálkem na ČT 24, nebo i zde. Generální manažer se festivalu sám účastní, zejména tam, kde to rychle a hodně odsýpá ...

 

Pojďme se nyní mrknout na titulárně nejvýznamnější pardubickou akci - ME juniorských týmů. Na finančně poměrně náročnou akci s neodhadnutelnou kvalitou startovního pole neměl svaz v úmyslu reprezentační tým vysílat, ale když se o účast vehementně přihlásili sami skill boys, něco jim přispěl. Byla by ostuda nepostavit tým v domácím prostředí, zejména když konkurence to vzala mnohem prestižněji. Nejvíce vysmáté je prozatím polské kvarteto

vedené velmistem Dariuszem Swierczem, které už zná Czech Open z minulých let jako své staré boty. Druhé místo drží prozatím hlavní favorit z Maďarska se dvěma hráči přes 2500.

Třetí jsou zatím pekelně soustředění mladíci z Německa.

Český tým se zatím nechová jako skill boys a už vůbec ne jako kill boys, byť se u partie i modlí

 

a občas vzývá všechny svaté...

Tak či onak, patří nám zatím první místo z druhé strany. Kromě Marcela Bednáře, které ho jste možná poznali na předchozích fotkách, bojuje v týmu Lukáš Vlasák (ten v době návštěvy fotografa pauzíroval), Tomáš Pecha,

autor zatím jediné vítězné české partie Lukáš Kuchynka

a lídr týmu Cyril Ponížil (dole vpravo za lahví s nápojem).

Mimochodem pití u šachovnice by měla FIDE zakázat stejně jako mobily , protože flašky všeho druhu jsou pro fotografa pravou pohromou - v záběru jsou vždy nejvýraznější, a když se je fotograf snaží lehce odsunout, sklidí v lepším případě pobavenou reakci okolí čekající na ostré vystartování majitele nápoje .

Ale vraťme se na mistrovství Evropy. Českým skill girls se daří o 100% lépe než jejich juniorským kolegům a vedou soutěž z té správné strany. Nakonec Kristýna Havlíková a sestry Olšarovy (juniorky hrají jen na dvou deskách) jsou to nejlepší, co v juniorské kategorii máme.

Největší konkurencí jsou prozatím děvčata z Německa, Diana Hannes s nenápadným Elem 2105 má prozatím na 1. desce 100%!

Zbývá dodat, že kamarádským a přitom respektovaným koučem obou týmů je IM Martin Petr (dole vpravo), který stihne ještě nastupovat v Océ Openu za domácí Polabiny.

Než se k Océ Openu, největšímu turnaji první třetiny pardubického festivalu dostaneme, podívejme se trochu po aréně. Velmi podobní šachistům jsou klidní a tiší vrhcábníci čili hráči backgamonnu

a snad ještě více se šachistům blíží karbaníci v bridge (což je patrně po šachistech nejpočetnější disciplína na festivalu), kde dokonce výkonné ligové šachisty potkáte osobně, jako např. zde domácího Františka Navrátila.

O něco málo živější (asi proto, že mladší) jsou karbaníci s kartami magic.

Úplně z poklidného festivalového dění vybočují ekvilibristé s rubikovými kostkami všeho druhu, tvaru a počtu kostek. Na bravuru s "placatou" kostkou se můžete podívat na videu zde.

Jejich komunitu, kde je nejčastěji slyšet maďarština a vidět nizozemský dres, musejí čas od času umravňovat přísní šachoví rozhodčí, ale jinak jim můžeme jen závidět. To nelíčené nadšení a trénování mezi soutěžemi (panu rozhodčímu i v době, kdy mluvil k soutěžícím, neustále hrála v pravé ruce malá kostka, kterou bravurně a bez jediného pohledu skládal jednou rukou ), hlasité fandění, tleskání a nelíčená radost z úspěchů spoluhráčů i soupeřů, to se opravdu hned tak nevidí.

Skládalo se nejenom jednou rukou, ale i nohama, famózní koordinaci prokazovaly dvojice, které jednu kostku skládaly čtyřručně a naprostým vrcholem, pro obyčejného smrtelníka až nepochopitelným, bylo skládání naslepo. Hráči si dali vatu do uší, roušku na čelo a zasedli ke stolu s několika zakrytými kostkami, někteří měli kostky dvě, někteří i čtyři. Na povel rozhodčího dostali pár minut na prohlédnutí. Tuto fázi si můžete prohlédnout na videu zde. Pekelné soustředění a ukládání údajů do paměti ze slečny v záběru doslova sálá. Klučík vpravo od ní si cosi dokonce počítá na prstech . A věřte nevěřte, reportér se po produkci bil do hlavy, že nevzal do záběru právě onoho počtáře na prstech (kterého právě za tuto činnost odepsal). Mladík bez jediného zaváhání složil tři kostky dříve než jeho sousedé jednu! Nakonec spojení dlouhého sledu úkonů či čísel s konkrétními představami, pocity a emocemi je jedno z tajemství zázračné paměti. Všimněte si na posledním rubikovém videu, jak mládenec "přemýšlí prsty", ťuká do kostek atd., což činil i při přípravě. Když vydržíte až do konce, bude vám odměnou bezchybně složená kostka, po které následovala i druhá, která zatím leží na stole.

 

A teď se definitivně vraťme k šachu. Vedoucí celek Charkova jsme si už představili, v posledním kole mu na 1. stole vzdoruje ambiciózní druholigový AD Jičín, za nějž kromě velmistra Vološina bude v nadcházející sezóně startovat i GM Meduna (nahoře druhý zprava).

O celkové druhé místo si to na 2. stole rozdávají Polabiny (nahoře) vedené IM Davidem Kaňovským a A64 Grygov (dole) v čele s mistrem republiky Pavlem Šimáčkem.

Už bez nároku na medaili je tým se třemi mezinárodními mistry nesoucí název známého šachového letoviska Kallithea. Dole Jan Bernášek bojuje s pravidelným pardubickým účastníkem a sběratelem cen v soutěžích seniorů GM Klovansem.

Nebyl by to Czech Open, aby se na něj nenabalila celá řada dalších akcí všeho druhu. Obchod GM Žežulkina vám prodá vše, na co si vzpomenete,

Jaroslav Benák vás zasvětí to základních tajů rozhodcovského řemesla

a pokud jste to dotáhli až na aspiranty na rozhodcovskou jedničku,

dostanete hezky do těla při ručním losování švýcarským sytémem, což nekompromisně kontrolují generální sekretář ŠSČR Petr Herejk a losovací program Swiss-Manager svítící na projektoru.

přidal David Ciprys dne 19.07.2009 | sekce: Turnaje


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009