Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Zpráva Komise mládeže JmŠS

Největší rozmach mládežnického šachu v současné době zaznamenává okres Brno-město. Na špičkovou úroveň se postupně vypracoval Šachový klub Lokomotivo Brno, jejíž mládežničtí zástupci se skvěle prosazují i v nejvyšších republikových soutěžích - ať už v soutěžích družstev, kde na mistrovství ČR družstev starších žáků docílili stříbrné medaile, nebo v Extralize ml. dorostu, kde budou nyní bojovat o zlatou medaili, nebo v soutěžích jednotlivců, kde z každého republikového mistrovství (rapidšach i vážné partie) si odváželi aspoň po jedné medaili. Na podzim na Mistrovství Moravy v Havířově dosáhli nebývalé medailové žně i úspěchu v počtu vybojovaných postupových míst do republikového mistrovství.

 

V pásu velmi dobrého průměru se nacházejí i svěřenci Durasu Brno, kteří budou usilovat o postup do Extraligy družstev mladšího dorostu.

 

V Brně se pořádá dostatek žákovských soutěží, nachází se zde větší počet trenérů i poměrně početná mládežnická základna. To vše samozřejmě nespadlo z nebe, ale bylo vybudováno trpělivou prací.

 

V pásu průměru se nachází okres Hodonín, a to především Veselí na d Moravou, které již několik let hraje První ligu družstev ml.dorostu, a Kyjov, který se skvěle blýskl vzorně uspořádaným Mistrovstvím ČR družstev starších žáků.

 

Jako mírný podprůměr můžeme označit práci v okresech Brno-venkov, Břeclav (jediný zástupce okresu Tatran Poštorná hraje I.ligu družstev ml.dorostu), Znojmo a Vyškov. Zdejší mládežnické oddíly zvládají běžnou tréninkovou a náborovou činnost a pravidelné fungování šachových kroužků, chybí však nějaký úspěch mezi republikovou konkurencí. Soustavné zlepšování v úrovně v práci s mládeží nyní představuje Vyškov, který skvěle zorganizoval ligové soustředění mládežnických družstev a uspěl v konkurzu i na M-ČR do 8 let v roce 2009. Zato zcela upadly Brankovice - škola, která v roce 2002 zcela unikátně získala v krajském kole Přeboru škol postupy jak v kategorii 1.-5. třída ZŠ, tak 6.-9. třída, nepostavila letos žádné družstvo ani do okresního kola…

 

Jako vždy úplně nejhorší zůstává okres Blansko, kde nefunguje ani okresní šachový svaz, natož pak komise mládeže. Zásluhou pana Plcha byl zde uspořádán okresní přebor škol v šachu, jinak činnost s mládeží nikdo na okrese nesleduje ani nekoordinuje.

 

I v roce 2008 jsme měli zastoupení na světových mistrovských soutěží v podobě účasti Lukáše Kuchynky a Martina Blahynky.

 

Komise mládeže Jihomoravského šachového svazu se na své schůzí sešla  jednou na   řádné schůzi v září 2008. Ačkoli se schůze konala hned po losovací schůzích krajských soutěží družstev, nenašli si zástupci některých okresů čas přijít ani na tuto jednu jedinou schůzi. I to svědčí o tom, jaký důraz na práci s mládeží některé okresy kladou.

 

Při kraji pracuje tréninkové středisko mládeže, které vede Tomáš Polák, Petr Velička  a ing. Závodný a ve kterém pracují všichni chlapci, kteří  se v soutěžích jednotlivců dokázali probojovat na mistrovství republiky.

 

Krajský přebor žákovských družstev oproti loňsku narostl na osm družstev a je skvěle řízen Bronislavem Chmelíčkem.           

 

Soutěže žáků - jednotlivců se v našem kraji (zřejmě naposledy) hrály formou okresních přeborů. Ty proběhly na všech okresech s výjimkou Blanska.Komise mládeže ŠSČR v rozporu se svým usnesením a zaužívanou praxí však tyto okresní vítěze jako postupující na Mistrovství Moravy neuznala (protože mistrovství je open, mělo to naštěstí vliv jen na výši startovného, které hráči našeho kraje museli uhradit). Proti bezprecedentnímu postupu republikové komise mládeže (změny postupových pravidel by se měly ohlašovat minimálně rok dopředu) jsme podali protestní dopis, který bude řešen na březnové schůzi Komise mládeže ŠSČR         

 

Pokračovala spolupráce s Olomouckým krajem - přátelský mezikrajský zápas tentokrát skončil naší těsnou prohrou

 

Naší pýchou je krajský Přebor škol. Množstvím zúčastněných družstev patříme mezi republikovou špičku, břeclavští pořadatelé dokáží dokonale zvládnout hektickou atmosféru krajského kola a vzorně reprezentovat šachový sport před učitelstvem i rodičovskou veřejností.. Velmi slušný průběh mají okresní kola na Brno-městě a Brno-venkově i na okrese Břeclav.

 

V našem kraji se v létě pořádalo pět šachových táborů, kterých se účastnilo na 300 osob. I na tento pořadatelský úspěch můžeme být právem pyšní - vždyť je to výkon, který v jiných krajích nemá obdoby.

 

Pozitivní stav panuje i v počtu mládežnické členské základny. Možná naposledy, neboť nejrůznější úvahy o zvýšení členských příspěvků povedou k výraznému úbytku členské základny především u spolupracujících kroužků škol a domů dětí a mládeže, které hrají třeba jen jednu mistrovskou soutěž (nebo kolikrát ani jednu) a využívají služeb ŠSČR jen velmi zřídka. Ředitelé těchto institucí pak nebudou vidět žádný důvod, proč mají platit svazu za dítě místo dosavadních 10,- Kč např. pětkrát více. Úbytek členské mládežnické základny odhaduji v případě takového zvýšení příspěvků cca na 400 členů. Je to určitě škoda, vždyť z některých dětí se stávali dospělí závodní šachisté, z jejichž poplatků měl pak ŠSČR příjem - a hlavně zde byla šance pronikat s naší hrou do škol a center volného času.

 

 

Zprávu pro konferenci JmŠS 2009 připravil Miroslav Hurta

přidal Miroslav Hurta dne 01.02.2009 | sekce: Informace komisí


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009