Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

V Brně proběhlo městské kolo v šachu

Počet zúčastněných škol v brněnském Přeboru škol v šachu, který dnes proběhl v Centru volného času Lužánky, zůstal na klasických 34, přesto však statistika ukazuje na několik zajímavostí. V první řadě je zde vzrůstající trend počtu družstev I. stupně ZŠ - letos už celých sedm, což je v historii městského přeboru škol rekord. Naopak mírně poklesl počet středních škol, který letos poprvé v historii nepřevážil počet zúčastněných škol II. stupně. Většina brněnských mládežnických talentů letos na přeboru chyběla, což sice není na škodu, protože hlavní funkcí této soutěže je vyhledávání dalších adeptů královské hry a žákovské špičky mají turnajů až přespříliš, nicméně to ukazuje na to, že v krajském kole, jež proběhne 27. ledna v Břeclavi to Brňáci budou mít velice těžká a zřejmě nebudou patřit k obávaným soupeřům tak, jako tomu bylo doposud.

 

Pro rozhodčího (autora těchto řádků), který losuje všechny tři turnaje družstev, znamená mětstský přebor škol práce nad hlavu. Většina družstev se soupiskami dorazí až těsně před osmou hodinou, a protože nakrmení počítače nezbytnými daty nejde udělat za pět minut,  poslední věková kategorie začíná hrát až se čtyřicetiminutovým zpožděním. A to již předtím se z časových důvodů zamezilo letos častým žádostem o dodatečnou změnu pořadí hráčů na odevzdané soupisce…

 

Frmol a spěch se zahájením zpožděného prvního kola byl příčinou i následující kuriózní situace: po vyvěšení losu prvního kola s nadpisem „střední školy“, oznámí vedoucí cyrilometodějského gymnázia, že v losování nemůže družstvo najít.. Tiše brblaje na pochybení spolupracovnice u prezence, která soupisku onoho gymnázia zařadila  mezi školy II. stupně,  rozhodčí cyrilometodějce z kategorie škol II. stupně vyřadí, zařadí do kategorie středních škol a bryskně je spáruje s družstvem, které mělo mít volno, čímž se jednak nemusí měnit již vyvěšené losování, jednak tím nastává v turnaji  sudý počet družstev. Během dalších deseti minut - zatímco střední školy už hrají - je pak dokončen los prvního kola kategorie „školy II. stupně“ a los je rovněž vyvěšen. Jaké je však překvapení rozhodčího, když na přelomu třetího a čtvrtého kola vedoucí cyrilometodějského gymnázia přijde reklamovat chybu, že byli zařazeni  do špatné kategorie a že správně mají hrát se školy II. stupně. Protože na přeřazení do správné kategorie trvají, dochází k tomu, že od dalšího kola družstvo hraje již ve „své správné“ kategorii, a tak nastala rarita v městském kole dosud nevídaná: jedno družstvo v městském kole absolvovalo dva turnaje (byť každý jen způli). Dlužno říci, že se mu nedařilo tam ani tam. Není divu, že se pak po této příhodě člověku nostalgicky zasteskne po socialistickém systému jednotné školy, kdy žádná osmi- či šestiletá gymnázia neexistovala a vše bylo skutečně jednotné (a tím pádem přehledné).

 

V kategorii středních škol je první místo již tradičně rezervováno pro Gymnázium na třídě Kapitána Jaroše a ani letos tomu nebylo jinak. Družstvo, na jehož prvních dvou deskách nastupovali Tomáš Lamser a Anna Bálková, neprohrálo ani jediný zápas a s přehledem zvítězilo. Další postup do krajského kola získává i druhé družstvo v pořadí, a to ISŠ Olomoucká, kde zásluhou Ing. Hlouška funguje již několik let šachový kroužek. V městském kole se umisťovali v posledních letech v první třetině výsledkové listiny, ale na postup dosáhli až letos. Zásluhu na postupu má nejen první šachovnice Radek Šťastný, ale i ostatní členové družstva, kteří za Radkem v dosaženém počtu bodů nikterak nezaostávali.

 

V kategorii škol II. stupně si palmu vítězství odváží družstvo ZŠ Křídlovická se svou první šachovnicí Eduardem Medunou. Druhý postupující Gymnázium na třídě Kapitána Jaroše to měl letos velice těžké, jeho další dva pronásledovatelé ZŠ Gajdošova a ZŠ Sirotkova získali jen o jediný bod skóre méně. Soutěž tak byla napínavá od začátku až do konce.

 

U kategorie škol I. stupně hrálo největší roli to, kdo dokáže nastavit nejméně figur. Není náhodou, že postup vybojovaly školy ZŠ Kotlářská a ZŠ Labská, které mají na prvních šachovnicích hráče, již hrají závodně a mají už turnajové zkušenosti a že na obou školách pracuje celoročně šachový kroužek, který obětavě vede Dosi Točev.

 

Závěrem patří vyslovit poděkování všem, kteří se o zdar soutěže zasloužili: pomocným rozhodčím Dosimu Točevovi a pracovnici CVČ Lužánky Daniele Slaměníkové, Ing. Hlouškovi, který pomáhal nastavovat hodiny a všem školám a doprovodu družstev, kteří své žáky na soutěž přihlásili a do Lužánek je dovedli.

Na webových stránkách chess-results můžete zhlédnout výsledky kategorie jak  středních škol , tak II. stupně ZŠ a I. stupně ZŠ .Do krajského kola postupují vždy první dvě družstva.

přidal Miroslav Hurta dne 20.11.2008 | sekce: Soutěže mládeže


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009