Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Pohodový Mureck, štíhlé Znojmo a Jeseník v ilegalitě

Nejen Openem ve Starém Městě živ je jihomoravský šachista. Včerejší 10. kolo tam vyneslo na samotný vrchol jednadvacetiletého FM z Čadce Mariana Jurčíka a hned je o čem mluvit - nejenže to bylo velké překvapení, ale navíc Marian udolal v posledním kole po těžkém boji svého o 2 roky mladšího bráchu Martina. Neměli rozhodčí ručně zasáhnout do losování, ptali a ptají se mnozí? S určitostí se dá říci, že neměli, zkušeným mezinárodním arbitrům by to "strach nedovolil". Neuznání zápočtu turnaje nebo "suspendace" jejich rozhodcovské hodnosti by jim za to rozhodně nestály.

Znalci ale Marianovi vítězství přejí, je to světem protřelý borec, který se nepochybně už v některém z nejbližších ročníků bude vracet do Starého Města jako mezinárodní mistr. Takových by bylo potřeba více - v turnaji sice hrálo požadovaných 20 ratingovaných cizinců, ale jen 6 jich mělo nejvyšší titul GM, IM, WGM nebo WIM. Bylo-li by jich 10, bylo by uhrávání norem opět o něco snadnější (neplatí přísná omezení počtu hráčů z jedné federace nepříjemná hlavně pro domácí účastníky) a turnaj by ke své už tak vysoké úrovni získal další plusový bod.

Přes nepříjemnou nehodu ve 4. kole s Norem Davidem získal titul přeborníka Zlínského kraje největší favorit IM Jan Sosna (na předchozím snímku). Překvapení se nekonalo ani v juniorských kategoriích, kde kraloval Cyril Ponížil (na následujícím snímku vlevo vedle "mladého Křížka", jednoho z nejznámějších hráčů a rozhodčích Zlínsko-Hradišťského regionu a syna nezapomenutelného rozhodčího a činovníka - "starého" Františka Křížka).

Odkazy na výsledky, partie, pořadatelský web atd. najdete v předchozím článku.

Ve stejný den (tedy v sobotu) začaly dva tradiční moravské turnaje - Znojemská rotunda a OPEN Jeseník. Pořadatelství Rotundy předal letos Honza Dočmen Dočekal Šachovému sdružení Znojmo a zdá se, že účast je poměrně tradiční, byť přece jen štíhlejší než loni. Výsledky můžete sledovat zde, srovnat akci s loňskem zde a přesvědčit se, zda o ní přece jen Dočmen něco nenapíše zde.

Tradičně početná jihomoravská výprava odjíždí každoročně do překrásného prostředí Lázní Jeseník, kde kromě šachu jsou pravidelnou součástí pobytu i turistické výlety. Pravda, někteří se místo šplhání na nejvyšší moravskou horu Praděd (vlastně my Moraváci bychom mohli říkat na nejvyšší českou horu, protože se svým 162m vysokým vysílačem je Praděd o 53m vyšší než krkonošský kopec Sněžka) spokojí s pravidelným zaskočením na bylinný osvěžovač Praděd do některé z místních restaurací, ale to k letním výletům asi patří.

Open Jeseník je jeden z nejpříjemnějších a největších turnajů v ČR proto poněkud zaráží, že probíhá jaksi v "mediální ilegalitě" - stále není nikde na webu k nalezení ani startovní listina, natož výsledky. Na loňský turnaj můžete mrknout zde. Jen tak mimochodem, při marném prohledávání stránky Chess-Results jsem objevil odkaz na MÍRž (tedy Mistrovství Íránské republiky žen), kde startovalo věřte nevěřte 155 účastnic. Kdo by to do těch Íránek řekl

A hle, funguje to, 20 minut po zveřejnění kritiky tu máme i výsledky. Tabulku FIDE Openu naleznete zde a národního Openu zde. Celkem hraje 119 hráčů, což je o něco méně než loni.

Na závěr doporučuji přečíst si reportáž z boršických stránek o právě skončeném mistrovství EU mládeže ve štýrském Murecku (kousek od Grazu). Závratný úspěch se tentokrát nekonal (mistři EU z posledních let jsou třeba Vojta Plát nebo Jana Maříková), ale na prázninový výlet do ciziny budou děti určitě vzpomínat jen v dobrém.

Výsledky najdete zde a bohatou fotogalerii zde.

přidal David Ciprys dne 17.08.2008 | sekce: Turnaje


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009