Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Dorosteneckým mistrem Frýdek, drama až do konce

Šachy jako box intelektů - přesně tak už druhý rok za sebou vypadalo finále extraligy dorostu. Frýdek-Místek, senzačně loni obraný o titul v posledním kole Sokolem Klatovy, zasedá dnes proti stejnému soupeři. Je poslední kolo, oba mají plný počet bodů, pronásledovatelé daleko vzadu. Na první desce opakování prestižního duelu z finále MČR juniorů Vojtěch Plát - Jan Krejčí. Stejné barvy, stejná varianta. Záhy černý překvapuje méně běžným pokračováním, jeho akcie na chvilku stoupají, ale postupně opět vítězí síla vůle a v koncovce už šachovnici ovládají jen bílé figury Vojty Pláta.

Mezitím se ostatní stoly prázdní, jen na prvních dvou (Klatovy - F-M a Oáza Praha - Zlín) běží nemilosrdné bitvy šachové i psychologické. Frýdku stačí zápasová remíza, 4. a 5. desku má zřejmě vyhranou, na 3. a nejspíš ani 6. nemůže prohrát. V tuto chvíli přichází Jiří Kočiščák s nabídkou remízy Lukáši Vlasákovi. Ten hraje černými, má všechny důvody předpokládat, že soupeř je o něco lepší, postavení bílého je takřka "betonové", na hodinách poslední 2 minuty. Pokračování v partii a hra na výhru je evidentní sebevraždou... Ruka se několikrát natahuje k tahu, pak zase klesá, nakonec černý mobilizuje síly a na hraně i za hranou rizika balancuje s taktickými hrozbami, které ale bílý s přehledem odráží a zaslouženě vítězí. Je to nemilosrdný boj a vedlejší klání Oázy ze Zlínem (nakonec 3:3 a z bronzu se raduje třetí vzadu Slavia Orlová) je jako přes kopírák.

Jaký kontrast s kvetoucí okolní přírodou. Ta přinesla do obrovských prostor Posádkového domu armády (na předchozím snímku), kde se hrála 1. liga východ, příjemné teploučko, ale v extraligovém sále v Hotelu Dukla začínalo být k polednímu nedýchatelno. Naštěstí se zápasy zlomily právě včas, takže se dokonce v pořadu V šachu dočkáme i záběrů z extraligového vyhlášení, které stihla ČT 4 natočit těsně před svým odjezdem.

Dalším šotem bude rozhovor s hvězdou stříbrných Klatov Vojtou Plátem, který umí před kamerou pohovořit jako protřelý profesionál, což mu ovšem nebrání, aby se vzápětí na to opřel s kamarády do stolního fotbalu nebo zasedl za volant videoformule v přízemí hotelu.

Extraligové finále B ovládly oddíly z Hradecka Jiskra Hořice a Jiskra RMSK Nový Bydžov. Těsně, ale zaslouženě se na první nesestupové příčce umístila Lokomotiva Brno (na následujícím snímku), která se musela obejít bez své největší hvězdy Milana Kratochvíla (2224).

Těsně za sebou nechala Lokálka silné celky Frýdku-Místku B (vpravo) a Říčan,

zatímco Bonex Teplice a Staré Město už to měly spočítané dlouho předem.

Neúspěch frýdeckého béčka skvěle vykompenzovalo céčko (na předchozím snímku) v 1. lize východ, které v sousedním Posádkovém domě armády opět vyhrálo co se dalo a zakončilo soutěž ojedinělým výsledkem 10 výher a 1 remíza.

Nejúspěšnějším jihomoravským celkem se překvapivě stal nováček z Veselí nad Moravou. Trenérovi veselských kanárků Zdeňkovi Uřičářovi se podařilo poskládat družstvo, které by i v příští sezóně mohlo patřit ke štikám soutěže.

Greenhorni z Lokomotivy Brno B šokovali své soupeře nevypočitatelnými obměnami sestavy, protože někteří hráči pravidelně pendlovali mezi extraligou a 1. ligou. Takto zaskočili i jinak suverénní Frýdek-Místek C, kterému sebrali jedinou zápasovou remízu 3:3.

Smutný osud sestupujícího celku postihl letos Tatran Poštorná (na předchozím snímku před PDA), který ještě může 25. května složit reparát v baráži s vítězem krajského přeboru Lokomotivou Brno C.

Celkově zaslouží vyškovští pořadatelé uznání a protože si evidentně pěstovali dobré vztahy i s provozovateli Hotelu Dukla i PDA, můžeme se zde dočkat ještě dalších pěkných akcí. Záběry z lig by se měly objevit i ve vyškovské televizi. Zatím (v neděli večer) tam nejsou, ale zkoušejte.

přidal David Ciprys dne 27.04.2008 | sekce: Soutěže mládeže


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009