Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Konference ŠSČR - Sejkora, příspěvky a otazník nakonec

Vlastimil Sejkora opět po osmi letech v čele Šachového svazu ČR, členské příspěvky ŠSČR nezměněny a jedno závěrečné usnesení budící nešťastný výraz a hrůzu v očích  u méně důvtipných obhájců zvyšování příjmů svazu a naopak úměv pod vousy u těch druhých. To jsou hlavní body volební konference ŠSČR konané v sobotu 23.2.2008 v hotelu Slunce v Havlíčkově Brodě.

Nový předseda ŠSČR při volebním projevu

Ale popořádku. Na podobných sezeních od rána do pozdního odpoledne (toto odpoledne končilo až po 19. hodině) bývá pro řadu delegátů největším problémem udržet oční víčka ve vztyčené poloze a pozornost ve stavu zapnuto. Proto se kromě standardního taktického prvku organizátorů - zapojit co nejvíce delegátů do různých komisí, vždy hodí i něco, co delegáty spolehlivě nabudí. Bohužel či bohudík, tři z těchto událostí zůstaly více méně za kulisami. Všechny se týkaly nominace delegátů.

Tradičně už před konferencí koloval "stížný list" jedné z frakcí bývalých a současných funkcionářů Jihočeského šachového svazu (prohlédnout si ho včetně odpovědi můžete na Novoborských stránkách) na konání místní krajské konference. Platformou jihočeských "opovědníků" současného vedení je strmilovský web, kde se některé příspěvky nedají označit jinak než jako "drsné". Pravdou ovšem je, že se JŠS dostal do bludného kruhu, z něhož nemůže už několik let ven. Kdysi si neprozřetelně schválil 1 konferenčního delegáta na 20 členů, což bylo letos 44 delegátů, ale nikdy se jich nesešlo více než 20. Tím jsou všechny konference neusnášeníschopné a nemohou tedy ani zcela legálně změnit delegační systém...

Kolorit z kraje rybníků je v ŠSČR notoricky znám, letos bylo daleko větší "dusno" okolo mandátu Olomouckých. Ti mají konferenci společně s losováním soutěží na podzim a letos se na Konferenci ŠSČR pozapomněli přihlásit. ŠSČR je trošku nadzvedl zasláním jen 1 kopie materiálů pro "hosta konference", načež následoval telefonický rozhovor olomouckého předsedy Jaroslava Fuksíka se svazovým sekretářem Františkem Štrossem, který by se asi na těchto stránkách zveřejnit nedal. Na předchozím snímku je Jaroslav Fuksík vlevo, zcela vpravo dobře naladěný vyslanec velmistrů Marek Vokáč a vedle něj Viktor Novotný, chystající už nepochybně článek na Novoborský web.

Přes noc emoce vychladly, Olomoučtí dorazili na konferenci ve třech a příměří bylo zpečetěno jejich zapsáním do listiny řádných delegátů u „prezenční komise“ složené z řádných i příležitostných sekretářů ŠSČR Miroslavy Jůnové, Jitky Kniezkové a Františka Štrosse.

 

 

Posledním překvapením, které by v dřívějších vyhrocenějších dobách možná konferenci pěkně nabouralo, bylo upozornění člena Revizní komise Miroslava Partla, že podle Stanov mají hlasovací právo na Konferenci i 3 zástupci každého celostátního sdružení, tj. celkem 6 delegátů za korespondenční šachisty a problémisty. Šťouralů v šachových řádech není zřejmě tak mnoho, jak se obecně soudí, takto zásadní skutečnosti si nikdo řadu let ani nevšiml. Naštěstí účast ostatních delegátů jako vždy převyšovala 90%, takže hrozba neusnášeníschopnosti mohla být aktuální až v pozdních odpoledních hodinách.

 

 

Zatím však bylo okolo jedenácté a po Zprávě předsedy dočetl svůj komentář k hospodaření za rok 2007 i hospodář. Revizní komise se rozpoltila na ty, kteří schválení hospodaření doporučují, doporučují jen s výhradami a vůbec nedoporučují a světe div se, do diskuse se nepřihlásil ani jediný delegát! Přitom následný les rukou nesouhlasících s přijetím zprávy nebo se zdržujících hlasování nebyl o moc menší než počet hlasů pro. Možná to někteří kritici brali filozoficky, „Co už s korunkama, které se stejně dávno rozkutálely…“

 

A mohlo se začít volit. Přes kuloární zvěsti o konkurenční kandidátce, která se skutečně minimálně konzultovala, když už ne připravovala, volil se nakonec jediný tým vedený Vlastimilem Sejkorou a získal celkem pohodlnou většinu. Novou tváří je předseda STK Lukáš Jandourek z Neratovic,

 

 

dosavadní člen STK pověřený řízením soutěží družstev. Lehce pikantní byl diskusní příspěvek jednoho z delegátů kritizující tříletou holčičku na 8. místě soupisky jednoho nejmenovaného druholigového oddílu – hádejte kterého.

 

Druhým nováčkem VV ŠSČR je Ladislav Palovský (vlevo, vpravo netřeba představovat exčlena téhož orgánu Miroslava Hurtu)

 

 

původem z Orlové, toho času působící v Brně. Ve volebním projevu se Vlastimil Sejkora dopustil menšího faux pass, když prohlásil, že nového šéfa rozhodčích „téměř nezná“. V závěru schůze však pěkně nahrál na smeč pan Jakuš z Mahrly Praha tvrdou kritikou úrovně extraligových rozhodčích a pan Palovský měl možnost v řízném příspěvku všechny delegáty ujistit, že nejpozději od nové sezóny se v nejvyšších soutěžích něco podobného nestane. I držitelé doživotních tříd budou muset perfektně zvládnout digitální hodiny a k jeho vizi, že rozhodčí nemá být trpěný element zapisující jedničky a nuly, ale respektovaná osobnost nenápadně, ale důsledně hlídající regulérnost zápasu a s nadhledem řešicí všechny spory, mu lze jen popřát hodně energie a trpělivosti.

 

Volební komise kontrolující zapisující 

 

Ještě při zahájení schůze bylo na kandidátce do Revizní komise jen jediné jméno dosavadního předsedy Josefa Nováka, ale při představování kandidátů už jich tam bylo ne méně než 8. Čtyři členové byli zvoleni hned v prvním kole (Josef Novák, Hana Vojtěchová, Miroslav Partl a Petr Juchelka), ovšem pak už musel mluvčí volební komise začít improvizovat, protože přesný postup dalších kol volební řád neuváděl. Druhé kolo zúžilo kandidáty na dvojici Jaroslav Kalivoda a Rudolf Soukal, aby až ve třetím kole zvítězil druhý jmenovaný.

 

Teprve po obědě přišel na řadu těžký kalibr - změna ekonomické směrnice, otevřeněji řečeno zdražování. Hospodář Jindřich Papay, vyhlížející letos daleko ustaraněji než v minulosti, nenápadně přihrál pracovnímu předsednictvu (zleva nový předseda Vlastimil Sejkora, staronový prezident Igor Němec a expředseda Petr Herejk)

 

 

návrh nechat schvalování změny členských příspěvků až na závěr, protože loni se v "rozehřívacím kole" schválilo i to, v co nikdo nedoufal. A nejinak tomu bylo i letos! Po krátkých peripetiích prošlo zvýšení poplatku za cizince ze 100 na 200Kč a pak už to šlo jako na běžícím pásu. Poplatek na LOK 10Kč (z 5Kč), cestovní náhrady, startovné v soutěžích. Zcela neuvěřitelně prošly i nové taxy trenérům a lektorům, které předkládal za TMK Marek Vokáč v ještě vyšších úrovních, než návrh celého VV ŠSČR. Třešinkou na dortu bylo pak schválení vyšších poplatků za školení, aby bylo lektory z čeho platit. Tradiční uctivá velmistrovská poklona až téměř k zemi nemohla chybět.

 

Pak však hlasovací mašině došlo palivo. Poměrně výrazně neprošel původní návrh na zvýšení členských příspěvků o 100%, naopak jediný hlas chyběl k přijetí kompromisního návrhu Ondřeje Vinklárka zaplatit i v roce 2009 mimořádný 50% poplatek jako letos. Najednou se na nešťasného hospodáře

 

 

začal valit jeden nepříjemnější návrh než druhý - omezit navýšení mzdových prostředků nejvýše o 5%, ušetřit na "rozbujelém" systému soutěží, doplatit krajům slíbených 180,000Kč na centra mládeže, které se objevily v rozpočtu "pod čarou" atd. Korunu všemu nasadil návrh Revizní komise na přijetí "zákona o vyrovnaném rozpočtu", když schodek toho letošního se blíží 700,000Kč.

 

To už někteří obhájci svazového hospodaření nevydrželi a začali hlasitě protestovat, jak to jen proboha může skončit - rušením soutěží, omezením reprezentace? Nového předsedu kupodivu tento návrh nechal chladným, naopak to vypadalo, že se docela baví. Návrh byl delegáty přijat a co to asi znamená? Určitě nic jiného než to, že kromě úspor a snahy o sponzorské zajištění se v příjmové stránce příštího rozpočtu ocitnou položky, které zákonitě mohou pocházet jen z vnitřních svazových zdrojů. Může to být zvýšené startovné v družstvech, mimořádný členský příspěvek splatný ještě v roce 2009, kdo ví. V každém případě dostaly krajské svazy za úkol projednat na své příští konferenci zvýšení členských příspěvků tak, jak bylo navrženo letos nebo hledat jiné finanční zdroje v odpovídající výši.

 

Mezitím už se setmělo, jak je vidět na snímku zlínské výpravy. Ta však neztrácela náladu, protože přijela vybojovat slíbené a nakonec nepřiznané prostředky pro centra mládeže, což se jí podařilo.

 

 

Hlavním řečníkem této části konference se opět stal velmistr Vokáč, který povzbuzen předchozím úspěchem, stál co chvíli u řečnického pultu (nebo alespoň v jeho těsné blízkosti) a brojil s přesvědčivostí sobě vlastní za návrat ke "klasickým" způsobům hodnocení soutěží (2 body za výhru, skóre místo počtu výher) a vyšší pravomoce losovacích schůzí vůči dosavadní "nedílné pravomoci" STK. Tentokrát však neuspělo ani jedno. Z počtu hlasů pro a proti bylo zřejmé, že zatímco u pomocných hodnocení je značná názorová rozpolcenost, tříbodové hodnocení má podporu poměrně výraznou.

 

Velmi originální návrh přednesl zástupce Mahrly Praha Lubomír Jakuš. V extralize by při výsledku 4:4 družstva získala 1 bod (za vítězství se předpokládají 3 body) a o druhý by mohla bojovat v "prodloužení". Při něm by se utkala opačnými barvami v bleskovém šachu. Pokud by ani tento zápas nerozhodl, "kopala by se penalta". Určení hráči obou týmů by se utkali v bleskovce s časovým bonusem pro bílého a povinností vyhrát. Mediálně by to bylo určitě skvělé.

 

Pak ale už opravdu nezbylo než dát mikrofon návrhové komisi ve složení Josef Lácha, Pavel Chrz a David Hampel (ten se do záběru už nevešel)

 

 

a závěrečné slovo prezidentu Igoru Němcovi (ten ohlásil skvělou novinku, květnový zápas Davida Navary s Vladimirem Kramnikem v Praze) a předsedovi Vlastimilu Sejkorovi.

 

Nebýt těžko stravitelné délky konference, proběhla snad konstruktivně a bez problémů. Jak toužebně jsme si v minulosti mnozí přáli, aby se na konferencích pořád jen nepřetřásaly otázky svazového uspořádání a konečně jsme se mohli pořádně pohádat o penězích a soutěžích. To se nám splnilo. Slibovaným otazníkem je způsob naplnění svazové kasy. Deficit blížící se 3/4 milionu už nemůže nechat nikoho chladným. Máme rok na to, abychom se dohodli na všeobecně přijatelném řešení. Sami jsme si to na konferenci odhlasovali.

přidal David Ciprys dne 24.02.2008 | sekce: Výkonný výbor


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009