Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Události roku 2007 - fotovzpomínka na MS mládeže

Připomínka dvacetiletého výročí šachu v Lipovci odstartovala tradiční sérii vzpomínkových článků na události uplývajícího roku, které by neměly vymizet z paměti úderem silvestrovské půlnoci.

 

Nejprve se vrátíme zhruba o měsíc nazpátek a přeneseme na "Tureckou riviéru" s překrásnými písečnými plážemi, bohatou přírodou a zachovalými antickými památkami chráněnými před podzimními severáky mohutnou hradbou pohoří Taurus.

 

 

Dělení 12. až 27. místa Lukášem Kuchynkou v konkurenci 126 hráčů z 95 zemí s bodovým získem 7/11 je nejlepším umístěním jihomoravského borce od památného 3.-5. místa tehdy dvanáctileté Aničky Bálkové. Doprovod svým dětem Lukášovi a Lucii (+ Honzovi Krejčímu bydlícímu s Lukášem na pokoji, jehož tatínek naoplátku zajistil dopravu Lukáše na předchozí mistrovství Evropy) obstaral Ing. Luboš Kuchynka, který se s námi podělil o své chudobné šachové a bohaté turistické zážitky.

 

Proč chudobné šachové? Protože své děti u partie ani jedinkrát neviděl! Do hracího prostoru měl přístup (občas) jen šéftrenér, jinak se hrálo za hermeticky uzavřenými dveřmi a marné bylo srocování rodičů před hracími sály,

 

 

nakonec jim vždy nezbylo než usednout v některé z blízkých kavárniček nebo se vrátit do obrovského komplexu hotelu Limra.

 

 

A nyní už dejme slovo Lubošovi:

 

Letos jsi nechyběl na žádné špičkové akci mládeže. O Tvé roli vedoucího výpravy na letní dětské Olympiádě v Ústí nad Labem nebo účasti na juniorském reprezentačním čtyřutkání v Bratislavě tento web široce referoval. Zkus se však vrátit k listopadovému mistrovství světa mládeže v Turecku. Jak se tam líbilo Tobě a Tvým dětem?

 

Odpověď není jednoduchá ani jednoznačná. Dětem se líbilo velice, ale vzhledem ke značnému zaneprázdnění (dopoledne příprava, odpoledne partie a večer rozbor) neviděli nic z turistických krás pořadatelské země. Zato však navázali řadu cenných přátelských kontaktů s mládežnickými reprezentacemi jiných zemí, např moje děti si dodnes dopisují přes internet s kamarády z úspěšného izraelského týmu. O nesporném šachovém přínosu pro všechny naše hráče, který zhodnotí až budoucnost, nelze pochybovat.

 

A co moje osobní pocity? Turecko mě okouzlilo svojí velkolepou historií i zajímavou přítomností, přitažlivými turistickými cíly i čistým mořem. Dokonce jsem abslovoval několik výletů automobilem do vnitrozemí či do velkoměsta Antalya (Antalya je velká asi jako Brno a kromě minaretů a dalších památek poskytuje i nekonečně romantických pohledů na mořská zákoutí).

 

 

Takže skvělé. Jenže, všechno má své ale. Neviděl jsem ani jednu partii MS "živě"! Pořadatelé návštěvníky bez speciální akreditace zkrátka nevpustili do hracího sálu. Výjimku snad měli jen šéftrenéři jednotlivých reprezentací. Tuto skutečnost jsem nesl skutečně těžce. Přijet na mistrovství světa a nevidět ho!?

 

Na fotkách chodí někteří ve svetrech, jiní se koupají v moři. Jak jste relaxovali vy? Byl jsi spokojen s trenérským zajištěním? Kde se v Lukášovi vzala síla k závěrečnému finiši (3/3, celkem skvělých 7/11) - na podzim to s jeho formou nevypadalo nic moc? Fandili jste kolektivně adeptce na titul mistryně světa Kateřině Němcové nebo žil každý hlavně svými problémy?

 

Ano, v moři jsem se koupali, byť se prosinec blížil mílovými kroky. Voda i vzduch něco přes 20 stupňů, žádná výheň, ale dalo se to. Ale večer se hodila někdy i zimní bunda. Trenéři odvedli práci na odpovídající úrovni, každý měl na starosti 6 svěřenců, měli toho myslím za ty dva týdny plné zuby. Občas jsem sledoval rozbory pana Tally. Lukáš byl tentokrát dobře připraven hlavně psychicky. Sílu v posledních třech kolech ze sebe nemusel dolovat, dobře zakládal partie už v prvních 8 kolech, jen to tam na konci konečně "začalo padat". Katka Němcová je kapitolou na dlouhé povídání, bylo naprosto úžasné, co předvedla. Ale musím říci, že jsme se celý kolektiv rodičovského a trenérského doprovodu soustředili především na její výsledek a v posledních dnech jsme ani o ničem jiném, než o jejích zlatých nadějích, nemluvili...

 

Tolik Luboš Kuchynka. Na závěr rozhovoru ještě vysoce ocenil šéftrenéra IM Sergeje Berezjuka a jeho naprosto profesionální vystupovaní a poskytl pár záběrů z výše zmíněných výletů do vnitrozemí. Ten určitě nejzajímavější byl do starověkého lázeňského města Hierapolis (takové antické Karlovy Vary),

 

 

v jehož okolí vyvěrá několik horkých minerálních pramenů tvořících pod městem světoznámé běloskvoucí travertínové kaskády, kam se nesmí jinak než bosky (jak se přesvědčil předseda komise mládeže ŠSČR Jaroslav Říha).

 

 

Mimořádná je i prohlídka samotného města s perfektně zachovaným amfiteátrem. O jeho velikosti a tedy i intenzitě kulturního a duchovního života tehdejší Hierapole (nepochybně bývalo kdysi polokruhové hlediště pravidelně zaplněno domácími i lázeňskými hosty) si lze udělat obrázek z posledního snímku - ta modrobílá tečka uprostřed je pan předseda KM.

 

 

K výsledkům MS mládeže se můžete vrátit zde.

 

Na bohatou fotogalerii českých hráčů se můžete podívat zde.

 

přidal David Ciprys dne 27.12.2007 | sekce: Zajímavosti


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009